Când va începe construcţia locuinţelor protejate pentru persoane vârstnice de la Sigmir

Holistic

Construcţia locuinţelor protejate pentru persoane vârstnice pe care Primăria BIstriţa vrea să le ridice în localitatea Sigmir va începe, cel mai devreme, în toamna acestui an, termenul de elaborare şi predare a proiectului tehnic, a caietelor de sarcini şi a detaliilor de execuţie pentru obţinerea avizelor şi acordurilor necesare autorizaţiei de construcţie fiind luna septembrie a anului în curs.

Potrivit viceprimarului Cristian Niculae, studiul de fezabilitate este finalizat şi urmează contractarea serviciilor de realizare a documentaţiei şi a proiectului tehnic.

„Ansamblul va avea o capacitate de 96 de persoane cazate în camere de câte două locuri. Vor putea fi cazaţi aici cei care nu se pot descurca singuri, toate persoanele cazate aici urmând să aibă parte şi de asistenţă socială şi medicală. Fiecare palier va avea propriul oficiu şi se va putea opta inclusiv pentru servicii de cantină”, a declarat Cristian Niculae.

Municipalitatea a finalizat studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiții ”Locuințe protejate pentru persoane vârstnice Sigmir”, urmând să depună un proiect pentru a obține fonduri europene.

Obiectivul general al investiţiei îl reprezintă ”construirea unui ansamblu de locuințe pentru persoanele vârstnice, un loc în care să-și poată desfăşura în condiţii optime activităţile zilnice, să poată locui, să poată beneficia de un tratament medical de la personal specializat, un loc în care să se simtă „acasă”. Ansamblul de locuit va fi dotat și amenajat cu mobilier, aparatură medicală, spații de relaxare și echipamente multimedia.

Se dorește realizarea unui corp administrativ cu funcțiuni complementare locuirii pentru persoane vârstnice (sală de mese, bucătărie, spălătorie, adăpost de protecție civilă, cabinete medicale, cameră de gardă, birouri, grupuri sanitare) și șapte corpuri de locuit. Amenjările exterioare cuprind lucrări de sistematizare verticală (alei pietonale, circulație auto, parcaje, spații verzi), ziduri de sprijin, împrejmuiri.

Sunt cuprinse lucrări de demolare a construcțiilor existente (grădiniță și școală) și construirea, pe locul clădirii școlii, a unui pavilion deschis (foișor cu suprafața construită de 128 mp).

Valoarea investiției, care va fi eșalonată pe trei ani, se ridică la 20,2 milioane lei fără TVA, aproximativ 4,5 milioane euro. Suprafața construită: 2.700 mp. Suprafața desfășurată: 5.271 mp.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

  1. cetățean

    Un proiect foarte util. Felicitări. Tb sa ne gândim și la vârstnicii noștri. Pt ca acolo vom ajunge și unii dintre noi. .

    (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.