Actualitate

Bugetele instituțiilor din subordinea CJ. Eveniment cultural de anvergură internațională la Bistrița

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud aprobă în 27 martie bugetele instituțiilor din subordine pe anul 2018: Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului, Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, Biblioteca Judeţeană ”George Coșbuc”, Centrul Județean pentru Cultură, Complexul, Spitalul Județean de Urgență Bistrița, Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Bistrița, Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 2 Bistrița, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Lacrima” Bistrița, Școala Profesională Specială „Sfânta Maria” Bistrița, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Beclean, Centrul Județean de Resurse şi Asistență Educațională Bistrița-Năsăud.

În bugetul Centrului Județean pentru Cultură este alocată suma de 550.000 de lei pentru o Gală a Operei în luna august care va cuprinde un concert susținut de celebra soprană Angela Gheorghiu, concerte rock, expoziții, jazz, proiecții de film, etc.

https://www.youtube.com/watch?v=vWHoIALjQLM

1. Bugetul de cheltuieli al Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, este în sumă de 114.621 mii lei, din care:
– cheltuieli de personal de 23.200 mii lei;
– cheltuieli cu bunuri şi serviciile de 4.416 mii lei;
– cheltuieli cu asistența socială de 86.772 mii lei;
– alte cheltuieli 165 mii lei (sume aferente persoanelor cu handicap neîncadrate);
– cheltuieli de capital de 68 mii lei;

Sursele de finanțare ale Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului Bistrița-Năsăud se constituie din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor alocate prin legea bugetului de stat pentru susținerea sistemului de protecție a copilului, pentru susținerea centrelor de asistență socială a persoanelor cu handicap, subvenții de la bugetul de stat alocate prin Ministerul Muncii Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud, pentru finanțarea drepturilor persoanelor cu handicap aflate în sistemul de protecție socială realizat de Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, precum și subvențiile de la alte bugete, care reprezintă sumele achitate de primării pentru susținerea persoanelor aflate în sistemul de protecție socială al Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului Bistrița-Năsăud și care nu au familie sau venituri care să acopere integral costurile pentru întreținerea acestora.

Având în vedere complexitatea și specificul activităților derulate la nivelul Direcției Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, din sumele alocate se asigură cheltuielile de personal, cheltuielile cu bunurile și serviciile, cheltuielile sociale și cheltuielile de dezvoltare.

Cheltuielile de personal pentru personalul instituţiei sunt asigurate pentru 9 luni, având în vedere că principala sursă de finanţare a acestei instituţii se constituie din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea unor cheltuieli descentralizate la nivelul judeţului.

Cheltuielile cu bunurile și serviciile cuprind cheltuielile curente necesare întreținerii și funcționării instituției, asigurarea hranei pentru beneficiarii de servicii sociale, adulți și copii, medicamente și materiale sanitare, utilități, reparații curente. Cheltuielile cu asistența socială pentru beneficiarii aflați în sistemul de protecție socială reprezintă drepturile acordate copiilor conform prevederilor Legii nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare și drepturile și facilitățile acordate persoanelor cu handicap conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare. Cheltuielile de capital aprobate sunt necesare pentru finalizarea unor obiective de investiții aflate în execuție (branșamente utilități case de tip familial) și pentru dotarea cu două mașini de spălat industriale.

Sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor alocate prin legea bugetului de stat nu asigură necesarul de fonduri pentru întreg anul 2018 a cheltuielilor de personal din cadrul Direcției Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Bistrița-Năsăud.

2. Bugetul de cheltuieli al Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Județului Bistrița-Năsăud este asigurat din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor alocate prin legea bugetului de stat pe anul 2018.

Pentru funcționarea serviciului public, suma aprobată pentru anul 2018 este de 1.300 mii lei, din care:
– cheltuieli de personal 1.179 mii lei;
– cheltuieli cu bunuri şi servicii 116 mii lei;
– cheltuieli de capital 5 mii lei.
Conform Notei justificative transmisă de Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Județului Bistrița-Năsăud, la fundamentarea cheltuielilor de personal s-a avut numărul de posturi aprobate pentru anul 2018, iar pentru cheltuielile cu bunurile şi serviciile s-a avut în vedere nivelul cheltuielilor înregistrate în anul anterior pentru întreținerea curentă şi funcționarea în condiții optime a unității. La determinarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile s-a luat în calcul media nivelului cheltuielilor din anul precedent, contractele aflate în derulare şi programul anual al achiziţiilor publice pentru anul 2018. Cheltuielile de capital alocate sunt necesare pentru achiziționarea unui sistem de supraveghere video pentru respectarea prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârii Guvernului nr. 301/2012 pentru aplicarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003.

