Primăria Bistriţa realizează un studiu de piaţă în vederea atribuirii contractului de servicii ”Cadastrul spaţiilor verzi – cadastru verde”, valoarea estimată fiind de 25.000 lei fără TVA.
Proiectul urmăreşte inventarierea şi transpunerea pe planuri şi hărţi în format GIS a spaţiilor verzi şi a speciilor de arbori existenţi în Bistriţa, precum şi a caracteristicilor calitative şi cantitative ale acestora.
Municipalitatea a derulat până la această dată “Cadastrul spaţiilor verzi – Cadastru verde” pentru suprafeţele de 83 ha în anul 2010, de 100 ha în anul 2013 şi de 260,12 ha în anul 2014.
Suprafeţele de teren ocupate de spaţii verzi pe întreg intravilanul municipiului Bistriţa, astfel cum a fost majorat de la 2.560,3 ha la 3.827,27 ha prin hotărârea Consiliului Local, sunt estimate la o suprafaţă totală de 500 ha, din care au fost contractate şi realizate lucrări pe o suprafaţă de 443,12 ha.
Astfel, lucrarea “Cadastrul spaţiilor verzi – Cadastru verde” continuă pentru diferenţa de suprafaţă de aproximativ 50 ha.
Se urmărește, printre altele, crearea unei hărţi digitale care să conţină informaţii grafice şi alfanumerice cu privire la distribuţia spaţiilor verzi compacte, distribuţia arborilor şi distribuţia terenurilor degradate care ar putea fi transformate în spaţii verzi, identificarea terenurilor proprietate publică, degradate, din intravilanul localităţii, posibil să fie reabilitate şi reamenajate ca spaţii verzi, arborilor izolaţi (diametru, înălţime) plantaţi pe lângă arterele de circulaţie, pe terenurile instituţiilor de învăţământ, ansamblurilor de locuinţe, lăcaşurilor de cult, cimitirelor, etc., precum și identificarea arborilor ocrotiţi.
De asemenea, se dorește constituirea unei evidenţe a tuturor documentelor emise de autorităţile administraţiei publice locale şi de autorităţile din domeniul protecţiei mediului privind documentaţiile de urbanism, certificatele de urbanism, autorizaţiile de construire, avizele de tăiere şi toaletare a arborilor şi a tuturor documentelor emise de către Comisia de evaluare şi avizare pentru activităţile de defrişare a arborilor din cadrul Primăriei Bistriţa, documentele de control şi stabilire a contravenţiilor, precum şi orice alte documente care au efecte asupra stării spaţiului verde, plus elaborarea unui set de norme (instrucţiuni de lucru) privind modalitatea de culegere, introducere şi validare a datelor specifice cadastrului verde, necesare pentru actualizarea bazei de date. Acest set de norme va fi completat cu recomandări privind speciile de arbori şi arbuşti rezistenţi la condiţiile de mediu şi microclimat din municipiul Bistriţa, recomandări privind reabilitarea terenurilor degradate şi indicarea terenurilor din domeniul public al municipalităţii pentru plantări în compensare conform avizelor emise de serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bistriţa, recomandări tehnologice privind întreţinerea spaţiilor verzi şi a arborilor.
”Proiectul reprezintă un punct de reper în dezvoltarea durabilă a municipiului Bistriţa având efecte directe în asigurarea unui mediu sănătos şi coerent sub raport funcţional şi cultural, în condiţiile păstrării echilibrului faţă de resursele capitalului natural din zonă. Crearea unei reţele de spaţii verzi în conexiune cu ecosistemele din teritoriu, precum şi ridicarea standardului de viaţă în mediul urban, se numără printre obiectivele strategice importante ale dezvoltării durabile, echilibrate şi sănătoase ale aglomerărilor urbane. Importanţa acestui proiect derivă din necesitatea creării unui sistem de management al spaţiilor verzi şi a speciilor de arbori existenţi în municipiul Bistriţa, pentru o mai bună gestionare a potenţialului acestora cu implicaţii atât asupra echilibrului ecologic (ecosistemelor) cât şi asupra siguranţei şi calităţii vieţii locuitorilor. Astfel, se vor pune bazele unui sistem de monitorizare a spaţiilor verzi şi arborilor din municipiul Bistriţa şi se va finaliza registrul spaţiilor verzi conform obligaţiilor legale”, precizează municipalitatea.
O priveliste minunata ,se vede!
Incadastrarea spatiilor verzi trebuie sa fie prioritara in vatra orasului. Aici administratia uita sa incadastreze scuarul verde de pe B-dul Republicii, parcul EMINESCU, pentru a le putea distruge mai usor. Administratia vrea sa ne duca cu presul, si ne s baga pe gat noi spatii verzi pe dealul BOBEICA si CIGHIR . Nu pe aclo se plimba bistritenii si mamicile cu copii in carucior domnilor. Aici in centru si pe strazile orasului, unde ne dam nas in nas cu poluarea este nevoie de spatii verzi si arbori de aliniament.