Primăria Bistrița a solicitat emiterea acordului de mediu pentru proiectul ”Modernizare Piața Centrală”. Primarul Ovidiu Crețu a precizat că în ședința extraordinară a Consiliului Local din 3 mai va fi supusă aprobării documentația pentru avizarea lucrărilor de intervenții aferentă proiectului de modernizare a Pieței Centrale din Bistrița, care se va realiza cu circa 4 milioane de euro bani europeni.
Proiectul tehnic este valabil până la sfârșitul lunii iulie, iar până la finalul anului va fi încheiat și contractul de execuție, astfel că lucrările ar putea începe în 2019, a mai spus primarul Ovidiu Crețu la AS TV.
El a menționat că Piața Centrală va fi transformată într-o piață medievală și că vor fi păstrați și protejați cei patru castani seculari, monumente ale naturii, dar și alți câțiva arbori, ”într-un număr mai mic pentru că trebuie să marcăm în piatră traseul fostei clădiri a Gimnaziului Evanghelic”: ”Păstrăm vegetația necesată, nu trebuie să acoperim cu verdeață monumentele, Bistrița are numeroase spații verzi”.
SC Planwerk SRL Cluj-Napoca a realizat varianta câştigătoare a concursului de soluţii pentru amenajarea şi modernizarea Pieţei Centrale, organizat în 2014 de municipalitate în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania. Proiectul urmăreşte să transforme Piaţa Centrală, pe o suprafaţă de 2 hectare, într-o zonă pietonală perfect amenajată pentru a găzdui evenimente diverse (spectacole, târguri, spaţiu pentru desfăşurarea unor sporturi), dar şi în obiectiv turistic, zonă de socializare, respectiv de legătură a unui spaţiu pietonal proiectat să devină mult mai vast. Aici mai multe detalii.
Proiectul urmărește ”pietonizarea în măsură cât mai mare a pieței, readucerea în prezent a trăsăturii istorice a pieței, iluminat stradal, iluminat pietonal, iluminat de ambianță, iluminat al clădirilor reper. Etapa I va cuprinde amenajarea pieței mai puțin carosabilul, care va fi realizat în etapa II”.
Proiectul are ca obiectiv deschiderea unei noi perspective a Pieţei Centrale, amenajarea unui spaţiu public deschis şi flexibil, pietonalizarea acestuia şi reunificarea spaţială, prin: continuitatea spaţiului pietonal, prin eliminarea parcărilor, a unei părţi semnificative a vegetaţiei şi a unor obiecte sau amenajări amplasate dezavantajos; schimbarea gradată a pavajului, cu piese speciale din piatră naturală, calupuri de granit integrate setului de mobilier urban, pavaj tratat unitar şi corelat cu cel utilizat atât pe strada Liviu Rebreanu, cât şi pe străzile şi pavajele reabilitate recent; amenajarea unui curs de apă integrat în pavaj, cu jeturi dinamice la nivelul pavajului, în partea sudică a Bisericii Evanghelice; amplasarea unei fântâni circulare, în colţul nord-estic al pieţei; reorganizarea plantaţiilor din imediata apropiere a statuii lui Andrei Mureşanu, amplasarea a trei catarge pentru steaguri, pe frontul vestic al parcelei; reorganizarea componentei vegetale, prin amenajarea multifuncţională a zonei nordice cu caracter predominant mineral, iar a laturii sudice, prin amenajarea unei grădini urbane; dezvoltarea în patru dimensiuni a soluţiei de iluminat: iluminat funcţional stradal (pe latura de nord est – prelungirea străzii Gheorghe Şincai), iluminat pietonal (pentru tot restul amenajării), iluminat de ambianţă şi ghidaj vizual, iluminat al clădirilor reper; gruparea locurilor de odihnă (bănci, scaune, mese, cuburi – tabureţi), predominant în perimetrul fostei incinte fortificate; amplasarea unor cişmele la intrarea în piaţă; amplasarea între biserică şi primărie, a unei machete din bronz privind nucleul istoric al oraşului; amenajarea multifuncţională a zonei nord-estice a pieţei, prin reluarea în formă contemporană (pieţe volante, târguri, concerte şi proiecţii de film, diferite alte manifestări sociale), a tradiţiei şi configuraţiei târgurilor din trecut.
Are pe dracu Bistrita numeroase spatii verzi. A avut , dar de cand la comanduirea garnizoanei avem un DRUJBAR SAF mii de copaci au disparut din peisajul orasului in cele trei mandate a tartorului copacilor. Stiu bine ce vorbesc pt. ca timp de 9 luni am facut parte din comisia de toaletari-taieri arbori a Primariei. Dupa documente si procesele verbale media era de 120- 150 de copaci taiati pe an. S-a taiat fiti siguri si fara autorizatia primita si cam fiecare si-a facut de cap in privinta asta. Am intervenit atunci si m-am opus aproape la fiecare arbore din lista insa nu te puteai pune cu Cretu si cu aparatul sau de DRUJBISTI. Sa nu uitam un lucru , ca odata cu dalarea trotuarelor, absolut peste tot unde au fost taiati copaci batrani, firmele cu mari meseriasi au acoperit locasurile fostilor copaci, si din prostie au acoperit pana si HIDRANTII stradali. Asta a fost posibil datorita nepasarii administratiei care nu a facut un control de calitate in urma santierelor. Asta se intampla cand la banul public se inghesuie INCAPABILII si MEDIOCRII din Statul Roman. Invit pe aceasta cale bistritenii sa vina in sedinta de CL din 3 mai si sa se opuna la taierea celor 100 de copaci de aliniament din PIATA CENTRALA. Santierul va dura doi ani si vegetatia va fi inlocuita cu dale, betoane, borduri. Daca doriti sa socializati pe banci la o temperatura de 40 grade la picioare este treaba voastra. Eu am parcul meu , am unde sa ma duc , dar ca localnic imi pare rau dupa florile, iarba si minunatii copacei din Piata care si iarna arata excelent cu luminitele in coronament de sarbatori. Imaginea respectiva de CRACIUN nu o sa o mai vedeti. Nimeni nu se opune modernizarilor , dar asta este facuta prosteste si fara suflet. Ecologistii de la PV si eu personal am propus varianta modernizarii pe latura nordica , pana SUB GALETE unde nu au decat sa daleze cat pot . Dar a desfinta rondourile de flori si sa scoti gazonul este o mare idiotenie. Nu asa te feresti de incalzirea globala Cretule ! Ai fost prezent la PARIS la o conferinta internationala si ai venit si mai prost de la aceea intalnire fara sa fi invatat nimic in domeniu.
Primaru ne minte-n fata spunand ca avem multe spatii verzi. Dar el a raportat ca a crescut numarul de mp de sp. verzi pe cap de locuitor cu dealurile Bobeica si Cighir cu tot. Astfel prin condeiul fermecat a alipit dealurile de km zero al orasului raportand ca Bistrita este pe locul unu in EUROPA cu peste 40 de mp de sp. verde pe cap de credul. Nimic mai fals in aceste aspecte. Este o minciuna tehnica bine ticluita tocmai pt. a justifica desfintarea sp. verzi din Piata Centrala si Parcul Eminescu unde stim ce se doreste. Modernizarile daca nu sunt facute in armonie cu MEDIUL ne va costa profund in scurt timp starea sanatatii urbane.La o viata trepidanta in care omul alege tot mai mult comoditatea deplasarii pe patru roti, sanatatea copiilor si a generatiilor de astazi si de maine este pusa la grea incercare.Mai reflectati !
Io cred ca toata lumea isi da seama cat de batut este in cap acest primar, si cat de mult uraste acest oras, daca doar de dragul beneficiilor personale, taie tot ce-i iese- n cale! Toate lucrarile marca Cretu sunt de cea mai proasta calitate!
Si, da, se duce peste tot la conferinte ca sa f…. banii de la bugetul local, asa cum are el chef!!!
Sper ca in data de 3 mai, sa participe mai multe persoane la sedinta de consiliu, pentru a ne arata cel putin nemultumirea fata de prapadul pus la cale!!!
Orasul va arata ca dracu, dupa ce vom avea astfalt cat duce trenul, fara pic de verdeata.
Rusine administratiei de cacat care se vrea una europeana, rusine lingailor de langa primar, care nu au curajul sa-l opreasca de la multitudinea de idiotenii pe care le pune la cale!!!
Proiectul primarului din piata Centrala se numeste anus contra naturii. Rusine !
Si pe drumul de centura, in fata spatiilor pt inchiriat ale fostei filaturi s-au taiat o gramada de brazi. Nimeni nu se sesizeaza oare? Sunt convins ca nu a avut nici o autorizatie ala de la Emi, pt taierea arborilor. Primarul taie, ala taie, toata lumea taie. Tara lu’ … nimanui.
