”Se întâmplă lucruri mult mai grave în lumea aceasta decât că o directoare conduce mașina școlii ca și cum ar fi a ei personală. Sigur o urăște cineva și îi vrea funcția”. Asta am înțeles citind comentariile care s-au postat la știrea despre urmărirea penală a doamnei din fruntea Liceului Agricol Bistrița. Reacții de acest tip întâlnim la tot pasul în țara noastră în care să furi de la stat – ca și cum statul al fi ar nimănui – e un sport național.
Până la urmă, avem și un proverb ”hoțul neprins e negustor cinstit”. Probabil că tocmai de aceea suntem tentați să-i considerăm pe toți cei care procedează precum doamna sau chiar mai rău niște oameni onorabili, demni să ne reprezinte și să ia decizii în numele nostru.
Dacă sunt politicieni – iar cei mai mulți sunt sau au tangență cu mediul politic – îi votăm de câte ori candidează și le dăm pe mâini alte și alte bunuri ale societății noastre de care se folosesc ca și cum ar fi ale lor.
Pentru că subiectul principal de dezbatere este mașina de serviciu folosită cu scop personal trebuie să recunoaștem că nu există campanie electorală în care să nu apară candidatul sau șeful de partid cu mașina instituției și cu angajatul plătit de noi toți de la buget pe post de fotograf și de postac. Nu e zi în care să mergem la vreun supermaket din oraș în care să nu vedem măcar o mașină cu număr PC…, în traducere liberă Primăria Comunei…., și nu e sfințire sau eveniment la care să nu descalece vreun șef de la județ dintr-un 4×4 cu număr de instituție. Istoria recentă ne-a demonstrat că mașinile de serviciu sunt bune de mers la schi inclusiv în Austria, la vânătoare, la nunți, botezuri și cumetrii. Dacă șeful instituției mai e și vreun președinte al comitetului pentru situații de urgență – și toți primarii sunt – are umbrela perfectă sub care să se ascundă când îl întreabă cineva ”ce cauți, domnule, cu mașina parcată în fața porții sau la magazinul din Bistrița?”. El poate răspunde: ”Să sar în ajutorul comunității în caz de nevoie!”. Se întâmplă o dată pe an cel mult sau nici atât de des. Oricum, până acum, nu știu să se fi revoltat cineva sau să-i fi bătut obrazul măcar unui politician pentru utilizarea abuzivă a mașinilor, telefoanelor, computerelor cumpărate din banii noștri și pentru întreținerea cărora plătim taxe la buget. Niciodată. În schimb, covorul roșu l-au așternut poporenii recunoscători, iar de votat, i-au votat de fiecare dată.
De ce este gravă totuși fapta directoarei, deși pare un nimic față de dezmățul politicienilor? Pentru că ea nu are nicio scuză din categoria ”președintele comitetului pentru situații de urgență”, pentru că e profesoară și pentru că menirea ei în această lume – atunci când a ales profesia de dascăl și misiunea de director de școală – este aceea de a fi un model pentru elevi, pentru colegi, pentru societate. Când simți că nu poți face lucrul acesta, trebuie să te dai singur la o parte, să nu aștepți ancheta penală, nici controlul judiciar. Depune-ți candidatura și du-te la beneficii mai mari pentru care nu ești criticat, ci votat în țara asta.
În urmă cu mulți ani, eram revoltată și eu că face închisoare cineva care fură o găină, celebrul exemplu. Era, în opinia mea, ca și a multora, un furt nevinovat, motivat de foame. Nu este așa, mi s-a explicat, mai ales când fapta e consecința unei premeditări. Dacă omul trece zi de zi de lângă curtea altuia și vede găina, studiază locul prin care ar putea intra, momentul când curtea nu e supravegheată de stăpân și dă apoi iama și o ia – indiferent de motivul pentru care o face – are un comportament deviant, periculos pentru societate. În cazul lui poate fi valabil proverbul ”cine fură azi un ou mâine fură un bou”. Mâine va vedea un animal mai mare, apoi altceva și mai mare. Nu va conta ale cui sunt, le va lua, iar de aici până a-i da cuiva în cap dacă îl oprește sau îl vede e numai un pas.
