Social

Un sistem antigrindină unicat în România, montat între Lechința și Matei pe o plantație de zmeur (FOTO)

Grindina care face mai nou probleme mari în agricultură, și nu numai, nu va mai distruge zmeura plantată în județul nostru pe o suprafață de șapte hectare între Matei și Lechința. Proiectul este unicat în România, anunță firma Expertagro cea care montează sistemul antigrindină după un concept importat din Italia.

”Acea plantație este la circa 7 kilometri de Lechința înspre Matei. E vorba de un proiect pe Submăsura 4.1.a prin care sunt finanțate proiectele pe pomicultură. Vorbim de o plantație de zmeur care va avea un sistem de protecție antigrindină unic în România. Conceptul e importat din Italia. Este un sistem de mică înălțime care va fi acoperi zmeurul rând cu rând, dar este abia a început. Mai urmează montatul șpalierilor, a foliei, plantatul, și ulterior va veni plasa antigrindină. Prețurile sunt diferite în funcție de ce teren este, de forma acestuia, de locul în care se află. Din punctul nostru de vedere, prețurile sunt bune pentru România. Pentru cele șapte hectare, prețul este undeva la 100.000 de euro”, a spus managerul companiei Mihnea Surugiu.

Producătorii de zmeură pot obține venituri substanțiale și sigure de la un an la altul fiindcă cererea este foarte mare pe piața fructelor. Zmeurul este o cultură precoce ce produce fructe începând din al doilea an de la plantare și are o durată de exploatare de 8-12 ani. Productivitatea la hectar este între 7-10 tone.

Un sistem antigrindină este format din capişon, spalier, sârmă longitudinală, plachete de culme, bride de prindere, cablu oțel transversal, plachetă rapidă, ancoră și plasă.

În zona județului, firma din București a mai lucrat la Ciceu Mihăiești la Pombis, la Ghinda și la Teaca. Compania a mai livrat pentru ferme pomicole din județ și tutori de bambus.

În condițiile în care peste 70% din livezile României sunt epuizate, perioada lor de exploatare fiind terminată, acestea trebuie înlocuite: ”Acest proces necesită bani fiindcă și pomicultura a evoluat atât sub aspectul legat de cultivare, sistemul cu număr ridicat de pomi la hectar, cu productivitate mare, cu costuri mai mari la hectar, cu sisteme de irigare prin picurare și multe altele. Finanțarea pentru aceste proiecte e diferită în funcție de specie”, a explicat Ioan Platon, directorul Stațiunii de Cercetare- Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița, care a depus la rândul ei un proiect pentru înființarea de livezi pe 11 ha.

”Noi am ales soiuri cu rezistență la boli, în special la rapăn. În proiectul nostru am inclus și o linie de procesare a fructelor, adică un centru de producție a sucului și un centru pentru uscarea merelor. Sunt căutate merele uscate în industria de cofetărie. E vorba de mere din anumite soiuri. E un mod de a conserva merele și sunt altă formă”, a mai spus Ioan Platon.

Potrivit AFIR, prin Submăsura 4.1.a intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Sumele care pot fi accesate oscilează între 100.000 de euro și 1.050.000 de euro pentru investiţiile care conduc la un lanț alimentar integrat.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS