Timp de gândire

Când libertatea presei e apărată de ”Crocodil”

Nu mă bucur când aud că oamenilor le zornăie cătuşele pe la urechi, dar nici nu mă apuc să plâng şi să ţin post ca să-i scape Dumnezeu de un aşa de mare „necaz”. Uneori, când nu ştii să te mai opreşti, câte o lecţie de genul acesta din partea vieţii e necesară. Dacă nu eşti capabil să o înţelegi singur, măcar să fie exemplu pentru alţii.

Ioan Oltean a fost, de departe, cel mai mediatizat politician din Bistriţa-Năsăud, cel puţin de către mine. Am scris sute de ştiri cu el, l-am ascultat în fiecare vineri de două ori: o dată vorbind în conferinţe, a doua oară când i-am transcris vorbele. I-am adresat întrebări care l-au plasat în top ştiri naţionale. Nu i-am deturnat spusele, nu i-am „pus vorbe în gură”. E drept că m-a tratat tot timpul cu respect şi nu le-a permis niciodată nici altora să mă „certe” nici atunci când am scris „de rău” despre partidul lui. Nici nu a încercat vreodată să mă influenţeze în vreun fel sau să-mi sugereze ce şi cum să scriu. Ar fi făcut-o degeaba, oricum, cred că ştia lucrul acesta. Nu am nimic să îi reproşez în ce priveşte relaţia politician-jurnalist. Dimpotrivă! Cred că aş putea să o dau exemplu la orice oră din zi şi din noapte oricui. A fost una corectă, cel puţin din punctul meu de vedere. Mi-a răspuns la toate întrebările.

Altceva am să îi reproşez.

Sunt în presă de mai bine de 18 ani. Cei mai mulţi i-am bifat ca şi corespondent de presă centrală. La fel ca şi alţi colegi ai mei din toată ţara, lucram fără carte de muncă, doar în baza unor contracte pentru drepturi de autor (DDA), inventate de diverşi moguli şmecheri în anii 90 în concubinaj cu politicienii de teapa lui Ioan Oltean. Aceste contracte îi scuteau pe patronii de media de plata contribuţiilor la stat şi de alte obligaţii. Ne plăteau, ca să zic aşa, „la bucată”. Nu aveam niciun alt drept decât acela de a munci zi şi noapte ca să producem cât mai mult pentru ei. Dacă ne luam o zi liberă, era pe cheltuaiala noastră, dacă ne îmbolnăveam, plăteam tot din buzunar spitalizare şi doctorii, neavând nicio asigurare. Ne cumpăram aparatură din banii noştri, abonamentele la telefon tot noi le achitam din buzunar. Dacă plecam în vacanţă şi se întâmpla ceva, se ducea naibii vacanţa sau, după caz, jobul. Angajatorii noştri îşi căutau pe altcineva fiindcă DDA le permitea să denunţe unilateral aşa-zisul contract. Aşa se face că eu, una, am lucrat peste 10 ani fără să-mi iau nicio zi de concediu. Totuşi, acea perioadă apare la mine ca şi cum nu aş fi muncit deloc. Am o linie trasă în dreptul contribuţiilor la fondul de pensii, spre exemplu. Başca, an de an, după ce îmi depuneam fişele fiscale şi mi se calcula impozitul pe venitul global, consecinţa era că mai aveam de returnat statului câte un salariu. Tot eu! În tot acest timp, şefii mei petreceau cu politicienii de rangul lui Oltean, cu toţii, dacă nu milionari în euro, pe acolo.

Când ministru al Muncii a ajuns Ioan Botiş, mâna dreaptă a lui Oltean, la vremea aceea secretar general PDL, partid aflat la guvernare, mi-am zis că s-a terminat cu tot calvarul meu şi al jurnaliştilor din această ţară. I-am prezentat lui Botiş situaţia, i-am spus că ceea ce facem noi e muncă în toată regula full time şi peste program, nu creaţie artistică sporadică, i-am cerut să facă o lege clară şi să-i oblige pe patronii noştri să ne angajeze cu cărţi de muncă. Credeţi că a făcut ceva? Absolut nimic! Când am scris despre mizeriile lui cu Asociaţia Parteneriat Euroactiv am avut surpriza să constat că mai nimeni dintre angajatorii mei din presa centrală nu a vrut să publice dezvăluirea. Botiş le finanţase nişte contracte de milioane de euro. Tot lor. A trebuit să vină guvernul PSD şi să-i acuze pe moguli de evaziune fiscală. Mulţi încă mai sunt în arest, iar firmele lor într-un binemeritat faliment. Din păcate, sute de corespondenţi au rămas fără joburi. Nu s-ar fi ajuns aici dacă PDL făcea din timp legi bune şi le mai şi aplica.

În sfertul de secol în care a făcut politică, Ioan Oltean a creat numeroşi monştri, inclusiv în presa locală. A deturnat sensul libertăţii de exprimare când a adus la Bistriţa „mercenari”, oameni care, pentru bani mulţi, ne-au umplut cutiile poştale cu mizerii nedovedite despre adversarii lui politici. Au pretins că sunt ziarişti, PDL i-a creditat ca atare, iar opinia publică a crezut, deşi nu erau altceva decât nişte câini asmuţiţi pe adversari.

După ce se încheiau campaniile electorale, în şedinţe de partid, Ioan Oltean le spunea primarilor PDL că trebuie ajutate diverse publicaţii şi televiziuni. Prin „ajutate” se înţelege virat bani de la bugetele locale în conturile lor. Nu are rost să îi enumăr pe beneficiari pentru că îi ştie toată lumea. Îşi fac veacul pe scaunele de la intrarea în sediul partidului, merg doar acolo unde li se spune, latră la comandă, dau din coadă când văd banul. Toţi cei care nu îi plătesc sunt răi, iar toţi cei care le virează bani în cont, inevitabil buni, fie că vorbim de primării, firme sau persoane. Numai că – ce să vezi? – şi în acest caz, e valabil proverbul românesc: „Şarpele crescut la sân, tot îl muşcă pe stăpân”.

Pentru toate acestea, eu cred că e vinovat şi Ioan Oltean, care a beneficiat din plin de munca unor ziarişti plătiţi „la bucată”, şi care nu a făcut absolut nimic pentru ca în ţara noastră această meserie să fie una onorabilă – cum este peste tot în Europa – şi retribuită corect. Numeroasele legislaturi din care a făcut parte timp de 25 de ani nu au adoptat nicio lege care să reglementeze profesia, aşa încât orice neica nimeni care are o imprimantă acasă îşi tipăreşte o legitimaţie de ziarist şi – culmea – mai e şi recunoscut ca atare, deşi nimic nu-l recomandă pentru această profesie, nici măcar elementara cunoaştere a limbii române, condiţie esenţială ca să înţelegi ce spun alţii şi să transmiţi un mesaj clar. A preferat să arunce fârmituri de la masa bogaţilor la care a stat un sfert de secol să hrănească nişte căţei! Urâtă îndeletnicire pentru un om care a vrut să fie mereu la putere.

17 comentarii

  • Felicitări Cristiana pentru verticalitatea ta exemplară în România și pentru curajul tău demn de urmat.Dacă așa ar fi arătat toți ziariștii din România,nu am fi ajuns în situația asta de slugi și și de lătrăi. Suntem mândri că Bistrița noastră are un asemenea ziarist pe care nu am știut să-l apreciem continuu!

    • Aici nu e vorba despre cât de verticali sunt unii şi cât de puţin verticali sunt alţii. E vorba despre răul pe care l-au făcut politicienii în 25 de ani încercând să îngenuncheze presa, să-i ia demnitatea şi să o facă dependentă de „mila” lor. Ştiaţi că statul român alocă bani pentru finanţarea partidelor politice, dar nu dă un leu ca să susţină presa? Mai ştiaţi că toate partidele primesc sedii de la primărie pentru trei lei chirie lunară, iar ziarele plătesc bani grei pentru redacţii? Cine a apărat mai mult interesele cetăţeanului: politicul sau presa?
      Aici vorbim despre principii şi nu despre altceva. Eu nu scriu aceste texte ca să-mi ridicaţi statui, ci ca să meditaţi la aceste subiecte şi, dacă ţine de dumneavoastră, să faceţi schimbări. Nu cred în valoarea laudelor, nu sunt în căutare de elogii. Sunt doar un jurnalist cu mulţi ani de experienţă care a văzut şi trăit multe.

    • Răul pe care l-au făcut politicienii în 25 de ani încercând să îngenuncheze oamenii,numindu-i „sarantoci” să le ia demnitatea şi să-i facă dependenti de firimiturile cazute de la masa lor,iata pentru ce am protestat in 2012.Nu trebuie sa fim linistiti daca pica unul ca olteanu,eu o sa-mi capat linistea cand pica basescu si altii care au distrus economiile si industria tarii.Haideti sa le luam milioanele de euro ,sa-i facem egali cu noi,adica „saraci”,sa-i trimitem la arest(unde vor trebui sa munceasca ca sa traiasca,nu sa stea pe 2500 lei tot de la noi,nu cu laptop, smartphone si televizor in camera,ca la hotel….)sa avem un nou restart.Sincer nici guvernul nou nu ma convinge(tehnocrati crescuti in pepiniere militaro-secu chemati la ordin,sper doar sa aiba bunacrestere de ardeleni…..

    • Lidia, ai protestat in 2012 pentru ca asa ti-au spus sefii usl.Si daca ai sti sa gandesti cu mintea ta, ai vedea ca nu au fost si nu vor fi egalitati….iar buna cresterea ardeleana depinde de bunul simt, care lipseste cu desavarsire in poltitica si administratie. Puterile din stat sunt preocupate doar de puterea lor. Si un nou restart bun si corect nu va fi pana ce Iliescu si gasca lui nu vor plati.

    • @Radu Aşa o fi! Le-am pierdut numărul. Să-mi aduceţi aminte când se împlinesc 20 de ani. Ar fi cazul să fac un remember din categoria „Învăţăturile lui …” pentru cei care sunt tentaţi de această profesie şi un top al celor mai tari experienţe pe care le-am trăit.

    • @Coco eu nu sunt membru in nici un partid,inca gandesc singura si pot vedea inegalitatile ,asta inseamna simt civic.Un om normal se revolta vizibil si nu ascuns in spatele usii de frica pierderii vreunui drept….Intotdeauna spun deschis ce ma doare,pentru ca nu mi-e frica!Pentru dreptul la sanse egale solutia este sa vorbim,daca stam tacuti putem trece drept multmiti.Anul acesta a mai fost un „protest” dar unul la comanda ….Atingerea scopului unor partide ,care calca ,suferinta unor parinti ……

    • Lidia, nu cred o iota din ce spui. Sunt un barbat normal si vad ca revolta ta vizibila nu este simt civic. Si nu cred ca esti o femeie nefricoasa.Nu protestezi decat la comanda-ca in comentariile de aici.

  • Aşa este el a creat „monştrii” acestia precum (…) si i-a folosit în bătăliile electorale. Cu foamea de bani în glandă acestia i-au întors spatele si s-au alăturat puterii.Acum sunt folositi cu mult succes de Răducu şi Tintean. Cand la conducerea județului era Liviu Rusu era criticat pentru astfel de practici,acum Răducu le-a ridicat la rang de „artă”. Nu mai are nicio voce împotriva sa. (…) Dacă oameni de genul acesta se pot numi ziarişti atunci eu sunt „redactor sef” la CNN. comentariu editat

    • Aurel, josnic pdl-ul dar mai josnic psd-ul! iar usl -cainii cei mai asmutiti…
      Presa, a patra putere din stat, are si ea uscaturile ei. Presarii curat onesti nu au rezistat.

  • Situatia este asemenea cam in toate domeniile private. Nu doar jurnalisti, ci si cei angajati in firme private nu prea au mare siguranta la venit. Cind angajatori platesc vreo 44% contributie la stat pentru ca i este jena se mai scad impozite de la salariile angajatiilor sigur nu ramane nici loc pentru mai mult. In schimb primesti suturi in fund din partea statului. Nu este de mirare ca lozinca la tineret este se fugi cit mai departe de Romania. Cei care raman aici si mai ales, Cristiana, generatia ta, raman o generatie pierduta. Suna dur, dar sunt convins ca mai dureaza pana la copii copiilor comunistiilor devin adulti si intra in politica, adica peste vreo 20-30 ani. In tara mea natala a durat tot asa vreo doua generatii (50-60 ani) pana s-a eliberat de trecutul nenorocit. Iar in schimb generatiile pierdute au avut parte de o libertate mai mare care unii au folosit pentru binele lor economic, nu intodeuna cinstit castigat.

    • Poi de ce ai venit din tara ta natala de unde curge lapte si miere daca tanjesti dupa ea ? Sau iti place sa primesti suturi in fund de la stat ? Desigur si tu faci parte din generatia pierduta , ca pari ipocrit sa traiesti intr- o tara si sa vorbesti atat de rau de ea tu neputand face nimic mai bun si sa vi cu ” tara mea natala ” tocmai de ziua Romaniei , e jignire la adresa Romanilor ….Walter ….lasa- ne in ” tara noastra natala ” care e buna si a adoptat si oameni ca tine !

