Actualitate

Câini campioni din 17 țări, în ringuri la Viișoara

Peste 2000 de câini din 117 rase provenind din 17 țări, pot fi admirați deja la „Bistritzer Burg Dog Show 2023”, în Heidenfeld, la expoziția-concurs care reunește patru competiții: trei internaționale și una națională pentru Ciobănești de Asia Centrală.

Sâmbătă vor putea fi văzuți în ring câini care dețin titluri de campioni mondiali și europeni, iar duminică vor fi demonstrații de dresaj și mult îndrăgitul concurs ”Câinele mâncăcios”.

Deja, zeci de autoturisme în special din Ucraina și Polonia sunt parcate în incinta Heidenfeld unde limba oficială de comunicare este mai degrabă engleza. În ciuda vremii nefavorabile din ultimele zile, totuși cei care s-au înscris au venit la concurs pentru că au nevoie de aceste titluri pentru a dobândi sau păstra dreptul de reproducție.

Matilda Gubesch, președinta Asociației Chinologice Bistrița-Năsăud, ne-a explicat de ce se organizează „Bistritzer Burg Dog Show” în această perioadă care se suprapune cu Paștele pentru catolici și reformați și cu Floriile la ortodocși.

”Majoritatea câinilor de la noi din asociație sunt blănoși, Caucazieni, Ciobănești, care acum sunt în blană. Este motivul pentru care noi am insistat întotdeauna să organizăm expoziția în luna aprilie. Anul acesta avem câini valoroși care au participat la mondiale, la europene. Chiar noi avem în județ un campion mondial și european la Caucazian și sâmbătă o să-l vedem. Sunt câini de talie mare. Eu zic că e o performanță având în vedere și cum a fost vremea că au venit oamenii din atât de multe țări. Avem o participare foarte bună internațională fiindcă toate titlurile pe care le acordăm au recunoaștere internațională și ne-a mers și vestea. Locația aceasta, Heidenfeld, e foarte apreciată de toată lumea. Le place că este spațiu mult aici, nu sunt obligați să plece la distanțe mari să se cazeze. Le asigurăm hrană proaspătă, băuturi să poată sta o zi în ring. Noi suntem recunoscuți, pe de altă parte, că dăm titluri foarte bune câinilor și oamenii sunt mândri cu ele. Se filmează cu cocardele, cu plachetele, cu medaliile. E important ca omul să plece mulțumit și să fie tratat frumos”, a spus Matilda Gubesch.

Asociația este renumită și pentru că a fost prima din țară care a organizat examene de secretari și comisari, iar în 2012 a participat deja cu 12 oameni la europenele de la București, apoi la campionatul mondial de Dobermann.

”Acum avem și doi arbitri din Bistrița-Năsăud. Fiica mea, Cristina Rînziș-Gubesch, poate deveni după expoziția aceasta arbitru internațional, iar de anul acesta este arbitru și Andrei Deak pentru Ciobăneștii Românești, dar va face asistență și la alte rase din grupa a doua. Sunt foarte mândră că avem arbitri noștri”, a mai spus Matilda Gubesch.

Crescătorii de câini sunt din 17 țări: România, Ucraina, Polonia, Cehia, Slovacia, Letonia, Finlanda, Ungaria, Germania, Austria, Spania, Lituania, Belgia, Serbia, Estonia, Muntenegru și Republica Moldova.

Câinii sunt arbitrați de arbitrii din România: Alin Dumitrescu, Anca Diana Giura, Călin Mitra, Marian Drăgănescu, Andrei-Petru Deak, Cristina Rînziș-Gubesch (ambii din Bistrița), dar și din Serbia și Croația.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Primăria Bistrița.

PROGRAMUL EXPOZIȚIILOR:

🔴SÂMBĂTĂ, 8 Aprilie:

  • 9.30 – 13.00 – Arbitrajul câinilor pe ringuri CAC Național (556 câini)
  • 13.00 – 14.00 – Pauza de masă
  • 14.00 – 17.00 – Arbitrajul câinilor la ringuri CACIB 2 Internațional (569 câini)
  • 17.00 – 17.30 – Best in Show CAC și CACIB 2

🔴DUMINICĂ, 9 Aprilie:

  • 9.30 – 13.00 – Arbitrajul câinilor pe ringuri CACIB 3 Internațional (444 câini)
  • 13.00 – 13.30 – Pauza de masă
  • 13.30 – 14.00 – Demonstrații de dresaj și mondioring
  • 14.00 – Concurs Câinele Mâncăcios
  • 14.30 – Competiție de Club ASAO, Ciobănești de Asia Centrală (75 câini)
  • 16.00 – Best in Show CACIB 3 și SUPREME BIS

⚠️Accesul publicului se poate face contra cost.

Etichete

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.