Sănătate

Capela din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița va fi desființată

Capela de la parterul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița va fi desființată, iar în curtea unității medicale se va amenaja o parcare ecologică pentru asigurarea spațiului verde obligatoriu prin lege pentru fiecare pat.

Capela funcționează acum în corpul principal al spitalului, situație ce nu este agreată de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, motiv pentru care s-a decis mutarea ei într-un spațiu nou care va fi construit în curtea SCJU.

”La solicitarea conducerii Spitalului Județean de Urgență Bistrița, s-au întreprins demersurile necesare demolării construcției situată în incinta imobilului din municipiul Bistrița, Strada General Grigore Bălan, nr.43, motivat de starea avansată de degradare a construcției, spațiul nou creat urmând a fi folosit pentru realizarea unei capele de rugăciuni, care în momentul de față funcționează în corpul principal al spitalului, situație ce nu este agreată de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență”, se arată în raportul de activitate al președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

Potrivit sursei citate, se fac demersuri și pentru extinderea zonei de spațiu verde și amenajarea unei parcări ecologice, fapt pentru care CJ a cumpărat un teren în suprafață de 702 mp de la Nastasia și Nicolae Uilăcan și l-a predat SCJU ca să poată respecta legea potrivit căreia ”incinta spitalului, toate clădirile şi anexele care asigură desfăşurarea activităţii, trebuie să fie prevăzută cu o zonă verde cu o suprafaţă de minimum 20 mp/pat”.

În cadrul locației Spitalului Județean de Urgență Bistrița de pe Strada G-ral Grigore Bălan, nr.43 sunt funcționale 657 paturi, drept urmare ar fi necesar ca o suprafață de 13.140 mp să fie amenajată ca zonă verde.

13 comentarii

 • Legea putea prevedea, dar nu e tarziu nici de acum sa o propuna careva…ma gandesc la suciu…sau dolha de era…ca fiecare bolnav sa vina la internare cu 20mp de spatiu verde…orice…o patura …cej de la tara cu o capitza de fan!!!

  17
  7
  • Dar la cei ce stau in scaun si asteapta la urgente…cati mp de spatiu verde le revine????

   8
   2
 • Ma bucur! Prea și-a vârât biserica coada cu venin în toate! Lumea vine sa se trateze la spital, nu la rugăciune!

  24
  44
  • Dragul meu,nu cred că ai auzit de vindecarea prin credință,deci este bine să fie un loc lângă spital unde să se poată pacientul ruga

   20
   11
 • Super de acord cu tine dar nu te bucura prea tare căci e mai grav decît ai înțeles .Daca am citit bine vor să le facă o clădire nouă .

  10
  20
  • Buna ziua, Am lucrat într-o țară multi-culturala, unde toată lumea este liberă să: Creadă sau , sa nu creadă.
   Acolo, am fost internată pt. câteva zile la unul din spitalele (de mai jos) timp in care am avut acces la o mică. „capelă” (era pt creștini, anglicani etc).

   *Pt alte religii, erau puse la dispoziție „săli” in spital ( sali de rugaciune sau de meditatie: pt musulmani, hindu, etc. Acolo, acestea sunt considerate
   SERVICII – niste „servicii ” spirituale, normale și (de „bun -simt” ) acordate atât pacienților cât și aparținătorilor.Datele se pot verifica pe links, UK (google)

   Txt tradus:” Capela noastră oferă Sprijin Pastoral și Spiritual – ‘Spitalul Kingston,Capela’ și sălile de rugăciune atât pentru bărbați și cât și pt femei sunt situate la etaj 4 Aripa Esher. Acestea sunt întotdeauna deschise pacienților, pentru reflecție/meditație liniștită sau rugăciune.”

   Sursa:
   „Chaplaincy, Pastoral & Spiritual Support – Kingston Hospital
   The Chapel and the male and female Multi-Faith Prayer Rooms are located on Level 4 Esher Wing. These are always open for patients, for quiet reflection or prayer.”
   Surse:
   „The hospital chapels and prayer rooms are open to be used by those of any faith or none.”

   •leicestershospitals nhs /patientspatient–visitor-services
   •chaplaincy/chapels-and-prayer-rooms
   &
   •UK 🚑⛪Capela in spital:
   kingstonhospital..nhs.

   7
   4
  • e bine sa te hotarasti ce vrei….capela unicredincioasa sau….o cladire cu 20 de usi pentru multiconfensiunile existente din romania?

   2
   4
 • Trebuie să se picteze si Lazany pe peretele unei biserici. Altfel îi râde Buta în nas și de pe lumea cealaltă. Cine știe, poate subtil, într-un chip angelic o să fie zugravit și raducu, capul spitalului.

  14
  22
 • Celor care tot dau „dislikes” sau nu agreează acest tip de proiect :
  Le dorim multa multa Sănătate! 🤗 🍷niciodată sa nu ajungeți pe_aici !

  Va dorim sa fiti sănătoși-tun ! În asa fel încât sa nu fiți niciodată internați la spital , nici macar sa întrați vreodată cinci minute , în
  „incinta spitalului, în clădirile, salile şi anexele care vor asigură buna desfăşurarea a activităţii acestui spital”.

 • Motto:
  „E prost acela care niciodată nu îşi schimbă părerea.”
  (Winston Churchill)
  De când conducerea Consiliului Judetean se află Radu Moldovan, orasul Bistrita a intrat în epoca improvizatiilor. Lucrul acesta se manifestă cel mai evident in domeniul medical unde nu există o viziune clară de dezvoltare apelându-se la tot felul de cârpeli costisitoare si ineficiente.
  Un exemplu este construirea unui nou corp de clădire cu patru etaje, în curtea SJU înghesuit între imobilul existent si blocurile din cartierul invecinat. Dacă tot e nevoie de extinderea unor sectii spitalicesti atunci de ce trebuie să le înghesui între blocurile din spatele clădirii actuale a spitalului judetean unde există probleme legate de umbrire a corpurilor de clădire prea apropiate între ele, ca să nu mai vorbim si de necesitatea amenajării obligatorii a unor spatii verzi exterioare necesare pentru iesirea bolnavilor internati . Cel mai bine era să se renunte la astfel de improvizatii si astfel de extinderi să fie construite de la zero pe baza unor proiecte intocmite de specialisti si care să corespundă standardelor actuale de spatiu si dotare cu aparatură. In acest sens, incă din anul 2009 se vorbea despre construirea unui nou spital de urgentă la Bistrita. In acest sens exista chiar si un proiect conform căruia spitalul urma să fie amplasat în zona străzii Tărpiului în vecinătatea Liceului Logos si trebuia să aibă o suprafata desfasurată de 65.000 de metri pătrati, valoarea investitiei ridicându-se la 120 de milioane de euro. Noul Spital de Urgentă era alcătuit din trei clădiri, pe trei nivele dispunând de un număr de 462 de paturi si un heliport amenajat la nivelul solului. De asemenea, se vorbea la vremea respectivă că lucrările de constructie vor fi executate de firma italiana Astaldi. Ar fi trebuit actualizat acel proiect si depus pentru realizare prin PNRR.
  Dar unde nu-i cap, vai de picioare. Si pentru ca înghesuiala clădirilor să fie si mai mare, capela care acum functoinează la parterul spitalului va fi mutată într-un spațiu nou ce va fi construit în curtea SCJU. Fiecare cu biserica lui, de parcă asta mai lipseste în conditiile în care curtea spitalului se învecinează gard în gard cu Biserica „Sfântul Dumitru”.
  In anul 2020, la declansarea pandemiei de coronavirus Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost luat prin surprindere neavând paturi de Anestezie si Terapie Intensivă (ATI) la secția de boli infecțioase. In schimb, intre anii 2013-2016 la secția de boli infecțioase a SJU Bistrița situată pe strada Alba Iulia nr. 9, a fost construită o biserică având hramul ”Sf. Nectarie Taumaturgul”, pe peretii căreia a fost zugrăvit între sfinți chipul medicului Mircea Gelu Buta, managerul SJU la acea vreme.

  4
  8
 • Ref: „în conditiile în care curtea spitalului se învecinează gard în gard cu Biserica „Sfântul Dumitru”.”
  Așa, și??

  Pacienții, o data internați, NU au voie să iasă din curtea spitalului și să „hoinărească” pe străzi, eventual și cu o Branula,cateter intra-venos atașat de braț.

  Sursa:
  Protocol de internareDrepturi/Obligații pacient:”Pe durata spitalizarii – (pacientul internat) – NU va părăsi incinta spitalului fara acordul medicului de garda.”
  • Sa respecte …
  „Nu este permisă părăsirea spitalului. Pacienții păsăsesc spitalul doar în momentul externării.
  Pentru deplasările către diferite servicii și alte Anexe ale spitalului , pacienții internați vor fi însoțiți de un cadru medical (sau ) de îngrijire.”

  Sursalegislatie.justro/Public/
  DetaliiDocumentAfis/41483 (LEGE 46 21/01/2003 – Portal Legislativ))
  „Drepturilor pacientului”
  EMITENT/PARLAMENTUL
  Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 51/ Vezi și Art. 31 și Art Articolul 32.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS