Cultură

Care alegorice, trăsuri trase de cai şi ponei la parada nuntaşilor Zamfirei (FOTO)

Sute de ”nuntaşi” din zeci de ansambluri folclorice din ţară şi din străinătate, prezente la festivalul internaţional de folclor ”Nunta Zamfirei”, au participat vineri seară la o paradă multicoloră, cu trăsuri şi care alegorice, care a avut loc pe Bulevardul Decebal în prezenţa unor oficialităţi.

Mai întâi, în faţa tribunei au fost aduse pe muzica fanfarei militare steagurile ţărilor participante şi s-au intonat Imnurile României şi al Uniunii Europene.

Parada a fost deschisă de călăreţi, de trăsuri trase de cai şi ponei, într-una dintre ele aflându-se Zamfira şi mirele ei, care au salutat publicul aflat pe margine. Fiecare grup a avut în faţă o maşină de transport, un jeep sau chiar un tractor, transformate în care alegorice, fiecare aranjat în stil popular, cu elemente specifice fiecărei zone.

Fiecare ansamblu s-a oprit în faţa tribunei amplasate pe bulevard, unde a susţinut o scurtă reprezentaţie, apoi alaiul a continuat parada. În fruntea ansamblurilor din Bistriţa Bârgăului şi Runcu Salvei s-au aflat primarii Vasile Laba, respectiv Anchidim Pavelea, îmbrăcaţi în costume populare, care au urcat apoi în tribună alături de primarul Ovidiu Creţu, care a purtat şi el o cămaşă cu motive tradiţionale, subprefectul Ovidiu Frenţ, viceprimarul George Avram, protopopul Bistriţei Alexandru Vidican, părintele Nicolae Feier şi inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, col. Ionel Cimuca. Cu toţii au urmărit dansurile stradale şi au aplaudat evoluţia formaţiilor.

Directorul Casei de Cultură Năsăud Pahone Pop a condus el însuşi un jeep alegoric.

Au străbătut Bulevardul Decebal invitaţi din Algeria, Germania, Letonia, Croaţia, Bulgaria, Serbia, Turcia, Israel, Grecia, dar şi o serie de ansambluri din România, precum „Cununa de pe Someş”, „Balada” şi „Nunta Zamfirei” din Bistriţa, „Doina Maramureşului” din Moisei, „Someşana” din Năsăud, „Bârgăul” din Susenii Bârgăului, „Mărţişorul” din Olt, „Doina Someşană” din Sângeorz Băi, „Mara” din Sighetul Marmaţiei, „Rapsodia trişcaşilor” din Leşu, „Kozaciok” din Suceava, Asociaţia culturală Voievodeni, „Baltagul” din Monor, „Sânzienele” din Telciu, „Roata de la Runc” din Runcu Salvei, ansamblul de dansuri tradiţionale „Şinca Nouă”, ansamblul de dansuri italiene „Sincron”, „Doiniţa” – Casa Armatei, „Colibiţa” din Bistriţa Bârgăului, „Cununiţa” din Arad, „Plaiurile Someşului” din Feldru, „Doina Carpaţilor” din Iaşi.

Pe pagina noastră de facebook puteţi vedea galerii foto. Click pe cuvintele selectate cu roşu!

 

2 comentarii

  • apreciez efortul oraganizatorilor si sunt si iubitor de folclor, dar s-a gandit cineva la faptul ca timp de 4 zile locuitorii zonei nu vor mai avea liniste? A inceput spectacolul doar de cateva ore si credeti-ma… deja e prea mult… Nu poti nici macar sa vorbesti in casa unul cu celalalt fara sa strigi…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS