Economie

Bursa absolvenţilor, o oglindă în care se văd toate imperfecţiunile sistemului de învăţământ

Doar 300 de tineri absolvenţi dintre cei peste o mie aflaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud au participat, vineri, la bursa locurilor de muncă pentru ei, iar dintre aceştia au fost selectaţi în vederea angajării 81.

La Bursa pentru absolvenţi au participat 69 de agenţi economici care au oferit, în total, 330 de locuri de muncă, majoritatea pentru cei cu studii medii. Doar 25 de joburi au fost pentru absolvenţii de facultate şi de studii aprofundate.

Potrivit datelor oferite de AJOFM Bistriţa-Năsăud, doar 81 dintre participanţi au reuşit să le facă o impresie bună patronilor, dar niciunul nu a fost încadrat pe loc, cu toţii fiind chemaţi la firme să dea alte interviuri şi eventual probe de lucru.


Mulţi dintre tinerii care au venit vineri la Bursa pentru absolvenţi nu au luat însă nici examenul de bacalaureat, aşa că perspectivele în cazul lor au fost doar locuri de muncă pentru necalificaţi şi salarii mici.

Anuţa Tofeni din satul Feldru a venit la bursă conştientă că şansele ei să îşi găsească un loc de muncă sunt mici din moment ce nu a promovat examenul de bacalaureat. „Nu am luat Bac-ul. Am picat, din păcate, la matematică. O să văd ce locuri de muncă găsesc. La liceu, am învăţat industrie tehnologică, mecanică mai multă, despre maşini. Sunt ceva locuri de muncă, am văut, dar dacă mă angajez nu cred că iau mai mult de 500-600 de lei salariu. Cu aceşti bani nu se poate trăi, îmi pare rău că nu am luat bacalaureatul poate găseam o slujbă mai bună, dar asta e, mai încerc la anul să îl iau. Acum îmi dau seama că era bine dacă învăţam mai mult”, a spus Anuţa Tofeni.

Altă tânără, Andreea Graur, nu a reuşit nici ea să promoveze examenul de bacalaureat. E însă foarte frumoasă aşa că un patron de restaurant, Valer Şoldea, a pus imediat ochii pe ea şi a invitat-o la un interviu.

„Am un restaurant şi am nevoie de două persoane, un bucătar şi un ospătar. M-am gândit să o angajez pe Andreea ca ospătar. E frumoasă şi clienţilor le place să fie serviţi de o persoană agreabilă. Ştiu că nu are experienţă şi nici bacalaureat, dar nu mă deranjează. Va învăţa la noi. În schimb, ca bucătar, vreau un om cu experienţă, acolo nu poţi face experimente. Mâncarea trebuie să fie bună şi făcută rapid”, a declarat Valer Şoldea.

Negocierile între el şi tânără au mers ca pe roate, mai ales că fata, conştinentă că nu are nici măcar o diplomă de bacalaureat şi nici experienţă, a acceptat orice salariu.

„Nu am pretenţii, să-mi dea cât vrea. Nu negociez. Am terminat şcoala, nu am luat bacalaureatul şi părinţii mă trimit să lucrez. Nu mai pot sta acasă, accept orice”, a declarat ea, decisă să se apuce de lucru imediat.

Eugen Alexandru Jauca a absolvit şi el anul acesta o şcoală profesională. Are diplomă de tehnician în transporturi şi speră că va găsi un loc de muncă mai bine plătit.

„Deocamdată nu mi-am găsit de lucru, dar am venit acum la bursă. Am văzut că sunt locuri de muncă în domeniul în care eu am diplomă şi sper că voi găsi şi că va fi o slujbă bine plătită. Sunt dispus să mă angajez imediat”, a declarat el.

Speranţe i-au dat şi cei de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud. Maria Roman, consilier în cadrul instituţiei, a spus că majoritatea angajatorilor caută persoane specializate în domeniul tehnic.

„Cele mai multe cereri de locuri de muncă sunt în domeniul tehnic, se caută lăcătuşi mecanici, sudori, strungari. Se cer studii tehnice şi mai puţin studii superioare. Avem doar 25 de locuri de muncă pentru cei care au absolvit o facultate”, a declarat ea.

Iulia Ştefănuţ a absolvit o facultate cu profil economic şi a urmat inclusiv un master. De câteva luni bate la uşile mai multor angajatori, însă fără succes.