Așa și cu toți directorașii aceștia puși de partide în tot felul de funcții pe care, evident, nu le meritau și nici nu se pricepeau să le îndeplinească. Într-o zi au văzut mașina nouă a școlii stând acolo, în curte, fără instructor care-i învețe pe copii să o conducă. Decât să caute instructor și să autorizeze mașina – treabă complicată – în mintea directorașului protejat de partid intră gândul că mai bine ar conduce-o chiar el, că, în fond, el e șeful. Și uite-așa, urcă la volan, apoi o dă unui om de încredere, recte soțul, apoi merge până la Cluj la mall – că ce mare lucru? – și tot așa. Obișnuința de a folosi lucrul care nu e al tău devine a doua natură a omului care vine la pachet cu indolența, cu dezinteresul pentru a face școala mai atractivă și mai performantă.
Chiar m-am întrebat, de fiecare dată când am călcat pragul Liceului Agricol Bistrița, cum crede cineva că ar putea fi atractiv pentru copii când arată ca o fermă părăsită și murdară, cu gardurile căzute, cu bălării cât omul de mari, cu utilaje vechi abandonate, fără flori, fără animale, fără viață? Școala aceasta cu o tradiție atât de veche în agricultură merita mâna unui gospodar care să o transforme într-o oază de verdeață și de frumusețe. Nu știu cum de a avut parte numai de niște conducători care parcă au săpat pe lângă zidurile ei doar, doar se va prăbuși.
Azi înțeleg de ce nu s-a făcut nimic. Ultima directoare era ocupată de propria grădină pe care și-o întreținea – se pare – cu unelte pe care le plătea din banii școlii. Se poate ceva mai penibil și mai odios de atât? Nu cred. Totuși, directorii de școli au salarii de peste 8000 de lei lunar, iar dacă nu le ajung banii nici așa, să se ducă în privat și să facă business, nu să cumpere lopeți pe banii școlii. E atât de penibil totul încât chiar mi-e greu să mai scriu ceva.
Eu cred că cea mai tristă parte din această poveste este că oamenii aceștia care ar trebui să-i facă pe copii să crească și să înflorească, să le placă școala și meseria pe care și-o aleg, ocupă fără rost posturi doar ca să-i ofilească pe cei aflați în floarea vârstei. În cazul acestei doamne nu cred că există altă opțiune decât să se reorienteze rapid și să lase locul unui om dedicat cu adevărat profesiei sale.
Frumoase poze!!! Nu am fost niciodată pe acolo!!!
BGM vine de la băgami-aș????
TRIST!!!!
Un mic GPS instalat pe fiecare mașină de instituție ar rezolva o parte din problemele de genul ăsta. Era unul din motivele pentru care am propus asta prin 2017 în CL Bistrița.
Aveti dreptate d-na draga. Totusi lumea e revoltata de modul discretionar in care actioneaza justitia. Am spus si eu ca nu sunt fapte cu care d-na director sa se mandreasca in societate si ca ar trebui sa returneze banii care i se imputa iar in paralel sa-si depuna demisia. Dar cand furtul unei gaini sau a unei „rude” de salam se pedepsesc cu un an de inchisoare cu executare pe cand furturi clasice din avutia tarii (dovedite) de milioane de euro se pedepsesc cu unul sau doi ani cu suspendare , dupa multi ani de amanare , asta o fi bine ? Ce poate crede omul de rand din aceste cazuri ? De aia prog-rezistii au avut mare succes cu sloganul „Coruptia ucide !” chiar daca se refereau la altceva . Daca n-ai bani o iai cu executare , daca ai bani o iai cu suspendare, dupa amanare si amanare…Cam asta-i realitatea trista.
“Chiar m-am întrebat, de fiecare dată când am călcat pragul Liceului Agricol Bistrița, cum crede cineva că ar putea fi atractiv pentru copii când arată ca o fermă părăsită și murdară, cu gardurile căzute, cu bălării cât omul de mari, cu utilaje vechi abandonate, fără flori, fără animale, fără viață?”
Dintre toate școlile tehnice din județ, la Liceul Agricol din Bistrița s-au dat cele mai multe gradații de merit. Pentru ce? Păi pentru bălării, fermă murdară, garduri căzute, utilaje abandonate… Afacerea pare foarte rentabilă: primăria se alege cu pământul și profesorii cu gradațiile de merit.
bugetul tari nu are bani de sanatate si drumuri ca e plina de tara de masini de servici cumparate la 4 ani cand se schimba sefii
CUM P….LA MEA UN PARLAMENTAR IA SALARIU DE 20.000 LEI PE LUNA, ARE MASINA, MANCARE CAZARE SI HAINE GRATIS ASA CUM ARE ARMATA POLITIA SI TOTI BUGETARII IAR LA SFARSIT DE LUNA LE RAMANE TOT 20.000 LEI PE LUNA?
salariul pentru ce e?
eu platesc benzina, mancarea , platesc gazul pentru incalzire si la sfarsit de luna cand trag linie …imi da cu minus!!
LOR BUGETARII…LE DA TOT TIMPUL CU PLUS….
BBBBBGGGGGGGGGMMMMMMMMMMMMIAS …..LA IN EI HOTI
Pai cum? Cei 20.000 sunt pentru economisire, investiții, curve… etc….
Tu daca lucrezi la stat si esti bugetar, asai ca ai colegi?
Te uitila ei?
Cat din timpul lor de 8 ore pe zi crezi ca lucreaa cu adevarat?
Eu la privat daca nu lucrez 8 ore nu mi fac norma si se vede!!!
Tu la buget oriunde ai lucra nu ai norma….si nici nu a veti cum sa o faceti ….stiti de ce?
CA SUNTEM ULTIMA TARA DIN EUROPA
Doamna Sabau cereti curtii de conturi sa verifice km si combustibilul consumat pe lună de primari si viceprimari daca tot merg in interes propriu!!! GPS pe masinile institutiilor!!!
Doamna Cristiana,
Asa cum cineva mai sus va indemna sa mergeti sa intrebati nu stiu ce pe primar, zic si eu la fel: mergeti si intrebati primarul despre preferintele lui la acordarea de sporuri si ore bine platite pentru intermediarii care plimba hartii de la un birou la altul, sub pretextul fondurilor europene, asta e miza.
Cereti dispozitia care arata felul in care la unii le cad bani din cer de aproape 13 ani.
Din pacate, atat in scoli cat si in institutii publice, nu exista nicio regula, cu exceptia regulii de a pupa in dos pentru obtinerea de avantaje financiare sau alte avantaje.
La BN 01 PCJ e fără limită. Furtul de la județ nici nu interesează pe nimeni cum nu interesează furtul din bani europeni. CJ e baronat autonom. Si chiar dacă ar întreba cineva, la Curtea de Conturi cine i-ar putea răspunde: nevasta.
Doamna Cristina, mă bucur că suntem pe o vorbă. La prima vizita în Austria, pe pârtia de ski, am văzut monitorii cu piticii după ei și i-am spus colegului meu de ski, mă la ăștia schiul este sport national, cu este la noi furatul. De ce trebuia să am dreptate?
Acum cateva zeci de ani , viitorul cancelar al Germaniei ( Gerhard Schroeder ) se îndrăgostise se penultima viitoare nevasta , Doris .Omul era prim ministrul landului Saxonia Inferioară si ca sa se întâlnească cu iubita jurnalista , lua in fiecare vineri trenul de la Hanovra spre Muenchen ( datorită funcției , avea transport gratuit pe calea ferată , Bundesbahn ). Nu folosea mașina de serviciu , nu folosea șofer , nu invoca deplasări in interes de serviciu !
A ajuns cancelar, s-a însurat si a divorțat de Doris , dar nu s-a folosit niciodata de avantajele funcției in folosul personal .
Comparați cu ce se întâmpla in România si mirați-va ca tara asta inca mai exista pe fata pământului !
Foarte bun articolul, felicitări doamna Sabău! Din păcate, cazul prezentat în povestea de față nu este unicat sau vreo excepție, asumarea de foloase necuvenite și utilizarea de practici nelegale, tocmai pentru a le dobândi, este sport național. Câți dintre noi nu am auzit motivația că „lasă domnule că toți fură”, „lasă domnule că n-a dat la nimeni în cap”, „lasă domnule că n-a furat mare lucru”, „lasă domnule, dar ce, a furat de la tine”? Fiecare dintre noi a auzit măcar o dată așa ceva și atunci de ce ne mai miră fapta acestei doamne. Furtul este sport național, cu precădere când el este îndreptat împotriva statului, culmea, ni se mai pare și ceva firesc și nerevoltător când auzim despre astfel de acte de vitejie, dimpotrivă, nu incriminăm făptașul, ci croim un adevărat scenariu conspiraționist aplicat împotriva acestuia, așa cum se motivează și în cazul de față. Poate așa o fi, dar cei care se gândesc la așa ceva trebuie să știe că și poziționarea acestei doamne în funcția deținută în prezent s-a datorat unor practici similare, și atunci, oare nu ne învârtim în jurul cozii? Oare nu cumva aici avem de a face și trebuie să analizăm faptele doamnei și nu existența sau nu a vreunei teorii a conspirației. Nu cumva ignorarea unor furăciuni mici și generalizate în sistemul public a condus la dezvoltarea flagelului corupției la nivelul întregului sistem și nu numai? Hoțul mic de azi devine hoțul profesionist de mâine! După cum se poate observa, corupția se exprimă în voie în toate domeniile de activitate, plecându-se de la sistemul bugetar, instituțiile și autoritățile publice arhicunoscute și blamate de către noi toți, continuând cu sistemul judiciar, care, având în vedere rezultatele sale și nivelul ridicat al corupției de la noi, pare că este creat pentru a proteja fenomenul și nu pentru a-l împiedica, terminându-se cu sistemele vitale, cum sunt sănătatea și educația, care sunt gangrenate de corupți și de corupție. Cum credem că am putea să ne facem vreodată bine cât timp tocmai cei care trebuie să respecte și să aplice legea o ignoră și o încalcă fără scrupule sau cei care au menirea să formeze caractere și oameni de calitate, respectiv cadrele didactice, sunt cei care se pretează la acte nu doar imorale, ci profund ilegale. Și apropo, pentru cei care susțin că „ce a făcut domnule, n-a furat mare lucru!”, stimaților, furtul tot furt se cheamă indiferent de cuantumul beneficiilor obținute, o ilegalitate se cheamă tot ilegalitate, că unele sunt mult mai grave, iar altele sunt mai puțin grave, asta trebuie avut în vedere numai la momentul stabilirii sancțiunii aplicate. Scuzarea unor astfel de fapte nu va conduce la nimic bun, ci va încuraja perpetuarea lor și creșterea numărului acestora, iar mai apoi ne întrebăm, cum de a ajuns să fie corupția sport național și corectitudinea sau moralitatea o excepție.
Cine astăzi fură-o pară
Mâine o să fure-o țară.
******
Cine sapă groapa altcuiva
Departe ajunge,
Și cine se scoală de dimineata
Pcică-n ie!
*********
Cu mașina de serviciu
Să mă plimb e un deliciu.
******
Haideti sa facem o mobilizare pt ca acesti domni primari, viceprimari, sefi de institutii si deconcentrate sa nu mai poata folosi masinile de serviciu dupa ora 4!!! Faceti poze si publicatile pe fb..pe presa!!” Asa NU”
Asta e nimic pe lângă ce fac alții. Într o instituție „domnitorul” a adus porcul și i a pus pe unii angajați sa ii facă cârnațul…Atenție, aceasta știre nu este un pamflet. Evident, din timpul serviciului
necunoscut, haide cu mai multe detalii, pare foarte interesant, distrează-ne până la capăt. Pare neverosimil, dar nu exclus. Cine este viteazul? A fost măcar mulțumit de calitatea produselor? Hasliu, dar cât se poate de trist! Ăstea sunt practicile într-o țară anapoda, roasă de corupție, nemernicie, fățărnicie și înțesată până la refuz numai de pușlamale, dar dispuse a da lecții de morală și conduită fină cotropitorilor. Băieți și fete, cei care mai gândesc și posedă rațiunea necesară, problema pentru felul în care arată țara este exclusiv a noastră și nu a agenturilor străine. Și dacă ne-ar vrea răul agenturili străine, fiți convinși de acest fapt, nu ar reuși să facă atât rău țării cum reușim să-i facem noi! Sunt tare curios de cine este vătaful care și-a pus bujetarii să-i rezolve porcul… Vai de capul nostru și de viitorul întunecat al acestei țări!
Nu pot da mai multe amănunte, dar lucrez în acea instituție. Informațiile sunt 100% adevărate. Menționez ca nu știu sa fac cârnat și nu am participat activ la tranșarea animalului…. 🙂 Da, da în Bistrița s a întâmplat asta 2019,2018 mai greu acum cu pandemia, nu știu cum s au descurcat