Actualitate

Calfele călătoare vin la Serbările Bistriţei Medievale. Care e prima lor lucrare

Calfele călătoare germane nu le sunt necunoscute bistriţenilor, pentru că au mai fost în oraşul nostru anul trecut, la Zilele Bistriţei. Ne-au lăsat atunci moştenire o catapultă, meşterită chiar în acele zile, iar în acest an ne vor întregi arsenalul de luptă cu alte roade ale mâinilor lor. Dar, cine sunt aceste calfe călătoare, care perpetuează peste timp reguli din vremea breslelor?

Conform site-ului specializat, “încă de când s-a născut tradiţia meşteşugarilor călători există calfe care călătoresc singure şi care nu aparţin niciunei uniuni. În zilele nostre femei şi bărbaţi de diverse meserii pornesc singuri în tradiţionala călătorie de specializare. Calfele trebuie să părăsească pamânturile natale, iar la începutul călătoriei lor sunt însoţite de către o aşa numită calfă de export, care îndeplineşte sarcinile unui mentor, aducându-i novicelui la cunoştinţă modul tradiţional de a călători şi transmiţându-i mai departe regulile, obiceiurile şi experienţa acumulată de-a lungul generaţiilor” (www.casacalfelor.eu).

Una dintre regulile de bazaă pe care calfele trebuie să le respecte în călătoria lor este obligaţia de a purta costumul tradiţional; calfele călătoare pot fi recunoscute după gulerul tivit al cămăşii lor şi nu poartă cravată. După plecarea de acasă, calfele călătoare nu au voie să se apropie la mai puţin de 50 de km de oraşul natal. Durata minimă a călătoriei este de doi sau trei ani şi o zi şi trebuie stabilită înainte de plecare.

Există circa 700-800 de calfe călătoare în momentul de faţă, iar la Serbările Bistriţei Medievale vor veni 8 calfe, pe care bistriţenii şi oaspeţii lor le vor putea vedea la lucru pe pietonal. Prima lor lucrare va fi un…”dragon”, care va fi utilizat de trupa de animaţie cu foc Sirius în spectacolul de vineri seara, “Domniţa şi Dragonul”, susţinut de trupele Nosa, Sirius şi Bordo Şarkany, începând cu ora 21.30.

Serbările Bistriţei Medievale 2016 sunt organizate de Centrul Cultural Municipal Bistriţa şi Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală, cu sprijinul Primăriei municipiului Bistriţa şi al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Complexul Muzeal Judeţean.

Foto: arhivă

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.