Actualitate

Creşte numărul copiilor cu probleme, scade populaţia şcolară. Ce planuri are ISJ

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a declarat că, anul acesta, ISJ va monitoriza activitatea şcolilor speciale care au un om plătit pentru a se ocupa de educaţia a 1,47 de copii faţă de şcolile normale unde se plăteşte un salariu la 10,9 elevi. Inspectorul general a atras atenţia că, în aceste condiţii doreşte să vadă implicare şi progrese.

Inspectorul şcolar general le-a spus directorilor de şcoli că a scăzut cu peste 1 300 numărul de elevi din învăţământul de masă, practic cu 53 de clase, în timp ce a crescut numărul copiilor cu nevoi speciale.

„În judeţ, avem un salariu la 10,9 elevi, mai bine decât anul trecut când am avut un salariu la 11,6 elevi.  Învăţământul special e o zonă pe care o monitorizăm foarte atent anul acesta. Uitaţi-vă la costuri: un salariu la 1,47 de copii! Acolo am constatat că e multă strădanie, sunt foarte multe probleme, dar am primit cu toţii o lecţie pe această componentă de la Centrul Micul Prinţ legat de ce se poate face fără fonduri sau cu fonduri minimale. Noi, care avem o susţinere financiară consistentă, trebuie să facem pe măsură sau să măsurăm progresul şi să stabilim cum anume se poate îmbunătăţi”, a spus Camelia Tabără.

Inspectorul general i-a sfătuit pe directori să ţină cont de informaţiile date publicităţii de Direcţia de Statistică Bistriţa-Năsăud care atrage atenţia că populaţia judeţului e tot mai îmbătrânită şi mai puţină.

„Nu începeţi judecăţile cu ne vom extinde fiindcă nu aveţi de ce să vă extindeţi. Urmăriţi când vă judecaţi perspectiva trendul general al judeţului. La nivelul anului 2013-2014, am scăzut cu 1336 de elevi. La o medie de 25 de elevi e vorba de 53 de clase. Scăderea drastică vine de la cei mici, de acolo vine unda. Dacă anul acesta aţi realizat o clasă, nu vă iluzionaţi că anul viitor veţi face cinci fiindcă nu aveţi de unde. Fiţi realişti vizavi de această componentă”, a spus Camelia Tabără.

Inspectorul general a atras atenţia că alta este tendinţa zilelor noastre. „În schimb, creşte numărul copiilor din învăţământul special cu 43 de copii, adică 6,5%. Asta înseamnă, ca perspectivă, în judeţ suntem mai puţini şi mai bătrâni, iar noi, la nivel de şcoală, vom fi mai puţini şi cu mai multe probleme, cu siguranţă. Zona copiilor cu probleme, cu probleme de familie, cu probleme de toate felurile creşte şi aici fac un apel către toţi directorii care au învăţător de sprijin, profesor de sprijin, logoped-consilier – avem serviciul monitorizare CJRAE care ne sprijină – activitatea să fie cea mai eficientă cu putinţă. Acolo sunt oameni care sprijină, trebuie să lucreze în parteneriat cu cel de la clasă ca să vedem cât anume putem îmbunătăţi pentru că ştim cu toţii că un copil de genul acesta poate crea mari probleme, să compromită o lecţie întreagă, să genereze tot felul de probleme. Trebuie să controlăm foarte bine lucrurile”, a spus Camelia Tabără.

Inspectorul general a anunţat că va continua să meargă în şcoli ca să vadă care sunt problemele şi să găsească, împreună cu directorii, soluţii de rezolvare a acestora. „Orice problemă pe care o aveţi, vă rugăm să nu ezitaţi să ne-o spuneţi ca să găsim cele mai bune soluţii”, a spus şefa ISJ Bistriţa-Năsăud.

Reamintim că, anul şcolar 2013-2014 a început, în Bistriţa-Năsăud, cu o şcoală mai puţin. Gimnazială nr. 2 a fost desfiinţată din cauza numărului mic de elevi.

Foto: elevi de la Şcoala Specială „Lacrima”

1 comentariu

  • imi pare rau daca nu ii primit ca pe niste copii si ii tratati nu rau foarte rau sunt cei mai frumosi copii de pe pamant merita sa le dam toata dragostea :*

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS