Actualitate

Când se va putea schia în Wonderland. Crețu: ”Acesta este termenul optimist”. Cine va fi operator

Primarul Ovidiu Crețu a vorbit despre momentul în care pârtia de schi realizată pe Dealul Cocoșului din Unirea, în Wonderland, cu peste 4 milioane de euro, va deveni funcțională.

”Ca să fixez o dată, cel mai optimist termen este 15 ianuarie 2017. Aceasta este cea mai optimistă dată. Cu toate avizele și termenele de așteptare și cu procedurile de licitație, 15 ianuarie este data cea mai apropiată. Nu putem risca absolut nimic, e vorba și de securitatea oamenilor. Fără toate avizele nu putem și ca să le obținem este nevoie de tot felul de meserii, de tot felul de acorduri din toate părțile. Le vom obține pe toate și vom schia cu siguranță în acest sezon. Eu cred că operator va fi o firmă din Bistrița care și-a specializat oameni în meseriile cerute. Există și varianta de rezervă ca executantul, firma care a construit pârtia, să facă el operarea timp de două-trei luni. Nu este simplu, dar vom găsi operator la licitație. Pârtia se poate folosi ca derdeluș, dar nu cred că-i convine cuiva să se ducă până acolo doar ca să urce un km cu schiurile în spate, o oră bună de mers, și să coboare în patru minute. Începem de mâine să producem zăpadă, ducem și ratracul săptămâna asta ca să tasăm pârtia. Pe zăpadă așa cum este acum nu se poate face nimic, după primele trei coborâri cu sania se distruge tot. Va trebui să producem zăpadă artificială, să o combinăm cu asta și cu ratracul să o așezăm, după care se va putea. Pârtia arată bine”, a declarat Ovidiu Crețu.

Anul acesta, Primăria Bistrița a alocat 7.021.000 lei de la bugetul local și 14.327.000 lei din creditul bancar pentru pârtia de schi din Wonderland (Unirea), care costă în total 23,5 milioane lei, din care s-au făcut în 2015 lucrări de 3.632.000 lei. 961.000 lei costă branșamentul electric. Lucrările de 19,5 milioane de lei (peste 4 milioane euro) sunt realizate de SC Kranz Eurocenter SRL în asociere cu SC Elcompet SRL, echipamentele fiind asigurate de Doppelmayr (Austria). În proiectul pârtiei de schi sunt prevăzute defrişări, nivelări, amenajări, instalaţie de transport pe cablu, construcţie clădiri, instalaţii de producere a zăpezii artificiale, construirea unui post de transformare, lucrări de drumuri şi platforme betonate. Elementele de bază sunt: telescaun fix cu 4 locuri, pârtia propriu-zisă iluminată nocturn, stație de plecare, drum de acces și parcare, bileterie.

La sfârșitul lunii august, Primăria Bistrița anunța că vrea să încheie un contract de colaborare cu un operator pentru deservirea instalației de telescaun a pârtiei de schi, întreținerea pârtiei, instalație de produs zăpada și servicii conexe. 120.000 de lei vor fi folosiți pentru pentru achiziția serviciului de întreținere a pârtiei de schi și deservirea telescaunului de acces pe pârtie.

Telefericul monocablu tip telescaun fix are 4 locuri și este alimentat de o bandă transportoare cu capacitatea de 4 persoane, viteza de deplasare fiind de 2,8 m/sec. Vor fi 57 de scaune. Traseul va fi susţinut de 9 piloni metalici. Accesul pe platforma staţiei se va face pe o scară amplasată la capătul staţiei. Lungimea traseului telescaunului va fi de 1182,71 m, cu o capacitate de 1.200 persoane/h.

Taxa de acces la telescaun este diferenţiată în funcţie de vârstă: între orele 9.00 – 16.00: 1. Persoane adulte: 30 de lei pe zi/ 150 de lei pentru 6 zile, 2. Tineri între 15-18 ani inclusiv şi seniori (peste 65 ani): 20 de lei pe zi / 110 lei pentru 6 zile, 3. Copii pînă la 14 ani inclusiv: 10 lei pe zi / 50 lei pentru 6 zile, 4. Nocturnă (orele 18.00 – 21.00): 20 lei pe zi.

Încasarea acestei taxe de acces telescaun se va efectua de către Direcția Economică – Venituri prin caseria deschisă în cadrul Complexului Sportiv Polivalent Wonderland.

Operatorul care va fi desemnat la licitație va prelua instalațiile de transport pe cablu, de producere a zăpezii artificiale, de iluminat nocturn și clădirile anexe, iar municipalitatea va asigura întreținerea drumului de acces și parcarea, dar și reviziile tehnice ale instalațiilor. Banii din taxele de acces pe pârtie și din închirierea diferitelor suprafețe pentru agenții economici care prestează servicii de alimentație publică vor merge la bugetul local.

Persoanele fără schiuri sau plăci vor avea accesul restricționat pe pârtie, pentru a evita producerea de accidente.

Foto: arhivă

25 comentarii

  • Se vede clar ca s-a finalizat lucrarea ca se va deschide curand. In loc sa apreciati ca orasul se dezvolta si ca acest halal primar cum il numiti voi face ceva pt oameni nu pt el si nici pt cei din psd.

  • Bistrita in ultimii 8 ani chiar arata frumos! In iarna asta ma bucur sa imi dau copilul pe derdelus la Bistrita!

  • daca stiti asa ceva ar fi civic sa va adresati organelor specializate in astfel de probleme! altfel suna a opozitie ieftina!!!!

 • La vară cam prin Iulie ar fi cel mai bine să putem schia, n’așa, dom primar?

  ps: ferească D-zeu de așa o administrație locală, Clujul are deja 50 de ani avans față de noi, bistrițoii pesedei.

 • Specialistilor,

  Uite ce ar fi trebuit sa prestati pentru a avea o partie corespunzatoare intreg sezonul:

  1. la prima ninsoare, cu zapada inca unda se bate patia cu ratracul
  2. acum in perioada rece se produce zapada artificiala care se taseaza in straturi.
  3. se repeta operatiunea zapada artificiala + tasare pana se ajunge la un strat consistent cel putin 1m grosime.

  in felul acesta cu siguranta s-ar fi putut schia incepand cu luna Ianuarie.
  Daca asteptati pana in Ianuarie-Februarie si pe urma sa pregatiti partia nu e sigur ca se va mai putea schia. Poate in Ianuarie ploua……

  Da ce conteaza? Avem partie……

  • Specialistule, cel putin 1m ?!? Pregatirea partiilor este intr-adevar o operatiune care necesita cunostinte si nu e chiar la indemana oricui, si din simplul fapt ca nu s-au interesat poate, asa ca hai sa nu dezinformam, k? 😉

 • Pârtia poate fi pregătită bine cu mult înainte de a da drumul oficial la telescaun . Ar trebui bătută bine și profitat de temperaturile negative, astfel vor fi evitate scuzele penibile ca nu avem zăpadă naturala sau ca temperaturile nu scad sub 5 grade Celsius. Cei de la Suior/Cavnic nu se plâng nici de căldură nici de frig și pârtia arata și acum excelent. In fiecare zi funcționează instalațiile de produs zăpadă și tasează cu mașina de tasat zăpada (Ratrak), astfel peste o săptămână pârtia este gata de funcționare. Poate e de învățat ceva de acolo… Sper ca nu va ajunge administrată ca pârtia Veverița din Vatra-Dornei sau cea din Gura Humorului (tot de consiliul local ) sau doamne ferește ca cea din Borșa.

