Actualitate

Încep testările sistemului Ro-Alert în Bistrița-Năsăud. Când veți primi mesaje

Noua rundă de testări ale sistemului Ro-Alert la nivelul județului are loc în perioada 18-30 iulie, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Mesajele către populația din județul Bistrița-Năsăud se vor transmite după următorul calendar:

* 18.07.2019 – în intervalul orar 10.00-12.00 – Prundu Bârgăului
* 19.07.2019 – în intervalul orar 10.00 -12.00 – Ciceu Giurgești, Ciceu Mihăiești și Negrilești.
* 22.07.2019 – în intervalul orar 10.00-12.00 – Căianu Mic, Spermezeu, Zagra, Chiuza, Nimigea, Runcu Salvei, Salva, Năsăud, Coșbuc, Rebrișoara, Feldru, Rebra, Parva, Sângeorz-Băi, Ilva Mică, Poiana Ilvei, Ilva Mare, Leșu, Dumitra.
* 23.07.2019 – în intervalul orar 09.00-12.00 – zona dintre Chiuza – Șintereag – Nimigea, zona dintre Ilva Mică – Josenii Bârgăului – Feldru, zona dintre Parva – Rebra – Feldru, zona dintre Runcu Salvei – Coșbuc – Salva;
* 24.07.2019 – în intervalul orar 09.00 -12.00 – toate unitățile administrativ teritoriale care se învecinează cu localități din alte județe;
* 25.07.2019 – în intervalul orar 10.00-12.00 – toate unitățile administrativ teritoriale de pe întreg teritoriul național;
* 26.07.2019 – în intervalul orar 09.00-12.00 – toate unitățile administrativ teritoriale de pe raza judeţului Bistrița-Năsăud;
* 29.07.2019 – în intervalul orar 10.00-12.00 – localitățile din apropierea punctului de intersecție a județelor Bistrița-Năsăud, Cluj și Mureș;.
* 30.07.2019 – în intervalul orar 09.00-12.00 – toate unitățile administrativ teritoriale de pe raza judeţului Bistrița-Năsăud;

”Activitatea are scopul de a examina funcționarea sistemului, prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate in raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone.

Telefoanele configurate pentru recepția mesajelor Ro-Alert și care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recepționa următorul mesaj „TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție”.

Modurile de afișare și sunetele de avertizare sunt diferite în funcție de modelele telefoanelor mobile.

Pentru a primi mesajele transmise de IGSU si structurile sale teritoriale, recomandăm cetățenilor să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare. Informațiile privind configurarea telefoanelor, în funcție de model și de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziția publicului pe portalul www.ro-alert.ro și pe site-urile operatorilor publici de rețele de comunicații mobile.

Asigurăm opinia publică asupra necesității și utilității derulării acestor activități de testare a sistemului”.

Din momentul operaționalizării Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) și până în prezent au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populației, în situații reale.

Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urși), toate aceste situații au impus avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populația a fost informată de existența pericolului imediat și a putut adopta măsurile de autoprotecție.

Ce este Sistemul RO-ALERT? Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră. Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele  rețelelor de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de comunicații mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile și configurate corespunzător care se află în acele zone.

Când se transmit mesaje RO-ALERT? Mesajele sunt difuzate doar în situații majore de urgență, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Ce tipuri de telefoane recepționează mesajele RO-ALERT? Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT.

Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea Configurare telefon, de pe portalul www.ro-alert.ro.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.