Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a dezvăluit directorilor de şcoli că, după patru ani de mandat în fruntea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, este obligată să dea explicaţii în faţa agenţilor economici legat de bagajul de cunoştinţe cu care ies din şcoală absolvenţii de învăţământ profesional şi tehnic.
„2017 a fost declarat anul învăţământului profesional şi tehnic. Noi am încheiat un acord de parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie în dorinţa de a uni interesul şi abordarea şcolii cu interesul şi abordarea agentului economic şi de a găsi, pentru fiecare situaţie în parte, soluţiile cele mai bune. Dar, din această perspectivă, cei care aveţi învăţământ profesional şi tehnic vă rog să fiţi foarte atenţi la Curriculum la Decizie Locală (CDL) pentru că, de patru ani de când sunt inspector general – şi chiar aş putea să spun că e o mare neîmplinire – de câte ori ne întâlnim cu agenţii economici numai asta aud: copiii nu ştiu deloc desen tehnic”, a spus inspectorul general.
Camelia Tabără le-a cerut directorilor să se organizeze în aşa fel încât să existe module şi capitole de desen tehnic atât cât trebuie fiecărei calificări sau fiecărei specializări.
„Ştim bine cum se întâmplă lucrurile. Undeva prin septembrie, ISJ, prin Consiliul de Administraţie, trebuie să le verifice şi să le valideze. Vă promitem că verificăm modul de modul, fiecare disciplină să aibă atât cât are nevoie de desen tehnic. E imposibil să ni se transmită repetat această cerinţă şi noi să nu facem eforturi să facem câte ceva. Dacă e nevoie să identificăm un colectiv de lucru la nivelul judeţului, să facem un soi de discplină mare din care fiecare să îşi adapteze capitolele. Dacă vă descurcaţi la nivelul fiecărei şcoli, dacă există ingineri foarte buni care îşi doresc să facă şi să publice un auxiliar, niciun fel de problemă, avem disponibilitatea să susţinem financiar prin Casa Corpului Didactic orice fel de abordare. E o nevoie foarte clară exprimată prin toate formele şi la care noi întoarcem capul şi nu avem niciun fel de reacţie. E anul în care obligatoriu CDL-urile proiectate pentru anul 2017-2018 vă rugăm din suflet să conţină şi capitole de desen tehnic”, a spus inspectorul general.
Școlile din Bistrița fac schimburi europene. Partenerii care vin la Bistrița, când văd patrafirele prin școli întreabă, invariabil: Școala românească s-a întors cumva în evul mediu? Nu s-a întors. Doar câțiva responsabili fac uneori eforturi s-o întoarcă, dar profesorii bistrițeni nu se lasă deloc.
@ #Rezist
O întrebare – la ce rezişti? Băutură, chef, muncă multă?
Stimata Doamna,vreau doar sa va spun ca sunt situatii in care , la olimpiade ,corectorii nu au habar despre cum se rezolva unele probleme(a se vedea olimpiada de matematica la clasa a IV-a).Va rog sa verificati! cu stima, un parinte
Victoras se vede ca esti un puiut de sigartau nu prea iubiti orto
Haideti doamna… Neimplinirea asta cu „copiii nu ştiu deloc desen tehnic” e compensata de maretele realizari ale marelui carmaci Cretu… Partie de schi cu noroi si bazine de scaldat in panta. Ce daca nu stiu copii desen tehnic? O sa schieze pe noroi dupa care o sa se balaceasca in apa… iar dumneavoastra tot inspector general o sa fiti si Cretu tot primar.
In Bistrita nici elevii de la liceul de Arte nu stiu desen tehnic, daramite elevii de la celelalte licee … a se vedea rata de promovabilitate a examenului de admitere la Facultatea de Arhitectura.
Pe langa asta nu se mai deseneaza de mana de vreo 10 ani, invatati copiii sisteme CAD de proiectare, acolo si elevii fara talent la desen pot sa invete desen tehnic, totul se face din mouse si din creion !! In ziua de azi se lucreaza in programe de proiectare asistata