Actualitate Social

Bursa meşteşugurilor şi tradiţiilor, îmbelşugată, colorată, veselă

Trăim zile în care e greu să-ţi găseşti un loc de muncă indiferent unde l-ai căuta. Pare a fi mult mai uşor să găseşti o idee de la care să porneşti o afacere. E ceea ce a vrut directorul AJOFM, Doris Moldovan, atunci când a reluat Bursa meşteşugurilor şi tradiţiilor.

„Fabricat în Bistriţa-Năsăud”. E numele pe care Doris Moldovan l-a ales pentru cea de-a doua ediţie a Bursei meşteşugurilor şi tradiţiilor, un eveniment marca AJOFM Bistriţa-Năsăud. Dacă prima ediţie a avut loc la Năsăud, cea de-a doua s-a mutat la Beclean, în Piaţa Drapelului, un spaţiu generos şi central în care meşteşugurile au făcut casă bună cu modernismul.

Un număr de 27 de firme şi meşteri populari au amenajat standuri la concurenţă mare cu primăriile din judeţ prezente în număr mare cu ce aveau mai bun. Bistriţa s-a lăudat cu doamna Domniţa Radulovici care a adus ţuica de prune numai bună de trezit vampirii din somn, dar şi vinul roşu pe care Contele Dracula nu l-ar da pentru nimic în lume. Năsăudul a venit cu superbele goblenuri cusute de familia Tocală,  iar Becleanul a scos în faţă tradiţia şi modernismul Băilor Figa. De la Sângeorz-Băi a venit mierea de albine făcută de Traian Ogâgău senior şi al său „Aur al Naturii”.

Nici comunele nu s-au lăsat mai prejos. Fiecare primar a adus, la Beclean, tot ce a găsit mai bun şi mai demn de arătat lumii întregi. De departe, cel mai spectaculos stand l-a avut Primăria Şintereag care a şi reuşit să enerveze pe toată lumea în sensul bun al cuvântului fiindcă n-a vrut sub nicio formă să strice aranjamentul ca să umple plasele celor dornici de vinete frumoase, plăcinte, gogoşari sau varză.

Frumos a fost şi standul meşterilor populari din Salva. Creatoarea populară Virginia Linul şi ajutoarele ei au adus, şi de data aceasta,  ii frumoase, podoabe, clopul cu pene de păun, mărgele (pe care le puteţi admira şi la gâtul lui Doris Moldovan şi a celorlalte doamne de la AJOFM, toate îmbrăcate în costume populare), în timp ce primarul de la Runcu Salvei n-a lăsat-o nici de data aceasta pe lelea Floarea Cosmi să se odihnească. Opincile făcute de mâinile ei au fost admirate, din nou, de toată lumea.

De la bursă nu au lipsit nici ciobanii din Parva care au adus, ca de obicei, deliciosul balmoş făcut la stâna europeană din Munţii Rodnei, savurat de toţi, dar nici Direcţia Silvică. Instituţia a prezentat cele mai noi trăsuri făcute în atelierele sale. Dintre instituţii, la Beclean a mai fost Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă, Uniunea Artiştilor Plastici, iar dintre firme Pombis Bistriţa, Rebrişoreana, Agro Ardeal SRL, Lacto Muntean, Ovicom SRL, Polimed Com SRL, Consum Coop Beclean, Dany Prest, Asociaţia Crescătorilor de Ovine, Asociaţia AFI Pro Familia şi mulţi alţii.

O comisie constituită ah-hoc din Doris Moldovan, Dorina Cicioc – şefa Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, deputatul PSD Emil Radu Moldovan şi primarul Becleanului Nicolae Moldovan a acordat note deţinătorilor de standuri, cele mai frumoase prezentări fiind recompensate cu diplome şi multe aplauze.

Totodată, şomerii au putut aplica pentru mai multe locuri de muncă cum ar fi cele de bucătar, cofetar, agent asigurări sau cioplitor în piatră. La degustat, ca şi la muzică şi distracţie, a fost liber pentru toată lumea, un cadou din partea AJOFM Bistriţa-Năsăud, în zi de sărbătoare, pentru beclenari şi invitaţi. Mai multe fotografii de la acest eveniment găsiţi pe pagina noastră de facebook.

Cristiana Sabău

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.