  • Cand ai constant sub -5 grade celsius nu poti face zapada, asa cum sunt cele de acum? Daca ninge o cantitate mare de zapada nu poti baga Ratrak-ul? Nu vorbeam de produsul finit, este clar ca nu exista conditii similare celor din Cavnic sau Suior, ma refeream la atitudinea si profesionalismul celor care participa la amenajarea partiei a celor de acolo, spre deosebire de partiile administrate de consiliile locale. La Bistrita va fi la fel ca si la Vatra Dornei, Gura Humorului , Piatra Neamt si alte orase in care partiile sunt administrate de stat prin consiliile locale. Ne vom uita ce frumoasa investitie a facut primaria la „Poligon” si cum trece iarna in care vom avea 2-3 zile de ski, maxim, din pacate.

  • Parcul Industrial e inaugurat si sunt deja investitori care au concesionat terenuri. Pe bune, PNL-istilor, voi nu sunteti informati sau va place sa mintiti lumea?

 • Mai oameni buni cand invatati sa cititi printre randuri? Prin faptul ca nu de pregateste partia e clar ca ianuarie e un Termen scos din burta. Probabil ca termenul realist e odata cu Sarbatorile Zapezii Care ae tin in februarie. So cum anul trecut Sarbatorile Sapezii a fost un succes de ce acum Cretu comisionarul si-ar bate capul. Oricum prostimea voteaza Psd. Din comisioanele incasate din banii nostrii poate tot intinde mese si acorda pomene. Votati cu incredere Psd.

 • Sunt tare curios cat de rosu-psdista este firma din Bistrita care va opera partia (daca se va deschide publicului vreodata). Nu le mai ajunge! Votati fratilor PSD, sa vedeti ce bine e! Avem conducerea pe care o meritam, atat timp cat pulimea voteaza PSD nu avem absolut nici o sansa! Emigrati in masa si lasati-i pe pensionari si cretini sa traiasca din ce va mai ramane (si, odata ce ati emigrat, nu mai trimiteti bani in Romania sa aiba animalele ce fura).

  • Firma o sa se numeasca sau No Snow Euro Com Dealu Pozite Cocosului sau Big Tase Ski Resort Operations & Management sau… Oricum, proprietarul o sa fie acelasi.

  • Io cred că va fi o firmă japoneză și anume Ya Shpaga Si Fugi, așa am auzit….

 • „Eu cred că operator va fi o firmă din Bistrița care și-a specializat oameni în meseriile cerute.”
  Oare prietenul Tase, pilotul, știe ceva?

  • Eu cred ca pilotul stie tot. Doar e prieten la catarama cu Cretu. O sa vedeti in curand ca o sa fie operatorul. Doar si-a specializat oameni in meseriile cerute de Cretu ca sa poata ciupi cei 120000 lei/an dati de primarie pentru intretinere si telescaun. Deci Cretu nu doar ca crede ca „operator va fi o firmă din Bistrița care și-a specializat oameni în meseriile cerute”. E sigur! Doar ca face pe prostu. Da apropo! Ce intretinere trebe facuta la o instalatie noua? Cred ca sunt bani de vacante in Tenerife.

  • Gigi, e vorba de operatorul telescaunului și a dotărilor de la pârtie. Nu poti pune orice șurlău să comande telescaunul, e vorba de viețile a câtorva sute de oameni. Apoi mai e mecanicul de pe ratrack, nici acolo nu poți pune orice tractorist, se poate răsturna cu utilajul. Mai sunt oamenii care lucrează cu tunurile de zăpadă, munca e grea pentru că lucrează numai de noapte, trebuie să aibă grijă la temperatura de afară, dacă se încălzește și temperatura crește peste – 5 C tunurile pulverizează apă și topesc zăpada care este pe pârtie.

 • RESPONSABILITATE domnilor, asta nu aveti!
  Cineva ne-a promis o partie functionala, nu o avem! Cineva, responsabil, trebuie sa-si dea demisia!
  Avem un nou termen de 15 ianuarie, cine raspunde de asta dle Primar si cine zboara daca nu se intampla …asa trebuie sa mearga lucrurile pe termene limita si raspundere… ce pana mea ne tot fredonati atat!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.