Actualitate Recomandări

Campania electorală s-a încheiat. Ce amenzi pot primi cei care continuă propaganda

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale s-a încheiat, iar continuarea propagandei electorale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă. Este interzisă difuzarea de mesaje audio, video sau mixte cu conţinut electoral, dar şi prezentarea de sondaje. Peste 18,2 milioane de români sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii cinci ani.

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie s-a încheiat, sâmbătă, la ora 7.00. Ea a început în 12 octombrie.

Potrivit legislaţiei, constituie contravenţie ”continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat”. Fapta se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei.

În aceste condiţii, este interzisă difuzarea de mesaje electorale în locuri publice ori private, precum şi prin intermediul unor vehicule special amenajate.  În plus, este interzisă prezentarea de sondaje.

De asemenea, se sancţionează cu amendă ”purtarea pe durata votării de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, persoanele însărcinate cu paza, persoanele acreditate sau de către operatorii de sondaj ai institutelor de sondare a opiniei publice sau ai societăţilor comerciale ori ai organizaţiilor neguvernamentale de ecusoane, insigne ori alte însemne de propagandă electoral”. Pentru această faptă, amenda este cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei.

Campania electorală este finanţată de la bugetul de stat, controlul fiind realizat de Autoritatea Electorală Permanentă în baza Legii nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală începe la data de 15 noiembrie 2019 şi se încheie la data de 23 noiembrie 2019, la ora 7.00.

În cursa electorală s-au înscris 14 candidaţi, unii susţinuţi de partide, alţii independenţi. 

Procesul electoral, în ţară, va începe duminică, la ora 7.00, în timp ce în străinătate se desfăşoară deja din noaptea de joi spre vineri. În diaspora, votarea continuă pe toată durata zilei de sâmbătă şi se va desfăşura şi duminică.

Peste 18,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt înscrişi în listele electorale permanente, în timp ce în străinătate sunt peste 715.000 de români cu drept de vot.

Etichete

7 comentarii

 • Campania electorală s-a încheiat desi nici n-a început vreodată. Nu a existat nici dezbatere televizata intre cei 14 candidati . Fiecare candidat a făcut tot ce i-a trecut prin cap, de multe ori fără nici o legătură cu prerogativele pe care le are un presedinte al Romaniei. Spre exemplu, Viorica Dăncilă afirma că a identificat lista celor 10 greşeli ale echipei lui Klaus Iohannis, când de fapt era vorba de niste fabulatii PSD-iste, puse deja in cârca noului guvern care nici n-a apucat să preia toate prerogativele de la vechea guvernare . Madam Dăncilă mai bine făcea o listă cu greselile sale de exprimare si cu gafele comise in postura de premier, care o fac incompatibilă cu demnitatea de candidat la presedintia României.
  Vezi:https://www.mediafax.ro/politic/cele-40-de-gafe-de-exprimare-punct-cu-pu

 • Celebra publicație americană de analiză politico-economică Bloomberg, amintind că alegerile pentru Președintele României au început deja peste hotare, iar de deschiderea sectiilor de votare din țară ne mai despart doar câteva ore a publicat un articol cu titlul „Președintele, care a salvat România de pe marginea prăpastiei, se apropie de un nou mandat”, in care se spune printre altele că alegătorii din România sunt chemați în acest weekend la urne și, cel mai probabil, îi vor acorda președintelui Klaus Iohannis un al doilea mandat, scrie Bloomberg, care îl descrie pe șeful statului ca fiind omul care a ajutat la trimiterea după gratii a celui mai puternic politician român, Liviu Dragnea, și care a adus România din nou în centrul Uniunii Europene.

  • Iohannis a salvat Romania de la intrarea in Schengen cu dileala lor si cu imaginea pe care incearca sa o mentina pentru avantajul lor politic, aceea de cea mai corupta tara din lume.
   Dar toate dosarele de coruptie sunt pentru presupuse fapte de acum 7-8-9-10-15 ani, cele mai multe fiind doar executii ale celor care deranjeaza, iar majoritatea fiind achitati.
   In majoritatea tarilor din UE si in SUA exista suspiciuni de fapte de coruptie al guvernelor si ale demnitarilor in functie, proaspat savarsite sau sunt anchete, dezvaluiri. La noi nu am auzit sa existe vreo suspiciune ca fostul guvern ar comis acte de coruptie. Cu toate acestea, politicienii penele, usere, presedintele si sustinatorii isi doresc sa ii vada la puscarie pe toti cei din fostul guven – democratic, european & shit.

   Suna nasol ca presedintele a ajutat la trimiterea dupa gratii a celui mai puternic politician si ca atare si cel mai puternic adversar al sau.
   Gura pacatoaselor adevar graieste!

  • Măi, dalaiețule! Mai ții minte cum Adina Florea i-a deschis dosar penal lui Frans Timmermans? Voi ne-ați blocat accesul în Schengen. Noi n-am uitat și nici Europa. Acuma niște boi și niște vaci votează cu Analfabeta.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.