Directorul Centrului de sprijin pentru femei din grupuri dezavantajate al Asociaţiei Pro Familia, Adriana Tăut, ne-a prezentat, sâmbătă, bunătăţile pe care femeile de pe Valea Bârgăului le-au pregătit toamna aceasta. „Am făcut roşii în bulion cu tarhon, cu usturoi, cu cimbru, cu busuioc, pentru paste. Am făcut şi o mâncare de ciuperci cu usturoi. Am adus toata gama de dulceţuri: de gutui, de zmeură, de afine, de mure, de pere cu fructe de soc, de fructe de pădure asortate, de trandafiri, vestita Povilă de Bârgău. Am mai făcut sirop de mure, de trandafiri, de soc şi de afine. Avem şi compoturi. Nicio conservă nu are arome, coloranţi, conservanţi. E doar fruct şi zahăr. Sunt fierte foarte bine în căldări de aramă la foc de lemne şila toate acestea să mai adăugăm mult suflet”, a spus doamna Adriana Tăut.
Ea a explicat că toate aceste bunătăţi au fost făcute de femei din zona Văii Bârgăului, instruite în cadrul proiectului „O intervenţie integrată în vederea consolidării antreprenoriatului social al femeilor vulnerabile” derulat de AFI „Pro Familia” în ultimii patru ani şi pentru care a primit o finanţare de peste 20 de milioane de lei din Fondul Social European. „Toate sunt făcute cu femei din zonă care au vrut să lucreze. Sper să reuşim să le dăm de lucru la fiecare femeie care a fost instruită în proiect. Numai la Bistriţa Bârgăului, Tiha şi Suseni sunt în jur de 200 de femei instruite în cadrul proiectului”, a spus Adriana Tăut.
Potrivit sursei citate, de curând s-a încheiat şi renovarea clădirii primite de la Primăria Bistriţa Bârgăului, iar femeile vor avea toate condiţiile pentru a diversifica gama de produse pe care le fac pentru a putea să-şi câştige, de acum, singure banii. „O să avem şi produse de panificaţie atestate: pită cu gampiri de Bârgău (cartofi -n.r.), plăcintă cu varză şi plăcintă cu ceapă şi jumări fiindcă tot se apropie iarna. În paralel vom începe să lucrăm şi la produse de artizanat”, a spus Adriana Tăut.
„Am ajuns la capătul a patru ani de derulare a proiectului şi pot spune că e un succes, o încununare a ceea ce noi am făcut cu multă bucurie. Dacă aş avea aceleaşi rezultate, aş lua-o de la capăt cu mare drag. Vreau să vă spun că primarii de pe Valea Bârgăului m-au interpelat şi mi-au cerut să fac şi pentru ei ce am făcut pentru comuna Bistriţa Bârgăului. Eu sunt foarte deschisă, cu drag vreau să fac, dar să ştiţi că e importantă şi deschiderea de care dau dovadă şi edilii. Domnul primar Vasile Laba de la Bistriţa Bârgăului ne-a dat în secunda doi un spaţiu de care aveam nevoie să ne desfăşurăm activitatea. La alţii nu am găsit atât de multă deschidere, dar sperăm că vom găsi de acum înainte fiindcă oamenii au nevoie de locuri de muncă, iar noi îi încurajăm să ţină la tradiţiile lor şi îi ajutăm să-şi câştige pâinea de zi cu zi valorificând ceea ce fac”, a spus Adriana Tăut.
Sâmbătă, pe pietonal, la invitaţia AFI „Pro Familia” şi-au mai expus mărfurile întreprinderi sociale din Suceava şi Maramureş, dar şi partenerii asociaţiei bistriţene din Timişoara şi Murgeni.
Vă reamintim că, în cadrul acestui proiect, derulat în trei regiuni ale ţării (Nord-Est, Nord-Vest şi Vest), unul dintre obiective a fost înfiinţarea unui centru de resurse, a trei centre de sprijin al antreprenoriatului social şi trei întreprinderi sociale.
Asociaţia Pro Familia a avut ca parteneri în proiect Primăria oraşului Murgeni din judeţul Vaslui, Societatea pentru Copii şi Părinţi Timişoara, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca şi un centru de formare profesională din Grecia, Mesogeiako Symvouleftiko Systema SA.
Expoziţia de sâmbătă face parte din evenimentul Expo Bistriţa, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud în acest sfârşit de săptămână, ideea organizatorilor fiind aceea să încurajeze cât mai mult producătorii autohtoni şi care promovează mărgfuri tradiţionale.
Cristiana Sabău
Felicit intreaga inchipa pentru bunatatile realizate!
Femeileor, faceti-va cat mai repede un site de unde sa poata cumpara lumea produsele astea!