Social

Campania ”Vrem respect!” a scos la iveală date îngrijorătoare. Câți romi nu au acces la electricitate

Campania derulată de Partida Romilor Pro Europa în 328 de localități din țară, inclusiv în județul Bistrița-Năsăud, a scos la iveală probleme grave cu care se confruntă această minoritate, a spus la Bistrița Cătălin Manea, prim-vicepreședintele Partidei Romilor Pro Europa, care a venit să întâlnească 13 lideri din regiunile nord-vest, centru și vest.

”Din vest este județul Hunedoara, sunt în total 13 președinți de filiale, adică aproape jumătate din țară. În cadrul întâlnirii vrem să analizăm situația comunităților noastre de romi din cele 13 județe, asta și ca urmare a demersurilor pe care le-am întreprins anul trecut în cadrul campaniei civice Vrem respect! Am fost prezenți în 328 de localități din România și am încercat să identificăm în fiecare localitate în care am fost prezenți problemele reale ale comunității locale, iar în acest sens am cules o serie de informații prin intermediul unei fișe a localității, informații care vizează accesul comunității noastre de romi la servicii publice, la sănătate, la locuri de muncă. În același timp, în acea fișă a localității au fost incluse și date referitoare la starea infrastructurii care, de cele mai multe ori și în cele mai multe localități, este deplorabilă, ca să nu spun de neimaginat pentru secolul XXI”, a spus Cătălin Manea.

Potrivit informațiilor centralizate până acum, sunt peste 48.000 de familii de romi din diferite localități ale țării care nu au acces la electricitate.

”48.000 de familii de romi nu au acces deci la becul electric, deși acest bec electric a fost inventat în urmă cu mai bine de 140 de ani de către Edison. Dacă în secolul XXI peste 48.000 de familii nu au încă în casă becul electric, atunci în ce măsură am putea vorbi despre drepturi, îndatoriri cetățenești, ca să nu mai spun de dezvoltarea echitabilă a cetățenilor acestei țări, indiferent de etnia din care fac parte?”, a spus Manea.

El a subliniat faptul că romii constituie o ”minoritate istorică, una care a contribuit la constituirea statului român modern, a participat la cele mai importante momente de întregire a acestui neam”.

”Noi suntem cetățeni români, apartenența la o etnie ne diferențiază doar din perpectiva culturală, dar nimic mai mult”, a spus Cătălin Manea.

La întrunirea de la Bistrița, în afară de reprezentanții Partidei Romilor Pro Europa din cele 13 județe au participat și șapte lideri ai romilor din județ, convocați de președintele organizației județene, consilierul județean Emil Neia Lăcătuș, care a vrut ca și aceștia să fie de față când se discută probleme importante pentru comunitate.

5 comentarii

  • Domnule Neia Lacatus dar ii lingeti clanta psd-ului, nu va bagat curent , nu va asfaltat ulitele?
    Rusine sa veniti acum ca nu aveti electricitate, etc, dupa prietenia cu psd.

    • Dar o statistica din care sa vedem cati muncesc nu aveti? Ca nu isi trimit copiii la școală ca să îi educe nu intereseaza pe nimeni din liderii lor? Iar vor numai drepturi? Trebuie sa aiba si obligații. Ca doar tara asta nu este numai pentru unii. E pentru toti. Sunt obișnuiți să primească dar sa nu muncească.

  • Energie electrică gratuită, nu se dă. Și nici nu mi-ar conveni ca eu să plătesc lunar cca.100 lei pentru ceea ce consum, iar rromii să primească gratis.
    Din păcate etnia în cauză este educată din tată-în-fiu, de generații, ca să primească ce-și dorește fără să muncească. Aceeași etnie, în loc să-și trimită copiii să învețe, ca să ajungă și ei în postura de a ocupa un serviciu de avocat, medic, profesor, instalator,.. preferă să-i învețe să cerșească sau să caute prin containere. Iar reprezentanții lor politici ca cei de mai sus, în loc să ducă muncă de lămurire în acest sens cu familiile rrome, intră și ei în cor și doar se plâng că ai lor nu primesc nimic pe degeaba.
    În felul ăsta, rromii nu vor ajunge niciodată să trăiască mai bine.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.