Actualitate Recomandări

Când vom depozita din nou gunoiul în semiîngropate şi cât va costa. Anunţul făcut de preşedintele CJ

Bistriţa-Năsăud încheie anul 2016 cu problema deşeurilor încă nerezolvată şi cu teama locuitorilor că, de la anul, după ce va fi desemnat un nou operator de salubritate, vor plăti mai mult pentru ridicarea gunoiului. Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, a vorbit, într-o emisiune televizată, despre proiectul de management integrat al deşeurilor la capitolul „nereuşite” ale anului şi a explicat ce paşi s-au făcut până acum pentru ieşirea din impas.

„Această problemă e una care nu ţine deloc de CJ. Instituţia e unul dintre cei 63 de membri ADI Deşeuri. Primarii gestionează un număr de cetăţeni, deci au o pondere importantă acolo, în timp ce CJ nu are nici cetăţeni, nici domeniu public. Cetăţenii sunt arondaţi primăriilor, iar domeniul public este tot a lor, cu excepţia drumurilor judeţene sau pământul de sub clădirile CJ. Eu sunt acolo cu colegii mei. Nu a fost nici vina primarilor, nici a mea că Vitalia, firma care a câştigat iniţial contractul nu a reuşit să îşi achite datoriile financiare către stat şi, neavând certificatul fiscal în regulă, nu a mai putut obţine prelungirea autorizaţiei de la ANRSC. Săptămâna trecută am reuşit în cele 62 de consilii locale, respectiv CJ să validăm documentaţia pentru atribuirea unui nou contract. El a fost încărcat pe SEAP, deci am intrat în line dreaptă. Aşteptăm să fie avizat de ANAP şi apoi să se deruleze procedura de licitaţie”, a spus el.

Referitor la tarifele prevăzute în caietul de sarcini pentru atribuirea noului contract, Radu Moldovan a spus că cifrele vehiculate sunt „lucruri neconcludente”: „Ceea ce s-a adoptat ca tarif maximal nu are nicio legătură cu licitaţia. Acolo vor fi companii care se vor bate, iar tarifele vor scădea la 30-40% faţă de ce apare acolo ca tarif maximal. Nu vreau să speriem oamenii. În realitate, va fi preţul ofertantului care va câştiga licitaţia. Nu are sens să facem acum speculaţii. Vom vedea câte firme sunt interesate, cât de mare va fi bătălia. ANAP are un termen de 20 de zile în care trebuie să valideze documentaţia, iar apoi devine publică. Firmele o vor lua, o vor studia şi îşi vor pregăti oferta. În 45 de zile după ce oferta e publică, trebuie depuse ofertele, iar în alte 30 de zile trebuie evaluate ofertele. Undeva în luna martie 2017 vom şti câştigătorul”.

Întrebat la AS TV dacă se va schimba ceva în modul de colectare a deşeurilor, el a răspuns: „Eu am preluat un proiect cu finanţare de 36-38 de milioane de euro, iar până în 2020, deci încă patru ani, nu avem voie să facem nicio modificare. Ministerul Fondurilor Europene nu ne-a dat voie nici măcar să îmbunătăţim proiectul. Împreună cu primarii, am luat decizia să încercăm să stimulăm colectarea selectivă, să cumpărăm saci coloraţi, iar firma a fost de acord să-i distribuie la populaţie să poată pune în ei separat hârtia, plasticul, sticla. Dar nu s-a putut. Până în 2020, rămâne acelaşi timp de colectare din containere semiîngropate. Aceasta a fost o perioadă de tranzaţie, cea cu Supercom şi containerele actuale”.

El a menţionat că, în noul caiet de sarcini s-a prevăzut ca frecvenţa de colectare din Bistriţa să fie mai mare. „Era de două ori pe săptămână iarna şi de trei ori vara. Aici am modificat: colectarea se va face zilnic. Nu vom mai avea în oraş situaţii cu umplerea containerelor semiîngropate şi depozitarea deşeurilor pe lângă ele. La ţară, se va colecta tot aşa, din pubelele date oamenilor”.

Radu Moldovan a mai trecut la capitolul „neîmpliniri ale anului 2016” şi faptul că nu a putut demara niciun proiect nou la nivelul CJ: „Cele mai mari neîmpliniri ale mele din 2016, care se traduc pe urmă în nerealizări, sunt lipsa investiţiilor noi. Nu am reuşit, din păcate, să promovăm niciun proiect nou fiindcă nu am avut niciun fel de sprijin financiar de la guvernul tehnocrat Dacian Cioloş. Am ajuns pentru prima oară de când sunt în administraţie să întârzii plata salariilor pentru oameni, să trebuiască să bani din ce am reuşit să economisim în 2015, de la investiţii. Am avut un guvern total antiromânesc. Nu a avut nicio treabă cu problemele oamenilor. În afară de comunicarea directă cu vicepremierul Vasile Dâncu, niciunul dintre ceilalţi miniştri nu au vrut deloc să comunice cu noi, nici cu mine, nici cu primarii, nici cu ceilalţi colegi din ţară. Ei aveau agenda lor proprie. Deci nu am demarat nicio investiţie nouă în 2016, nu am făcut altceva decât să finalizăm ce am avut deja bugetat şi finanţat din 2015”.

8 comentarii

  • Am avut un guvern total antiromânesc -zice șeful Consiliului Județean. În concluzie, guvernul nou, românesc, trebuie condus de turco-tărari! Așa pot interpreata zisele șefului PSD, dacă rămânem în logică electorală.

  • Pentru ca cititorii echidistanţi să îşi facă o părere exactă asupra subiectului, ar fi interesant şi necesar să aflăm RĂSPUNSUL dl. Prim-ministru Dacian CIOLOŞ la afirmaţiile că “nu am avut niciun fel de sprijin financiar de la guvernul tehnocrat Dacian Cioloş. Am ajuns pentru prima oară de când sunt în administraţie să întârzii plata salariilor pentru oameni, să trebuiască să bani din ce am reuşit să economisim în 2015, de la investiţii. Am avut un guvern total antiromânesc. Nu a avut nicio treabă cu problemele oamenilor.” (vezi: http://www.evz.ro/ciolos-la-punct-pe-dragnea.html). Sunt sigur că dl. Cioloş ar răspunde imediat dacă ar cunoaşte această afirmaţie publică, aşa cum a făcut-o în dispută cu dl. Dragnea în legătură cu miliardele “pierdute” de la UE. Dl. Cioloş şi Guvernul său tehnocrat, au dreptul firesc şi moral să se apere în faţa acestor afirmaţii! Pentru binele tuturor cetăţenilor din judeţ, cred că e mai bine să nu justificăm neîmplinirea unor treburi administrative cu “săgeţi” politice. În rest, deşi sunt şi eu nemulţumit de modul cum Primăria Bistriţă a rezolvat problema deşeurilor menajere, vă mulţumesc sincer pentru activitatea depusă în slujba cetăţenilor în 2016”. LA MULŢI ANI!

  • „… în timp ce CJ nu are nici cetăţeni, nici domeniu public.”
    Asta e absout din putul gandirii. E putin zis „dat cu bota-n-balta”. Adica cum CJ-ul nu are nici cetateni nici domeniul public? Atunci pentru ce mai sunteti platiti? Doar ca sa va luati salarii barosane?

  • Radule mai uitate in oglinda vezi nu ti-a crescut nasu…..

    „Poţi să minti câţiva oameni tot timpul şi toţi oamenii o perioadă, dar nu poţi să minti toţi oamenii tot timpul ”

    esti de acord cu Lincoln, Radule…?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.