3. Bugetul de cheltuieli al Bibliotecii Județene „George Coşbuc” Bistrița-Năsăud, este asigurat integral din alocații de la bugetul local al judeţului Bistriţa-Năsăud. Pentru anul 2018 a fost aprobată suma de 2.000 mii lei, din care:
– cheltuieli de personal 1.300 mii lei;
– cheltuieli cu bunuri şi servicii 700 mii lei.

Conform Notei justificative transmise de Biblioteca Județeană „George Coşbuc” Bistrița-Năsăud, la determinarea cheltuielilor de personal s-a avut în vedere statul de funcţii existent și numărul de posturi aprobate pentru anul 2018, iar cheltuielile cu bunurile și serviciile cuprind atât sumele necesare pentru întreținerea și funcționarea curentă, cât și sumele necesare organizării și desfășurării acțiunilor culturale înscrise în “Programul activităţilor culturale pentru anul 2018” în sumă de 256.000 care se supune spre aprobare ca anexă la prezentul proiect de hotărâre.

AICI Programul activitatilor culturale la Biblioteca Judeteana

4. Bugetul de venituri şi cheltuieli al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud este în sumă de 4.565 mii lei. Finanțarea acestei instituții de cultură se realizează din subvenții de la bugetul local în sumă de 4.515 mii lei și din venituri proprii în suma de 50 mii lei. Veniturile proprii propuse a se realiza în sumă totală de 50 mii lei se constituie în principal din taxe pentru descărcări arheologice, tarife pentru utilizarea temporară a unor spații, vânzări de produse de artizanat, vânzări de bilete.

Conform Notei justificative transmise de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud suma aprobată pentru anul 2018 este de 4.565 mii lei din care:
– cheltuieli de personal 2.892 mii lei;
– cheltuieli cu bunuri şi servicii 1.215 mii lei;
– alte cheltuieli 50 mii lei (sume aferente persoanelor cu handicap neîncadrate);
– cheltuieli de dezvoltare 408 mii lei.

AICI programul activitătilor culturale la Complexul Muzeal

Pentru stabilirea cheltuielilor de personal s-au avut în vedere prevederile legale în vigoare și numărul de posturi aprobate pentru anul 2018. Cheltuielile cu bunurile şi serviciile cuprind atât sumele necesare pentru întreţinerea şi funcţionarea curentă, cât şi sumele necesare organizării şi desfăşurării acţiunilor culturale înscrise în „Programul activităţilor culturale pentru anul 2018” în sumă de 455.000 mii lei, care se supune spre aprobare ca anexă la prezentul proiect de hotărâre. Cheltuielile de capital aprobate în anul 2018 sunt necesare pentru: înlocuire centrală termică 50 mii lei, studiu de fezabilitate și întocmire cerere de finanțare și caiet de sarcini pentru obiectivul “Accesibilizare Peștera Tăușoare” 40 mii lei, achiziții bunuri muzeale 250 mii lei și reparații capitale la Biserica Evanghelică din Jelna 68 mii lei.

5. Bugetul de venituri şi cheltuieli al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud este în sumă de 9.832 mii lei, din care 1.600 mii lei venituri proprii și 8.232 mii lei transferuri de la bugetul local. Veniturile proprii propuse a se realiza se constituie în principal din servicii de pregătire artistică efectuate prin Serviciul de Pregătire şi Perfecţionare Artistică „Şcoala de Arte şi Meserii”, din spectacole susţinute de Ansamblul Profesionist „Dor Românesc”, din valorificarea de produse tradiționale, proiecţii film şi alte activităţi desfăşurate în cadrul Centrului Cultural Dacia.

Conform Notei justificative transmisă de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud suma de 9.847 mii lei aprobată pe anul 2018 a fost repartizată astfel:
– cheltuieli de personal de 4.300 mii lei;
– cheltuieli cu bunuri şi servicii de 5.012 mii lei;
– alte cheltuieli 45 mii lei (sume aferente persoanelor cu handicap neîncadrate);
– cheltuieli de dezvoltare suma de 490 mii lei.

