Actualitate Recomandări

Ca să evite umplerea sălii de ședințe, consilierii locali din Bistrița ar putea vota, la nevoie, prin corespondență

Primăria Bistrița pune la punct un sistem prin care consilierii locali să își poată exprima votul, la nevoie, prin corespondență, a declarat într-o conferință de presă primarul Ovidiu Crețu, care aștepta la ora respectivă un răspuns din partea Direcției Juridice referitor la legalitate procedurii de vot.

”Lucrăm la fundamentarea posibilității votului prin corespondență în Consiliul Local Bistrița. Sunt 21 de consilieri, plus cei care ajută, plus cei care trebuie să participe și, practic, se umple sala, ori o astfel de situație trebuie evitată. Azi voi avea și răspunsul, iar eu consider că voi avea un răspuns favorabil de la Juridic, normal, astfel încât să ținem ședințele Consiliului Local prin corespondență: să trimitem documentele, să primim observații, propuneri, să le distribuim înapoi tuturor, să obținem votul comisiilor, după care să obținem votul Consiliului Local prin corespondență”, a spus primarul Ovidiu Crețu.

Întrebat dacă acest lucru se va întâmpla online, primarul a răspuns: ”Nu ne putem întâlni online. Nu avem tehnica prin care să facem acest lucru, dar fiecare consilier va primi toate documentele și își va exprima, pe un formular, votul lui pentru fiecare proiect”.

Reamintim că, la ultima ședință a Consiliului Local Bistrița, consilierul UDMR Antal Atilla i-a cerut primarului Ovidiu Crețu le solicite informaticienilor din cadrul municipalității să creeze o platformă online prin intermediul căreia aleșii să-și exprime votul, la nevoie, fără să mai vină la Primărie, în sala de ședințe. ”Nu vreau să pară propunerea mea de domeniul SF, dar deja trăim parcă în filme SF. Pentru viitor, nu știu dacă este posibil, dar poate că nu ar fi rău să pregătească cei care se pricep o platformă online cum se dorește acum și la școli. Cine știe? Poate că nu o să fim capabili să venim la ședință sau poate va fi carantină și va fi nevoie să mai alocăm fonduri și în viitor. Dacă ar fi o platformă online să putem vota, cred că ar fi un lucru bun. Nu se știe. Doamne ferește!”, a spus Antal Atilla.

Atunci, primarul Ovidiu Crețu nu i-a dat niciun răspuns.

La ședința respectivă, Consiliul Local Bistrița a alocat 500.000 de lei din fondul de rezervă pentru situații de urgență.

Întrebată pe hol de jurnaliști dacă este posibil acest lucru, Floare Gaftone, secretarul general al municipiului, a răspuns că, pentru acest lucru să fie legal este nevoie de modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare (ROF) al Consiliului Local.

5 comentarii

 • Mda… Doar ca înainte de vot trebuie să i sune primarul să le „porunceasca” cum să voteze. Oricum pt UDMR, Alde, psd ar putea vota primarul în locul lor, ei votează la comanda lui. Ei trebuie doar să și încaseze indemnizația de consilieri, care este mai mare decât salariul minim.

 • Pocăiți-vă, se apropie ziua judecății, grea va fi pentru oropsiți și fericită pentru cei aleși. Mai aveți un pic pentru a vă dezbrăca haina păcatului și pentru a vă curăța sufletul! Mare este poarta Raiului, dar puțini încap pe ea, fiți pregătiți de momentul dării de seamă! vine ziua când nu veți mai putea face nimic, căința nu vă va mai fi de folos. Debarasați-vă de satan!!!

 • Luati exemplul primariei Cluj-Napoca!
  La ei se poate (daca te pricepi, sau apelezi la cei care se pricep…), daca se vrea!

  http://www.monitorulcj.ro/actualitate/78573-sedintele-consiliului-local-se-muta-in-online-cum-se-vor-desfasura#sthash.794qVnLs.dpbs

  Prin corespondenta este laborios, nu se poate participa in direct la sedinta (chiar virtual), sa poti sa-ti spui parea in direct, nu stii cum au votat ceilalti, etc.

  Un elev de liceu la informatica ar veni imediat cu o solutie viabila…

 • Stati linistiti face Cretu la Casa de cultura a lui Cosma.
  Sa stea la distanta sa nu se imbolnaveasca unul de la altul ori sa nu stie lumea

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS