Primarul comunei Şieu Măgheruş, Sorin Mititean, a declarat că este foarte încântat de felul în care arată Căminul Cultural ”Preot profesor Grigore Pletosu” din Chintelnic.
”Am investit în construcţia lui 492.000 de lei, bani de la bugetul local. Personal sunt încântat de cum a lucrat constructorul. A făcut o lucrare de calitate în timp record. A început în martie anul acesta şi trebuia să termine în martie 2014. A terminat mai repede şi, fiind perioada sărbărorilor, a spectacolelor de tradiţii şi obiceiuri, am decis să-l inaugurăm. Evenimentul a început cu lansarea cărţii ”Dogmatica ortodoxă a lui Grigore Pletosu”, moment de care s-au ocupat cei doi preoţi ai comunei, părintele Ioan Pintea, fostul paroh, acum director al Bibliotecii Judeţene, şi părintele Grigore Linul, actualul paroh, care e doctor în istorie. Puţină lume ştie, dar Grigore Pletosu s-a născut la Chintelnic”, a declarat Sorin Mititean.
Potrivit edilului, după lansarea cărţii ”Dogmatica ortodoxă”, a urmat un concert de colinde susţinut de ansambluri ale Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi de invitaţi din Poiana Ştampei. ”Domnul preşedinte al CJ, Radu Moldovan, a invitat Centrul Judeţean pentru Cultură, iar oamenii au putut asculta colinde şi vedea obiceiuri de sărbători. Au mai participat preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, senatorul Cristian Florian, administratorul judeţului, Florin Moldovan, consilierul judeţean Monica Săsărman. A venit şi foarte multă lume din sat. Oamenii iubesc tradiţiile, folclorul. Cred că le-a plăcut foarte mult spectacolul”, a spus Sorin Mititean.
El a declarat că noul Cămin Cultural din Chintelnic are 200 de locuri şi va putea fi folosit pentru spectacole, nunţi, parastase, întruniri publice şi electorale. ”E mai frumos decât cel pe care-l avem în Şieu Măgheruş, în centrul de comună, poate şi pentru că e nou”, a adăugat Sorin Mititean.
Primarul din Şieu Măgheruş a spus că instituţia pe care o conduce va încheia anul 2013 ”pe plus”: ”Am cheltuit cât am avut, nu ne-am întins mai mult decât ne-a permis plapuma. Şi în anul viitor vrem să continuăm să investim în lucruri bune pentru oameni, să adăugăm câte o mărgea la salbă şi suntem mulţumiţi”, a spus Sorin Mititean.
Preotul şi pedagogul Grigore Pletosu s-a născut în 9 iunie 1848 în Chintelnic şi a decedat în 4 noiembrie 1934 în Bistriţa. A urmat studiile la Gimnaziul grăniceresc din Năsăud (1863-1871), la Institutul Teologic din Sibiu (1871-1874), continuând la Facultăţile de Filosofie ale Universităţilor din Leipzig şi Budapesta (1874-1878). A fost profesor suplinitor (1878) şi definitiv (1882) de Română şi Filosofie, precum şi catehet pentru Religia ortodoxă la Gimnaziul din Năsăud, până la pensionare (1909).
Preot în 1892, hirotesit protopop în 1896, din 1909 ales protopop al Bistriţei, iconom stavrofor (1928), membru în “Sinodul” Arhiepiscopiei Sibiului şi apoi al Episcopiei Clujului, membru în Congresul Naţional Bisericesc al Mitropoliei Ardealului, asesor consistorial onorar (1903), preşedinte al secţiei şcolare a Astrei. A scris: „Educaţiunea şi instrucţiunea” în “Anuarul Gimnaziului din Năsăud, „Retorica şi carte de citire pentru clasa a VI-a gimnazială”, Bistriţa, 1896, „Propedeutica filosofică”, „Logica formală”, Năsăud, 1900, „Dogmatica ortodoxă”, Sibiu, 1899.
astia asa o tin pina de anul nou. Jenant !
Felicitari pt ceea ce fac. E nevoie ca in toate localitatile sa fie CAMIN CULTURAL, pentru toate nevoiele localnicilor. Dl primar e un bun gospodar, indiferent ce culoare plitica ar avea, face ceva pt oamenii comunei pe care o conduce. Suntem rai ca nu recunoastem meritele oamenilor, Vrem doar galceava si certuri in tara asta Raul Adrian???? Tu ce ai face sa fii in locul lor??? Baruri, striptis… hai sa recunoastem ce e bine, dar si ce e rau.
aveti mare dreptate. am gresit. imi cer scuze ! pe mine ma deranjeaza doar mania asta a pangkicilor taiate. atit ! ebine ca s-a facut , foarte bine , dar de la asta la atita fast si taiat panglici…..! frumos ar fi sa fie un anunt cu terminarea si receptionarea lucrarilor si gata la treaba , cu cint si joc . nu ???
Caminul arata bine dar cu banii respectivi se putea construii unul nou ,daca
te uiti in dreptul intrerupatoarelor se vad deja fisuri, inportant este s-a taiem panglici cu Oltean si Moldovan insotiti de o elita politica ratata si de clanul pagubos din primaria Sieu-Magherus.Ar fi cazul s-a ia exemplu de la Primarul Lechintei ,cu privire la Caminul din Chiralej este cu totul alceva alta viziune . Nu trebuie s-a ne multumim prin faptul ca s-a facut ceva ,o baba batrana ori cat de machiata si de inbracata ar fi tot batrina este ,dar daca canta Pomohaci noi aplaudam ca pe timpul raposatului.