Dr. Dorinel Bodolan, directorul interimar al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud a declarat, miercuri, în cadrul unei întruniri cu primarii din judeţ, că niciuna dintre cele 62 de primării din judeţ nu deţine un astfel de contract.
„Ştiu că nu vă place subiectul, dar nu avem ce face trebuie să-l abordăm. Trebuie să ştiţi că România a primit de la Comisia Europeană o scrisoare legată de problema colectării cadavrelor de animale de la populaţie şi reprezintă etapa premergătoare procedurii de infringement. Până în 2010, au fost nişte ajutoare date de stat primăriilor cu acest scop, dar s-au sistat şi primarii au rămas să plătească ei serviciul acesta. În OUG 47/2005 se stipulează: consiliul local este responsabil de neutralizarea cadavrelor de animale provenite din gospodăriile individuale sau a animalelor găsite moarte pe teritoriul administrativ. Tot aici mai spune că CL au obligaţia de a încheia contracte cu unităţi autorizate şi niciun consiliu local nu are un astfel de contract”, a declarat dr. Bodolan.
El a spus că cea mai apropiată firmă specializată în neutralizarea cadavrelor este la Dej, Protan, şi ea trebuie contactată pentru a se încheia contracte.
„La noi în zonă este o firmă specializată la Dej. Data limită pentru punerea în aplicare a acestei directive este 15 martie a.c., după care CE va începe procedura de sancţionare. În 15 martie trebuie să aveţi acest contract”, a declarat el.
Mai mulţi primari au spus că nu au încheiat contracte cu firma din Dej fiindcă li s-a cerut 2.500 de lei înainte de încheierea contractului.
„Mie mi-au cerut 2.500 de lei înainte să încheiem contractul. Dacă vin să ia de la noi de la graniţa cu Maramureş o vacă moartă, ne mai taxează cu încă 1.700 de lei. Cine are atât de mulţi bani să le dea lor? Mai bine dau vaca moartă ursului din pădure”, a declarat primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa.
Şi alţi edili au spus că nu pot plăti sume atât de mari de la bugetele locale pentru neutralizarea cadavrelor de animale, motiv pentru care refuză să mai încheie contracte.
Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, le-a spus primarilor să apeleze la formele asociative pe care le au şi să încheie contracte prin intermediul acestora.
„Ştiu că aveţi diverse asociaţii, pe Valea Şieului, pe Valea Bârgăului. Sunteţi adunaţi la un loc câte trei-patru. Încheiaţi contracte pe asociaţiile acestea şi plătiţi mai mulţi 2.500 de lei. Nu putem lăsa cadavrele de animale la marginea drumului. Trebuie să respectăm legea. Înţeleg că sunt presiuni mari pe bugete, dar trebuie să facem eforturi să găsim soluţii”, a spus Ţintean.
Adaugă comentariu