Actualitate Economie

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Angajatori mulţi, puţini tineri interesaţi să lucreze

La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de AJOFM, au participat, vineri, 57 de firme care au oferit câteva sute de locuri de muncă. Din păcate, angajatorii nu au avut ce recruta. La bursă au participat sub două sute de tineri care s-au codit când a venit vorba despre muncă.

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi a fost găzduită de cantina Colegiului Tehnic „Grigore Moisil” din Bistriţa, ocupată de 57 de angajatori care au venit cu oferte atractive.

Firma Radiatoare din Aluminiu (RAAL), care deţine fabrici la Bistriţa şi la Prundu Bârgăului, ar fi fost dispusă să angajeze 90 de persoane.

Sociologul Horaţiu Bolog, şeful Horatiu Balaogserviciului resurse umane, a explicat pentru Timp Online că este dezamăgit de numărul mic de persoane care s-au arătat dispuse să se angajeze. „Noi suntem în expansiune, vrem să angajăm, până la sfârşitul anului, 90 de persoane. Din păcate, au fost extrem de puţini cei care au venit să se intereseze de oferta noastră. Azi am reuşit să strângem doar 7 CV-uri. Nici măcar nu am ajuns să discutăm despre pachetul salarial. Noi nu le punem condiţii să aibă experienţă, le oferim şansa de a învăţa şi de a lucra însă, din păcate, sunt tot mai puţini cei care doresc să facă lucrul acesta. Noi încercăm să ţinem pasul cu lumea, să aducem utilaje noi, să facem produse noi aşa cum ne solicită şi clienţii şi pentru asta avem nevoie de oameni pe care eventual să-i pregătim să ocupe aceste posturi. Facem angajări pentru fabricile din Bistriţa şi Prundu Bârgăului, aceeaşi firmă cu puncte de lucru”, a spus Horaţşiu Bolog.

Iulia Mureşan, de la Alu Metal Sistem, ne-a explicat, la rândul ei, că niciun tânăr dintre cei care s-au interesat de oferta de locuri de muncă Iulia Muresannu era decis ce vrea. „Au venit să caute un loc de muncă, dar, paradoxal, nu ştiau ce loc de muncă ar vrea. Noi căutăm operatori pe maşini-unelte cu comandă numerică, tâmplari şi debitatori semifabricate. Majoritatea băieţilor pe care îi avem în funcţii de operatori CNC nu au avut calificări, dar au învăţat la locul de muncă. Băieţii se învaţă unul pe celălalt. Tinerii dau impresia că nu vor să muncească. Nu îşi dau interesul, nu le pasă dacă un produs iese sau nu bine din mâna lor, se uită mai mult la ceas, la ora la care trebuie să plece acasă, să le treacă timpul de lucru”, a declarat Iulia Mureţan.

La bursă a venit şi compania Comelf, un jucător important din zona industrială a Bistriţei.

Vlad Oltean, reprezentantul companiei în materie de resurse umane, ne-a declarat că anul acesta Vlad Olteanuprezenţa tinerilor la bursă a fost dezamăgitoare.

„Nu am găsit atâţi candidaţi câţi am vrut noi, numărul e foarte mic. La ediţia trecută am avut peste 50 de cereri, însă interesul pentru ocuparea locurilor de muncă pare să fie în scădere. Anul acesta, avem în ofertă 20 de locuri de muncă pentru tineri, şi pentru cei cu studii medii, şi pentru cei cu studii superioare. Compania noastră este interesată să angajeze tineri fiindcă investim în ei, îi formăm după nevoile pe care le avem şi îi utilizăm la capacităţile lor maxime. Au oportunitatea să-şi facă o carieră. Avem multe cazuri de tineri care au debutat ca lăcătuşi mecanici, iar acum au funcţii de conducere”, a spus Oltean.

