Actualitate

Peste 50 de probe de lapte trimise la analize pentru determinarea conţinutului de aflatoxină

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud a prelevat 56 de probe de lapte pasteurizat şi crud pe care le-a trimis la analiză la Iaşi în vederea determinării conţinutului de aflatoxină. Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.

Dr. Dorinel Bodolan (foto), directorul interimar al DSVSA Bistriţa-Năsăud a declarat, miercuri, că au fost prelevate probe de lapte pasteurizat de la 14 unităţi de procesare şi 42 de probe de lapte crud de la un automat, şapte centre de colectare a laptelui şi 34 de ferme.

„Toate probele le-am trimis la Iaşi. Din păcate, e supraaglomerat laboratorul şi nu vom primi rezultatul mai degrabă de ziua de vineri. Noi sperăm să nu fie probleme. Nu avem semnale că ar fi, dar am trimis probe de lapte la verificat”, a declarat el.

Luni, ANSVSA a anunţat că probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină, în urma efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

Cu ocazia controalelor, au fost verificate unităţile din sectorul laptelui şi au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud şi lapte pasteurizat, destinate comercializării directe către consumatorul final, precum şi probe de lapte destinat procesării ulterioare, în vederea obţinerii produselor lactate.

Toate probele au fost trimise în vederea efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor acreditate pentru determinarea conţinutului în Aflatoxina M1 din lapte, mai arăta ANSVSA.

Totodată, ANSVSA preciza, referitor la loturile de lapte provenite din Ungaria care erau suspicionate a avea limite depăşite pentru aflatoxina M1, că determinările de laborator realizate de către Laboratorul Naţional de Referinţă au arătat că laptele din loturile incriminate nu prezenta depăşiri ale limitelor admise, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat.

Precizările ANSVSA din 7 martie au fost făcute după ce ministrul Agriculturii a declarat că o cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, şi o alta aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS