Social

Cabinetul stomatologic din Lechința, amenajat cu bani europeni, prinde contur

La Lechința este amenajat și dotat în această perioadă cu bani europeni un cabinet stomatologic destinat atât populației defavorizate din comună, cât și elevilor care frecventează școlile de aici, anunță primarul comunei Romeo Florian.

”Un vis devine realitate. Alături de Consiliul Județean și de alți parteneri s-a obținut o finanțare pe fonduri europene (axa POCU). Ce îmi doresc eu este ca elevii școlilor din Lechința să beneficieze de acest cabinet medical și evident cei din grupul țintă”, a scris primarul.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud derulează proiectul ”Impact LECHINȚA – Măsuri integrate pentru îmbunătațirea situației socio-economice a persoanelor de favorizate din comunitațile marginalizate ale comunei Lechința, judetul Bistrița-Năsăud”, finanţat prin POCU, Axa prioritară 4 „Incluziunea socială și combaterea sărăciei”.

Prin acest proiect, autoritățile și-au propus să reducă numărul de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome, prin implementarea de măsuri integrate. Proiectul se va derula până în 12 octombrie 2020.

Obiectivul este ”reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin măsuri integrate din comunitatea marginalizată Lechința, satele Lechința, Vermeș, Chiraleș și Sângeorzu Nou, în care există populație aparținând minorității rome în proporție de 17,3%. Grupul țintă este de 1.000 de persoane (800 de adulți din care 550 romi, 200 de copii din care 135 romi)”: creșterea accesului la educație pentru 200 de copii defavorizați, creșterea șansei de ocupare pe piața muncii pentru 600 de persoane din care 420 romi, creșterea accesului la servicii sociale și medicale pentru 1.000 de persoane, îmbuntățirea condițiilor de locuit pentru 200 de persoane, 50 de gospodării sărace, acordarea de sprijin financiar pentru 50 de persoane dezavantajate.

Printre activitățile proiectului se numără acordarea de sprijin financiar, de îmbrăcăminte și încălțăminte, o masă caldă pe zi, programe after-school, tabere școlare de vară la mare, cursuri de formare profesională și competențe antreprenoriale, furnizarea de servicii medicale (inclusiv amenajarea și dotarea unui cabinet stomatologic), seminarii, workshop-uri, campanii de informare, organizarea festivalului ”La Fuste” – Târg al portului, tradițiilor și obiceiurilor romilor.

1 comentariu

  • Ma bucur foarte mult ca, in sfarsit, dupa multe insistente, la Lechinta se va infiinta un astfel de cabinet! Mai exista doua cabinete, cu activitate redusa, dar banuiesc ca, acest cabinet se va ocupa in special de copii(3 -18ani) si de cazurile sociale,nu putine! Felicitari, autoritatilor cu decizie, poate aud si primarii din Beclean ,Sangeorz -Bai si Prundu-Bargaului! Vom merge sa vedem cabinetul! Cu respect, dr.MNPop -pres.Colegiului Stomatologilor BN

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.