Doamne cat sunteti de afectati de taierea catorva copaci din centru, ce sa-ti povestesc…ha ha ha.Acum daca vrea sa se reamenajeze frumos centrul istoric,iar nu va convine, dar parca va si vad, pe voi cei care tor comentati, cum va faceti selfie-uri pe acolo. Asta ca sa nu mai zic ca tot voi cei care comentati acum in legatura cu reamenajare centrului istoric, asa ati comentat si de parcul mare si acum ce bine va lafaiti in hamace :))) Ipocrizia e maxima. Voi chiar nu vedeti ce oras frumos avem? Sa stiti ca sunt o multime de centre optica, in oras, va puteti face chiar si ochelari :)))
Ochelari ii trebuie mintii tale, ea este profund afectata! Din nou iti dovedesti „originea” si „gandirea”, „Ano”!
Asa cum s-a amenajat si Muzeul Judetean…? Plin de piatra…oare incearca sa ne obisnuiasca cu cripta. In tarile dezvoltate blocurile viitorului sunt acoperite cu gradini, au terase cu arbusti, si plante cataratoare pe pereti pt relaxare vizuala, plus de oxygen…noi si cele de la nivelul solului le acoperim cu piatra. Oare unde merge in vizite edilul sta cu ochii inchisi sau deschide ochii doar cand vede piatra?
Ana treci la zama ! Si nu uita ochelarii sa nu pui la fiert vreo limba unsa.
Sunt pro-proiect în forma prezentată, ar semăna cu Piața Sfatului din Brașov.
Desigur, se poate adopta o formă de despăgubire ecologică, în sensul dublării numărului de arbori înlăturați în alte spații identificate ulterior în alte terenuri , gândirea unui sistem mobil -elegant de rondouri cu flori și arbuști care să permită eliberarea unora și deplasarea lor în cazul unor evenimente mari dar reamplasarea lor în cazul unui flux normal sau dimensionarea lor astfel încât să fie integrate cu spațiile de odihnă în insule.
Soluții sunt, dar dacă Bistrița vrea să devină un centru de atracție, pentru festivaluri , activități culturale etc..extinderea spațiului pietonier este o idee arhitecturală în opinia mea, binevenită..soluții sunt de la strămutarea cu macarale și remorci a unora dintre arbori în alte locații identificate prealabil(dacă vrem să fim ecologiști în sens strict). Uitați-vă în vest cum sunt amenajate spațiile.. e un concept similar.
Probabil unii sunt în dezacord, dar rațional
Puneți în balanță ecologică care e scenariul mai favorabil-
-Interzicerea circulației plus păstrarea câtorva arbori plus prezența arbuștilor și florilor vs păstrarea status-quoului actual în gazele de eșapament vor ucide oricum vegetația .
Amenajarea pieței nu trebuie făcută în logica unui scenariu confrontațional cu ecologia ci inteligent, ca și calitatea pe termen lung se îmbunătățește.
Un oraș atrăgător generează turism, revenituri, bani pentru ameliorarea condițiilor ecologice.
Mai interesant pentru ecologiștii respectivi ar fi să militeze inteligent că sunt pentru implementarea proiectului dar cu garanții ecologice (de exemplu nimeni nu i-ar împiedica să impună primăriei o taxă ecologică pentru fiecare eveniment major cultural, bani care ar putea fi folosiți și direcționați exclusiv pentru mărirea-intreținerea spațiilor verzi existente plus să întrețină politici și programe ecologice (arborele tău- fiecare elev de liceu să planteze un arbore în spații identificate, ecologie urbană- dezvoltarea unor zone verzi pe acoperișuri) . Apoi ar fi interesant să se asigure de strămutarea vegetației existente în zone identificate și care ar ameliora calitatea spațiilor verzi.
În alte cuvinte nu pierzi vegetație o transferi și mai mult mărești cantitatea iar în spațiile centrale ar trebuită regândită formele și tipurile de vegetație care se integrează cel mai bine în context.
Există varianta plantării unor păduri în centru, desigur dar tot conceptul de Agora socială și economică , spațiu revitalizant arhitectural s-ar duce pe râpă.
Strategiile ecologice sunt bune când sunt efective. Iar efectiv ar trebui consolidat plămânii verzi–pădurile din jurul Bistriței și zonelor industriale și făcut compromisuri rezonabile când e vorba de zonele urbane..trebuie plantat dar trebuie în considerare și aspectele economice importante pentru dezvoltarea ulterioară.
Trebuie adoptată o strategie win-win de ambele părți.
Dar mă rog, știu că unii au păreri foarte stricte și nimeni nu le poate schimba ideile dar văd ocazia de transformare a centrului ca pe o oportunitate în ameliorarea spațiilor verzi din municipiu cu punctul câștigat economic nu ca și o fatalitate. Toată lumea poate câștiga.
Daca zici win-win spune-mi in mandatele actualului cat s-a plantat si cat s-a taia si ai sa vezi ca natura a pierdut enorm. Inclusiv Parcul Municipal…este frumos, amenajat dar cantitativ verdeata este mai putina, mai putini copaci, de arbusti nici nu mai vorbim. Gardul viu in oras este aproape inexistent. Exemplele sunt multe. La Spitalul Judetean s-a amenajat curtea si a disparut gardul viu si o parte din copaci. Pe marginea trotuarelor au disparut multi copaci pt a face loc carosabilului. Sunt multe case care aveau gradini cu copaci in interiorul orasului si acum sunt blocuri. S-a dat autorizatie de constructive dar nu s-a tinut cont de suprafata verde si daca respectivul bloc are parcare. Livezile care inconjurau orasul acum sunt case. Si uite asa pic cu pic orasul a pierdut mult verde, mult oxigen….TRIST. Cat timp drujba si noaptea minti sunt puternice bistriteni pierd….
De ce nu consultati proiectul mai intai, mergeti la doamna arhitect sef Pop Monica sa va explice, parca ea se ocupa de proiect si stie ce face. Nu dati cu parul inainte.
Bun, probabil n-am explicat bine.
O să repet încercând să demontez argumentele celor care se opun deși nu e menirea mea să mă fac avocatul diavolului pentru ce s-a petrecut în trecut, are Primăria oameni plătiți pentru asta.
Observația mea simplă pentru viitor, dacă s-ar face inteligent este nu ar exista nici o contradicție între realizarea unei Piețe Centrale mari , aerisite care să fie capabilă să genereze revenituri prin încurajarea turismului local și a pieței culturale și păstrarea-mărirea spațiului verde actual tocmai din acele revenituri.
Ecologiștii sunt minoritari politic ar trebui să fie mai inteligenți să facă opoziție constructivă, în sens pragmatic nu una în care rămân cu frustrările și drujbele respective.
Pentru Primărie, atenție am specificat o taxă ecologică rezonabilă pe evenimente care să fie dirijată spre ONG-urile ecologiste din Bistrița care la rândul lor să finanțeze activități de educație ecologică plus proiecte de înverzire complementare.
Ar putea face ce vor dânșii,în primul rând educație, pliante, cutii de plante, bănci de semințe, suporturi verticale, inventarierea actualilor arbori, creerea unei piste ciclabile de-a lungul căii ferate protejate de arbuști de dimensiuni corespunzătoare, să organizeze cel mai mare Festival Ecologic Urban din România și de ce nu și din Europa etc. Ba ar putea numi piața centrală, Piața Florilor și din mai până în octombrie să fie o oază plină de culoare, iar dacă e un festival sâmbăta și duminica florile să fie relocate într-un colț, iar apoi repoziționate.
Nu văd nici incompatibilitate între aspectul ecologic și cel economic referitor la piață, mai ales că am propus ca vegetația existentă să fie strămutată relocalizată posibil în alte spații care nu sunt verzi actual, sunt buruienișuri multe , am propus aducerea unor elemente de vegetație adaptate la spațiul urban respectiv. Plus că piatra este un element natural mai puțin toxic ca și emanațiile din bitum, plus că un spațiu pietonier inevitabil pe termen lung va forța administrațiile să regândească traficul- blocarea lui, plus dezvoltarea parcărilor subterane, extraterane, plus transport în comun acces.
Sunt elemente de bun simț, dar cu atitudinea simplistică extremă ecologistă de a nu gândi într-o paradigmă câștigătoare pentru toți doar prin opoziție cruntă la ceea ce numesc drujbele, în loc să utilizeze oportunități existente în a-și afirma existența și a utiliza atitudinea gică-contra la tot nu se poate evolua.
Prin natura lor localitățile urbane au distrus vegetația, e cazul să reinventăm modul printr-o abordare câștigătoare atât pentru oameni cât și pentru natură. Unde e virgină să fie lăsată virgină, unde potențialul economic e mai puternic să fie protejată într-o justă măsură.
E o întrebare, majoră.
Lumea se așteaptă să aibă spații publice verzi, dar în privat practică obiceiuri ecologice proaste, Bistrița ca și apă, e plină de deșeuri, plantele de apartament nu sunt agreate tot timpul, piața amenajărilor peisajistice e slabă, dovadă interesul redus civic.
Uitați vă ofer și surse de informare-inspirare din experiența altora.
https://thecityateyelevel.com
https://www.pps.org/article/squaresprinciples
Și cu asta, îmi închei activitatea de comentator, am planuri mai utile pentru timpul meu.
Numai bine tuturor.