    • tocmai de 1 Decembrie nu ar trebui sa fi xenofob, Flavius! Walter spune lucruri adevarate despre Romania, dar cu intentia de a schimba lucrurile in bine. Daca un roman ar fi scris comentariul lui Walter, nu ai fi comentat. Cine e ipocrit?

  • Esti optimist, Walter. Eu cred ca o sa dureze mai mult. Inca nu a aparut generatia cu mentalitatea „nepoluata”. Abia copiii acelei generatii vor putea sa schimbe ceva.

  • Nu mai am nimic de adăugat despre acest personaj – mai prost ca propria servietă, pupincurist arhetipal, ticălos de forţă – decât ce am spus în 2009, când personajul era pe cai mari:

    “Nu ştiu ce face Ioan Oltean, unul dintre vicepreşedinţii PD-L, în Cameră. Îndreaptă banane. Dar îl mai scoate partidul pe sticlă, să-l aierisească. Atunci face toţi banii: are vocea inconfundabilă a manelistului amator Fernando de la Caransebeş, cu care – dacă i-ai rade mustaţa şi i-ai mai lua câţiva ani din cârcă – îl poţi lesne confunda. (). Ardeleanul cu nume de juvete e tipul atârnătorului esopic, trimis de şefi să plimbe lozinci, ca omul-senviş. Orice întrebare îi pui, începe cum l-a învăţat partidu: …

    Nu fusese dotat cu autonomie de gândire, până alaltăieri, când s-a dus în Costineşti, să râdă ca pescăruşu la torpilă. Şi, şoc: omul cu patru stomace, omul care mestecă pe nerăsuflate, omul care haleşte cu polonicul, zice că s-a săturat să mai înghită broaşte. Caterincă, figură de stil. Cică broscoiul e pesedeul. Păi, ce-are broscoiul? E un animal adaptat la orice mediu, săritor, lipicios la limbă, ghiftuit de-atâta guvernare. Nu l-aţi pupat voi în bot ca nişte Ilene Cosânzene? Şi-acu tot voi vă miraţi ca proastele că fac copiii … Dă-ţi singur un cap în gură: ai uitat cine vi l-a vârât pe gât? Cine-a zis la instalarea guvernului: Emlekezzen, spiciuitor buimăcit? Exact: chiar Împăratul Oranj a zis-o.

    Dar sosia lui Fernando de la Caransebeş n-a terminat aici proba de microfon: doi-zece, mai tăiaţi din başi. Că doar nu degeaba şi-a tras tricou cu mânecă scurtă, de gigălău de centru-dreapta. După ce-a regulat pesedeul cu bormaşina, s-a pus pe dat limbi premierului. Cică , da’ mai mic. Ziceai că nu mai are . Băunea de-ai fi jurat c-a înghiţit o cornută, cu coadă cu tot. Cât poţi să fii de bour, frate Jder, şi unde te crezi? La Codrii Cosminului? Oricine în locul lui Boc l-ar fi aruncat pe guristul de partid de pe Podul Înalt direct în Karadeniz. Şi i-ar fi interzis Elenei Udrea să fluiere după salvamari”.

    În februarie 2012, m-am gândit că, în sfârşit, l-a luat DNA-ul în cătare şi Oltean a şters-o departe:

    “Surse inteligente, apropiate Serviciilor din capitala republicii Congo, ne-au dezvăluit că secretarul general al PDL a fost identificat zilele trecute, în timp ce ieşea zâmbind dintr-o puşculiţă mare, pe a cărei firmă sta scris cu litere de-o şchioapă: Banque de Kinshasa. Apoi, Ioan Oltean a aruncat nişte saci într-o pirogă şi s-a îndreptat vâslind, pe râul Lulonga, până la Basankusu.
    Fiindcă l-au văzut ochios şi crocant, cu o căutătură ageră şi iscoditoare, l-au încins cu o fustanelă din pene de struţ, i-au înfundat în cap o căciulă din blană de leopard (semn de mare preţuire), i-au pus la gât nişte mărgele din colţi de facocer şi l-au cooptat pe loc în Asociaţia Şamanilor Sinceri. I-au repartizat o duzină de spirite binevoitoare, pe semnătură, şi l-au pus la muncă, să-şi piardă urma.
    Cum? L-aţi zărit azi în Parlamentul României? Nu vă pripiţi, faţa palidă de la prezidiul Camerei e o sosie intrepidă”.

    Mai bine prea târziu decât niciodată: în câteva zile, va fi chemat în plen să-şi ia mirul. Gandul Lelia Munteanu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.