Actualitate

Tabără despre descentralizare: Noi găsim soluţiile pentru noi. Nu ne va spune ministerul ce să facem

Procesul de descentralizare va afecta şi şcolile, avertizează inspectorul şcolar general Camelia Tabără, care spune că, în esenţă, lucrurile se traduc în felul următor: "Noi găsim soluţiile pentru noi. Nu ne va spune ministerul ce să facem, iar dacă ne va spune lucruri care nu ne convin, va trebui să ripostăm şi să spunem că asta nu ni se potriveşte, dar nu cred că o va face".

Camelia Tabără le-a spus directorilor de şcoli că descentralizarea va deveni un subiect de actualitate în decembrie 2013-ianuarie 2014.

„Suntem cu toţii în plin proces de descentralizare, aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Vor exista normative, o serie întreagă de proceduri şi aplicări. Eu aş vrea să atenţionez că esenţa este următoarea: noi găsim soluţiile pentru noi. Nu ne va spune ministerul ce să facem, iar dacă ne va spune lucruri care nu ne convin, va trebui să ripostăm şi să spunem că asta nu ni se potriveşte, dar nu cred că o va face. Mai mult, acolo unde sunt probleme, nu aşteptăm ca alţii să ni le rezolve.  Am fost şi am stat de vorbă cu Consiliul de Administraţie dintr-o şcoală care are probleme şi un coleg, foarte drăguţ, m-a întrebat ce-o să facă ISJ. I-am răspuns că ISJ nu o să facă nimic. Soluţia trebuie să vină de la dumneavoastră. Trebuie să conştientizăm că, în foarte multe situaţii, nu există o soluţie optimă. Lucrurile au avansat şi s-au dezvoltat până în punctul în care nu avem o soluţie de optimizare, ci una de compromis şi alegem între două rele. Analizaţi, vedeţi fiecare cum staţi şi vedeţi în ce direcţie vreţi să vă îndreptaţi, dar vă rog să o faceţi la modul realist”, a spus Camelia Tabără.

Inspectorul general a spus că descentralizarea va aduce, cu siguranţă, schimbări şi în ceea ce priveşte oferta educaţională a liceelor tehnologice.

„Inspectorul de specialitate pe discipline tehnologice a vizitat mai multe licee tehnologice.  Mi-a transmis o concluzie extrem de interesantă. Cu excepţia liceelor Silvic, Economic şi InfoEl, toate celelalte licee au o ofertă de tip mozaic, ofertă care le slăbeşte. Vine descentralizarea şi trecerea la Consiliul Judeţean ca reţea şi acest lucru va da o anumită unitate. Cumva trebuie să se personalizeze oferta şcolară, să îşi aleagă o linie, un domeniu al meseriilor unde să-şi întărească foarte bine baza materială şi această risipă în tot felul de specializări, şi teoretic, şi tehnologic, cu clase şi de un fel, şi de altul, aprecierea specialistului a fost că slăbeşte şi ca potenţial de accesare a bazei materiale, te dispersează pe mai multe direcţii şi pe mai multe linii şi nu dă eficienţă”, a spus Camelia Tabără.

Inspectorul şcolar general a explicat că, atunci când conducerea Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa, i s-a părut că oferta variată ar fi un avantaj. „Poate că, într-adevăr, e o etapă care s-a încheiat. Fiecare şcoală trebuie să se regăsească în structură şi să-şi definească acele specializări în care crede că poate excela şi în care poate să dea cele mai bune rezultate. Toate aceste lucruri trebuie gândite din perspectiva finanţării 2014-2020. Vom putea fi sprijiniţi dacă facem proiecte şi ne căutăm parteneri. Ştim cu toţii că nu se poate educaţie fără susţinere materială şi aceste finanţări sunt o soluţie în anul imediat următor”, a spus Camelia Tabără.

6 comentarii

    • Sa spicuim asadar din proiectul de lege….
      ,,Titlul V, Art.I, Pct.1. (2) Reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ de stat şi particular preuniversitar se organizează de către autorităţile administraţiei publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor şcolare. Pentru învăţământul special liceal şi special postliceal, precum și pentru învățământul profesional și tehnic, reţeaua şcolară se organizează de către consiliul judeţean, respectiv de către consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, cu consultarea partenerilor sociali şi cu avizul conform al Ministerului Educaţiei Naționale.”
      ,,Titlul V, Art. VI
      În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, autoritățile administrației publice locale aprobă prin hotărâre structura organizatorică, statul de funcții, regulamentul de organizare și funcționare ale structurilor preluate, cu excepția celor aferente societăților comerciale prevăzute la art. X din prezentul titlu.”
      In rest, sa asteptam VARIANTA FINALA A LEGII, care din pacate va fi PRIN ASUMAREA RASPUNDERII DE CATRE GUVERN, probabil marti, 19 nov.2013.

  • Aşa e cel mai bine! Descentralizare totală! Directorii care nu au carnet la partidul care trebuie vor fi analizaţi de o comisie unde se va stabili să fie zburaţi din funcţie! Simplu ca bună ziua!

  • dupa descentralizare toti profesori care au carnet rosu vor obtine functi de conducere , mergeti rapid si va faceti carnet rosu ca alfel doamna Tabara va va sanctiona.

  • Citez: „Am fost şi am stat de vorbă cu Consiliul de Administraţie dintr-o şcoală care are probleme şi un coleg, foarte drăguţ, m-a întrebat ce-o să facă ISJ. I-am răspuns că ISJ nu o să facă nimic.”
    Dacă tot nu face ISJ – ul nimic, hai să nu-l mai plătim degeaba! Desființați ISJ-ul!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.