„Am terminat şi facultate şi master şi nu mi-am găsit de lucru. Toată lumea ne cere experienţă, dar nu am. Cum aş putea avea experienţă dacă nu mă angajează nimeni? Te lasă cu gura căscată replicile de acest gen. Dacă nu ai experienţă îţi spune să pleci. Nu sunt locuri de muncă pentru noi. Eu personal pun capul jos şi merg mai departe. Trăiesc cu speranţa, dar la un moment dat te saturi”, a spus ea.

Un alt tânăr care a absolvit o facultate de contabilitate-informatică a venit şi el la bursă în căutarea unui loc de muncă.

„Am aplicat şi pe internet, dar nu am avut şanse, aşa că mai încerc şi acum să vedem. Noi, ca absolvenţi ai anului 2012, nu prea găsim locuri de muncă. Sunt, dar nu suficiente pentru câţi absolvenţi sunt. Nu ştiu ce putem face. Eu trăiesc din banii părinţilor şi mai muncesc pe unde pot, dar nu sunt angajat”, a declarat tânărul care nu a dorit să-şi divulge identitatea.

Ei şi mulţi alţii aflaţi în aceeaşi situaţie îngroaşă astfel numărul şomerilor.

„Numărul şomerilor a crescut. În 2008 aveam sub 3000, acum avem peste 5500. Un motiv este şi acela că tinerii nu au luat bacalaureatul. Avem peste o mie de absolvenţi înregistraţi la AJOFM la această dată. Comparativ cu anii trecuţi sunt mai mulţi. O parte, circa 200 s-au angajat în această toamnă, dar au rămas foarte mulţi fără locuri de muncă. Am primit buget pentru stimularea angajatorilor care încadrează absolvenţi. Se dau prime de încadrare pentru absolvenţi. Angajatorii sunt interesaţi de aceste facilităţi şi sperăm să angajeze”, a declarat ea.

De cealaltă parte, doar 69 de angajatori dintre cei 235 contactaţi au dat curs invitaţiei AJOFM de a participa la bursă. Gabriela Găluţ a fost unul dintre ei.

„Noi vrem să luăm tineri fiindcă în unitatea noastră majoritatea sunt mai în vârstă, trecuţi de 50 de ani, şi vrem să întinerim colectiv. Din păcate, tinerii, nu sunt bine pregătiţi. Noi am avut o fluctuaţie foarte mare de angajaţi. S-au dus cei cu experienţă şi au rămas cei care poate sunt mai tinerei, dar lucrează mai încet decât ceilalţi. Noi suntem cooperaţie meşteşugărească şi legea e puţin diferită de cea care se aplică societăţilor comerciale. Suntem toţi membri cooperatori şi nu avem statut de salariaţi. Nu ne ajută statul şi, dacă îi angajăm, vrem să îi învăţăm, dar mai vin, mai stau o zi şi apoi pleacă. Nu sunt deloc statornici”, a declarat doamna Găluţ.

În schimb, psihologul Ramona Paşca, reprezentantul mai multor companii care doresc să facă angajări, a declarat că tinerii merită o şansă.

„Tinerii nu au experienţă. Ei trebuie să înceapă de undeva, atunci cred că e o oportunitate şi pentru absolvenţi, dar şi pentru angajatori. Suntem întrebaţi ca şi angajatori de ce nu le dăm o şansă tinerilor ca să poată dobândi experienţă. Noi le dăm. Cred că e un avantaj pentru ambele părţi. Luăm tineri absolvenţi pentru a-i forma în direcţia dorită de fiecare angajator. Am întâlnit şi tineri foarte bine pregătiţi şi alţii mai puţin pregătiţi. Depinde foarte bine de ei dacă vor să înveţe, depinde probabil de mediul în care vin. Nu aş putea eticheta într-o direcţie. De obicei se începe cu salariul minim pe economie în funcţie de studiile pe care le au, medii sau superioare, dar, de aici, mai departe, cât creşte salariul, depinde numai de performanţa lor”, a declarat Ramona Paşca.

Bistriţa-Năsăud este pe locul doi într-un top al judeţelor în care şomajul a crescut de la sub 3000 de şomeri în 2008 la peste 5500 în 2012.

Cristiana Sabău

       

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS