Actualitate

Camelia Tabără: Nicio firmă din judeţ nu s-a angajat să finanţeze burse pentru copii. M-am amărât

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a mărturisit că, din păcate, în Bistriţa-Năsăud învăţământul dual a început cu stângul, aşa încât în anul şcolar viitor nu va exista nicio clasă deoarece nicio firmă din judeţ nu s-a angajat să finanţeze burse pentru elevii care urmează această formă de şcolarizare.

„Ordinul de ministru cu învăţământul dual a sosit relativ târziu, am fost cu toţii în viteză. Noi am contactat agenţii economici, avem o excelentă colaborare în privinţa practicii, a învăţământului profesional şi tehnic, dar, în final, rezultatul învăţământului dual este zero în Bistriţa-Năsăud. Nicio firmă din judeţ nu s-a angajat să finanţeze burse pentru copii. Chiar şi marii angajatori au avut această reticenţă. Şi noi am fost resemnaţi când am tras linie. Când am început să vorbesc cu colegi din alte judeţe, m-am amărât foarte tare. Clujul are, Satu Mare are foarte multe şi alte judeţe din România şi din jurul nostru au agenţi economici care le dau burse copiilor trei ani de zile. Înseamnă că e un capitol la care trebuie să lucrăm cu toţii. Până să ajungem la absolvenţi, e această componentă care e mult mai aproape de noi în care şi noi, şi maiştrii noştri, să îi convingem să finanţeze elevii fiindcă atunci interesul va fi altul şi participarea copiilor noştri va fi alta”, a spus Camelia Tabără la o şedinţă cu directorii.

Ordonanţa de urgenţă care a modificat Legea Educaţiei a creat un cadru legal pentru organizarea unui al treilea tip de învăţământ profesional. Se numeşte învăţământ profesional dual şi se organizează după terminarea celor 10 clase obligatorii, faţă de învăţământul profesional de doi sau trei ani, care se organizează la sfârşitul clasei a VIII-a, respectiv a IX-a.

Noul tip de învăţământ profesional dual este diferit fiindcă se organizează numai la cererea agenţilor economici. Autorităţile educaţionale răspund de asigurarea resurselor umane şi financiare şi organizează formarea teoretică tehnică din şcoală (1-2 zile de studiu pe săptămână), iar angajatorul trebuie să ofere resursele umane şi financiare şi să organizeze formarea practică, de la locul de muncă (3-4 zile).

Mai mult, organizarea, durata, conţinutul programelor de pregătire şi modalităţile de certificare a pregătirii profesionale se stabilesc prin consultarea operatorilor economici. Un element de noutate în cazul învăţământului dual este faptul că acesta se desfăşoară pe baza unui contract de muncă, încheiat între agentul economic şi elev. Practic, învăţământul dual oferă absolvenţilor posibilitatea de a intra pe piaţa muncii şi, în acelaşi timp, de a continua pregătirea profesională la un nivel superior de calificare. De asemenea, la învăţământul dual au acces şi absolvenţii din seriile anterioare care au părăsit sistemul de educaţie după absolvirea învăţământului obligatoriu, fără să-şi finalizeze pregătirea cu o calificare sau fără competenţe care să le ofere oportunităţi de angajare.

11 comentarii

  • Unde a fost doamna Tabera in 31 martie? A avut sansa sa dialogeze cu reprezentanti din industrie deja motivati sa se implice aici:
    „Învățământul dual – dezbatere în derulare în Sala Mare a Primăriei Bistrița, organizată de Biroul Parlamentar al deputatului Cristina Iurisniti. Participă reprezentanții instituțiilor de învățământ, ai agenților economici, Camerei de Comerț, presă, alți invitați.”
    A inteleg, ca nu era organizat de tabera ei. Atunci cind are de gind sa contacteaza activ pe cei care le acuza de dezinteres in loc sa asteapta sau macar sa le informeze complet despre modalitati?