La stabilirea cheltuielilor de personal s-au avut în vedere prevederile legale în vigoare și numărul de posturi aprobate pentru anul 2018. Cheltuielile cu bunurile şi serviciile cuprind atât sumele necesare pentru întreţinerea şi funcţionarea curentă, cât şi sumele necesare organizării şi desfăşurării acșiunilor culturale înscrise în „Programul activităţilor culturale pentru anul 2018” în sumă de 3.974 mii lei care se supune spre aprobare ca anexă la prezentul proiect de hotărâre. Cheltuielile de capital aprobate în anul 2018 sunt necesare pentru: achiziţia unui microbuz, achiziția de cortine, ecran retractabil şi proiector în cadrul Centrului Cultural Dacia.

AICI Programul activitatilor culturale la Centrul Judetean pentru Cultura

6. Bugetul de venituri şi cheltuieli al Spitalului Județean de Urgență Bistrița este în sumă de 200.100 mii lei, din care 196.600 mii lei venituri proprii şi 3.500 mii lei alocații de la bugetul local al judeţului Bistriţa-Năsăud.

Veniturile propuse a se realiza se constituie în principal din contractele încheiate cu casa de asigurări de sănătate, contractele încheiate cu direcția de sănătate publică din sume alocate din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii, contractele încheiate cu instituțiile de medicină legală, alte venituri din prestări de servicii și alte activități specifice.

Sumele aprobate sunt repartizate pe structura clasificației bugetare astfel:
– cheltuieli de personal 150.010 mii lei;
– cheltuieli cu bunuri şi servicii 46.249 mii lei;
– alte cheltuieli 80 mii lei pentru acordarea burselor pentru medicii rezidenți;
– cheltuieli de dezvoltare suma de 4.000 mii lei pentru finalizarea unor obiective de investiții aflate în derulare şi achiziție de aparatură şi tehnică medicală.

Conform Notei justificative transmisă de Spitalul Județean de Urgență Bistrița, la determinarea cheltuielilor de personal s-a ţinut cont de nivelul salariilor și numărul de personal aprobate pentru anul 2018.  Cheltuielile cu bunurile și serviciile au ca bază de calcul nivelul cheltuielior efectuate în anul anterior. În categoria cheltuielilor cu bunurile și serviciile se cuprind cheltuieli privind întreținerea și funcționarea unităților, respectiv energie electrică, gaz, apă-canal, servicii de telefonie și internet, materiale de întreținere și curățenie, achiziții obiecte de inventar, reparații curente, hrană, medicamente și materiale sanitare.

Prin bugetul local, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, se asigură și finanțarea unităților de învățământ special și a centrului judeţean pentru resurse şi asistenţă educaţională. Sumele alocate pentru finanțarea acestor unități se asigură, conform legii bugetului de stat din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor.

Prin Legea nr. 2/2018 Legea bugetului de stat pe anul 2018 a fost repartizată judeţului Bistriţa-Năsăud suma de 2.979 mii lei pentru cheltuieli cu bunurile și serviciile și suma de 2.806 mii lei pentru drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale care frecventează învățământul special.

Cheltuielile cu bunurile și serviciile repartizate din sume defalcate din TVA cuprind cheltuielile necesare pentru întreținere și funcționare, energie electrică, gaz, apă-canal, medicamente și materiale sanitare, reparații curente și alte cheltuieli.

Din bugetul local a fost alocată suma de 110 mii lei pentru asigurarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice din unitățile de învățământ. Suma a fost repartizată pe fiecare unitate, în funcție de solicitările formulate și nivelul cheltuielilor înregistrate în anul precedent.

Tot din bugetul local s-a alocat pentru unitățile de învățământ suma de 156 mii lei pentru finanțarea cheltuielilor prevăzute la Titlul XII „Active nefinanciare”, conform prevederilor Legii educației naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare. Suma de 156 mii lei a fost repartizată fiecărei unități, conform solicitărilor transmise de către aceștia. Unitățile de învățământ, pentru suplimentarea sumelor alocate de la buget pot realiza și venituri proprii care în principal constau în valorificarea unor produse realizate de elevi în cadrul școlii, perceperea de tarife pentru utilizarea temporară a unor spații de către terți, etc. Pentru aceste venituri proprii se întocmește un buget separat care se aprobă la secțiunea care cuprinde bugetul instituțiilor sau activităților finanțate integral sau partial din venituri proprii.

7. Bugetul de cheltuieli al Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Bistrița pentru anul 2018 este 1.258 mii lei, din care:
– cheltuieli cu bunuri şi servicii 726 mii lei;
– asistență socială 482 mii lei;
– cheltuieli de dezvoltare 50 mii lei pentru lucrări de înlocuire a instalației electrice și autorizație protecție împotriva inecendiilor.

8. Bugetul de cheltuieli al Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 2 Bistrița pentru anul 2018 este în sumă de 1.286 mii lei, din care:
– cheltuieli cu bunuri şi servicii 550 mii lei;
– asistență socială 736 mii lei.
Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr.2 Bistrița pentru anul 2018 propune şi un buget de venituri proprii în sumă totală de 5 mii lei, care se constituie în principal din tarife pentru utilizarea temporară a unor spații, vânzări de produse realizate de elevii școlii, etc., iar cheltuielile propuse a se efectua din venituri proprii sunt în sumă de 34 mii lei pentru achiziționarea de bunuri și servicii.

9. Bugetul de cheltuieli al Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Lacrima” Bistrița pentru anul 2018 este în sumă de 978 mii lei din care:
– cheltuieli cu bunuri şi servicii 506 mii lei;
– asistență socială 436 mii lei.
– cheltuieli de dezvoltare 36 mii lei pentru dotarea școlii cu o cameră multisenzorială și o tablă interactivă.
Pentru anul 2018 Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Lacrima” Bistrița propune buget de venituri proprii în sumă totală de 14 mii lei, care se constituie în principal din tarife pentru utilizarea temporară a unor spații, vânzări de produse realizate de elevii școlii, etc., iar cheltuielile propuse a se efectua din venituri proprii sunt în sumă de 14 mii lei pentru achiziționarea de bunuri și servicii.

10. Bugetul de cheltuieli al Școlii Profesionale Specială „Sfânta Maria” Bistrița pentru anul 2018 este 3.859 mii lei din care:
– cheltuieli cu bunuri şi servicii 668 mii lei;
– asistență socială 810 mii lei;
– cheltuieli de dezvoltare 65 mii lei pentru întocmirea documentației DALI pentru reabilitare internat și sală de sport, pentru dotarea cu o mașină profesională de curățat cartofi și pentru dotarea cabinetului medical cu un sterilizator.
Școala Profesională Specială „Sfânta Maria” Bistrița pentru anul 2018 propune un buget de venituri proprii în sumă totală de 20 mii lei, care se constituie în principal din tarife pentru utilizarea temporară a unor spații, vânzări de produse realizate de elevii școlii, etc, iar cheltuielile propuse a se efectua din venituri proprii sunt în sumă de 77 mii lei pentru achiziționarea de bunuri și servicii.

11. Bugetul de cheltuieli al Centrului Școlar de Educație Incluzivă Beclean pentru anul 2018 este de 711 mii lei din care:
– cheltuieli cu bunuri şi servicii 369 mii lei;
– asistență socială 342 mii lei.

12. Bugetul de cheltuieli al Centrului Județean de Resurse şi Asistență Educațională Bistrița-Năsăud pentru anul 2018 este de 275 mii lei din care:
– cheltuieli cu bunuri şi servicii 270 mii lei;
– cheltuieli de capital 5 mii lei pentru dotarea cu o imprimantă multifuncțională.

3 comentarii

  • Unde se duc banii nostri????………la voie buna…..si lumea sufera si trage de la o zi la alta. Ma minunez zilnic cum conducerea/politicul din Romania imparte banii de parca avem un trai de lux. Sincer asa evenimente multe nu am vazut nici in Germania. Ei prefera sa imparta banii pentru cazuri sociale, sanatate, invatamant si mai putin pe cultura. Mai la noi ca suntem prosti bagam banii-adica aruncam banii pe cultura. Se vede rezultatul….nu?! Doamne da ne mintea noastra cea de toate zilele!!!!Amin.

  • Baaa fatalailor dar becuri pe strazile oarbe cand puneti???? Peste cati zeci de ani???? Cheltuiti banii pe prostii in timp ce multi cetateni stau in bezna. Imi voi face casa undeva in camp departe de oras pt ca am ajuns la concluzia ca nu are rost sa platesc impozite la primarie iar primaria si cj le dor in fund de nevoile mele. Mai bine singur decat sluga la stat pe bani multi

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.