Actualitate Recomandări

Carantină de noapte la Bistrița, în week-end. Care sunt excepțiile

Fiind în vigoare măsuri pentru incidență a cazurilor de Covid-19 mai mare de 6 la mia de locuitori, în municipiul Bistrița se aplică restricții de circulație pe timp de noapte în week-end – vineri 8 octombrie, sâmbătă 9 octombrie, duminică 10 octombrie.

Măsurile constau în:

🚷 Interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20.00-5.00, cu următoarele excepții:

a) deplasarea persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind Covid-19;

b) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

d) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

e) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. De asemenea, pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

🏬 Limitarea funcționării în intervalul orar 05.00-22.00 pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Între orele 22.00 și 05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu cei cu activitate de livrare la domiciliu.

Prin excepție, unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

❗ În rest, rămân valabile măsurile stabilite recent. Activitățile în restaurante, cafenele, terase, baruri, cluburi și discoteci, cinematografe, săli de spectacole și/sau concerte, la evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc. – nu mai mult de 200 de persoane), cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, conferințe, săli de sport și/sau fitness, jocuri de noroc, piscine interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri se vor desfășura în intervalul orar 05.00-24.00, cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

📱 Dovada vaccinării sau trecerii prin boală se face prin intermediul certificatului digital.

😷 La toate acestea se adaugă obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise.

Municipiul Bistrița a depășit incidența 7,5, astfel că urmează să se instituie restricții suplimentare, prin Hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, care va ratifica măsurile decise la nivel național. La o rată de infectare de peste 7,5, carantina de noapte se aplică pe tot parcursul săptămânii.

8 comentarii

  • Municipiu bistrita are. Și localități componente notatile dați Știrea corecta , nu faceți ca și cu creșă maghiara ca e in Ghinda ca pana in Ghinda mai sunt 5 km este lângă spital Tbc pe valea ghinzii e cu tot altceva căci așa ar fi corect !

  • Vreau sa stiu daca cei care verifica respectarea carantinei de noapte sunt vaccinati sau trecuti prin boala(oare am voie sa i verific si eu cand ma chestioneaza?),din moment ce in politie(militie) si isu sunt cei mai putini vaccinati.Nu de alta dar s ar putea sa imprastie virusul noaptea la cei pe care ii verifica.Vrem sa vedem lista actualizata cu vaccinatii din militie si isu!!

    • Zice Maria: Ioane, de mâine tu îți calci cămășile. Prima zi nu am văzut nimic, a doua zi nu am văzut nimic, a treia zi am început să văd puțin cu ochiul stâng…
      Așa că ai grijă ce îți dorești.

  • Răspândacii sunt mai ales cei vaccinati ,care au atâtea libertăți, nu se imunizează prin vaccin,se îmbolnăvesc și transmit virusul.Nu mai scăpăm niciodată, dacă nu suntem testați și izolați la timp atât cei vaccinati cât și cei nevaccinati.De ce se opune guvernul testării??!!!

    • Nu avem voie după ora 20. magazinele pot fi deschise până la ora 22, așa că de la ora 20 la ora 22 o să meargă la cumpărături numai cei vaccinați. =))

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.