  • Unde este Camera de Comert in acest Proiect?Unde sunt firmele de casa ale PSD-ului, MIS Grup, Dimex, COMELF si altii ,care sa sustina acest concept? Ei sunt doar la impartitul banilor pe la unele investitii dubioase, care se realizeaza in orasul european Bistrita si in cel mai sarac judet al tarii,Bistrita-Nasaud! Despre management eficient,transparent ne vorbesc altii,alesii nostri se plimba peste mari si tari,constata,dar fac numai cum vor muschii si interesele lor!
    Suntem satui de incompetenti si politruci!

    • Camera de comert de exemplu a fost prezent la aceasta intalnire mentionata mai sus. Acollo am si intrebat de ce nu exista cineva de la MIS grup prezent pentru ca a aparut chiar de la ei plingere ca nu gasesc omeni calificati si trebuie sa faca „import” de mana de lucru.
      Sistemul propus in sine ar fi bine, daca ar exista si promovarea si informare.

    • dar firmele PNL unde sunt????????????????? marii liberali cu afaceri de milioane , cei care conduc tara pe culmile bussinesu-ului si care se afla in topuri? Comsig-ul ce zice? de exemplu???

  • aoleu domnu’ walter ..ati pus piper in tiramisu
    ce spuneti dumneavoastra mai sus se traduce usor prin
    „cersit din poarta in poarta pentru un viitor mai bun” ?
    realitatea e alta si va rog sa-mi dati 5 (cinci) exemple de anteprenori,
    oameni de afaceri puternici, manageri, agenti economici
    prezenti in liceele bistritene, care investesc real in programe
    de dezvoltare..in rest orasul arata bine din birouri cu cifre de afaceri
    de 70 milioane de euro ..nu?
    pentru o mai buna documentare verificati sponsorii liceenilor bistriteni la brd-first-tech-challenge romania .. o s-aveti o surpriza ..exact inversul unui tiramisu cu piper
    pofta buna!

    • Nu prea inteleg ce vreti sa spuneti. Sa poate si mai clar pentru omeni care nu vorbesc in metaphere si imagini? Asa pentru tehnocrati? La intalnire mai sus mentionat erau cel putin 3 firme dein alea care ziceti prezenti, chiar si cu exmple deja functionale si puse in practica.

  • eu va inteleg ..chiar daca scrieti prost
    ati pomenit dezinteres din partea isj
    ati facut o mare prostie ..si realitatea-i alta
    nu intru in polemica ca-mi pierd timpul
    scrieti in germana data viitoare..
    inca se mai vorbeste/citeste in burg

    • nu va ineleg of-ul ..la dezbaterea doamnei Iursiniti
      ati participat si dumneavoastra alaturi de RAAL si Comelf
      precum si un reprezentat din partea ISJBN + alte oficialitati
      in rest ..scaune goale ..o imagine cumplita

      pentru ce a fost nevoie sa aruncati asa cuvinte urate doamnei Tabara?
      s-a dus naibii si fair-play-ul german?

    • Singuraul care arunca vorbe urite sinteti chiar dvs. care folositi tehnica de provocare, stil care vine in cazuri cind lipsesc argumente.
      Am reclamat doar ne-prezenta doamnei.

      Dar cel putin am avut surpriza de domnului Bar care dimpotriva asteptariilor mele avea (sau are) chiar o abordare foarte constructiva si corecta fata de sistemul nou propus.

      In rest mai critic si acum ca si atunci ca se pune prea putin pret pe practica si nici acum nu am vazut ghiduri de de methodologie clare pentru fiecare profesie.

  • Mi se pare firesc că în Cluj și Satu Mare se poate și la noi nu. E o chestiune de mentalitate, atât din partea autorităților cât și a mediului privat. Asta e lumea (Bistrița) în care trăim, în urmă cu 15-20 de ani față de orașele civilizate ale tării. Urmează teleormanizarea!

  • Si eu sunt amarat cand am auzit ca in invatamantul primar se fac invatatoare persoane care iau nota 2 in examen iar grija pt copii este… cum au ajuns astea sa lucreze cu copii???? nota 2 in examen???? ce pile si relatii au avut

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.