La bursă a venit cu oferte de locuri de muncă şi omul de afaceri Lucian Adrian Ungur. „Nu prea sunt dornici de muncă tinerii. Sunt mai Ungurmulţi angajatori decât viitori angajaţi. Cred că am cultivat comoditatea şi şomajul în ultimii 20 de ani şi aceasta e explicaţia pentru care tinerii încearcă să întârzie momentul angajării. Am şase posturi diferite şi nu am reuşit  să stau de vorbă decât cu două persoane. Toţi angajatorii aşteaptă şi nu vine nimeni la mese. Eu cred că un salariu de 300-500 de euro e unul atractiv. Dacă te duci în Spania, rămâi cu aceiaşi bani fiindcă trebuie să plăteşti chirie. Dacă iei 800 de euro în Spania şi Italia, rămâi tot cu 300 în mână după ce îţi plăteşti toate cheltuielile cu cazarea. Eu cred că salariile sunt acceptabile în ţară, însă nu este voinţă”, a spus Lucian Adrian Ungur.

Directorul AJOFM, Otilia Râpan, a declarat pentru Timp Online că regretă că nu au venit şi alţi şomeri la bursă.

„Regret că Otilia Rapanam scris pe afişe că e bursa pentru absolvenţi pentru că mulţi m-au sunat şi mi-au spus că nu vin din acest motiv, însă a fost un eveniment naţional, ni s-a spus clar ce să scriem pe afişe. Noi ne-am gândit că e o oportunitate foarte bună pentru absolvenţii din baza noastră de date să vină să-şi depună CV-urile, să stea de vorbă cu angajatorii, să ia contact cu piaţa muncii. Tinerii au venit mai târziu, de altfel a şi plouat, dar noi sperăm ca cei care au venit să-şi găsească locul de muncă mult visat”, a spus Otilia Râpan.

De altfel, imediat după încheiertea bursei, AJOFM Bistriţa-Năsăud a transmis că 36 dintre participanţi urmează să fie contactaţi de angajatori în vederea susţinerii unui interviu pentru angajare. Ceilalţi până la 200 au putut vedea cum arată o bursă a locurilor de muncă, iar până data viitoare când va mai fi organizată încă una se vor putea pregătio mai bine ca să le facă angajatorilor o impresie cât mai bună.

bursa 4 bursa 1 bursa 2 bursa 3

3 comentarii

  • 700-800 Ron pentru un tanar care nu are experienta sau BANII parintilor prin cluburi si cafenele…PUT URA ce ai ales? Adevarul este ca tinerii din ziua de asta nu prea doresc sa munceasca la nivelul la care sunt pregatiti, sa acumuleze experienta, iar in timp sa urce la un nivel mai inalt. Dar cred ca pentru asta tot politicienii si primarul sunt de vina… 🙂

  • Domnnilor nu mai blamati atata tinerii ca la urma urmei sunt urmasii vostri.Nu vor sa lucreze .Cum e posibil sa te duci la o bursa a locurilor de munca exemplu in Galati in cadrul Universitatii Dunarea de Jos,cand ajungi acolo si intrebi de un posibil loc de munca ANGAJATORII iti pun prima intrebare Experienta (unde ai mai lucrat)cam aiurea sa intrebi un absolvet de facultatea de experienta poi daca a facut scoala dupa face cariera da cine sa inteleaga toti frustratii si hotii care se numesc angajatori.Unde e industria unde sunt locurile de munca de odinioara.ati distrus uzine si ati facut supermarketuri.AJFM(Nu ma e ce era odata) nu face nimik iti da niste angajatori si apoi te speli pe cap cu ei lasi cv si iti spun te vom contacta multi cauta pt ca cererea e mare si oferta mica de asta se lafaie angajatorii si spuneti de tineri ca nu vor sa munceasca.a da pt ca au fost instrumentele profesorilor universitari ca sasi ia banul zi de zi prin facultati si la urma tanarul absolventul e lasat fara niki o sansa.trebuie filmat un astflel de moment la o bursa locurilor de munca si sa vada toti cum se procedeaza atata stim sa blamam tara si tinerii si aratat tuturor cum sunt primiti tinerii sa munceasca.Tinerii a caror parinti auBANI SI PUTERE nu au muncit si nu vor munci pt ca ei deja sunt unii dintre ANGAJATORI(l-au pus parintii sef peste noapte)si alti tineri saracii care ar merita fac ani eforturi si ajung de nu isi permit niki macar o pereche de pantofi Rusine sa fie celor care va blamati tara si tinerii De asta Anglia si Germania ne iau multi tineri cu carte pt ca aici in tara ii blamati si puneti niste boieri sa fie cel care te rogi sa te angajeze sati dea painea cea de toate zilele.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.