În luna iulie, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud aproba documentația tehnico-economică pentru construirea prin Compania Națională de Investiții a unui stadion în Complexul Sportiv din Unirea, în apropierea TeraPlast Arena, precum și predarea amplasamentului. Investiția era estimată atunci la 405.880.193,19 lei (circa 81,5 milioane euro).
Consiliul Tehnico-Economic din cadrul Ministerului Dezvoltării a analizat proiectul și a transmis o serie de observații și recomandări, una dintre acestea fiind diminuarea valorilor devizului general.
În consecință, “ținând cont de data la care a fost întocmită inițial tema de proiectare și modificările legislative ulterioare“, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat noua valoare a investiției: 318.369.429,45 lei (circa 64 milioane euro), din care 313.977.862,90 lei prin CNI și 4.391.566,55 lei cofinanțare de la bugetul județului.
Obiectivul de investiții prevede realizarea unui stadion municipal pentru fotbal și rugby cu o capacitate de minim 12.000 de locuri în tribune acoperite, dotat cu anexele sportive și tehnice aferente, dotări pentru public, spații VIP, spații pentru alimentație și comerț, spații pentru presă și săli pentru conferințe și activități de protocol, spațiu expozițional, spații administrative, spații de cazare pentru sportivi, spații pentru alte discipline sportive, cu circuit închis (pentru sportivi de performanță) și respectiv circuit deschis pentru publicul general. Terenul predat către CNI pentru construirea stadionului are o suprafață de 67.500 mp, care ar urma să cuprindă și spații plantate, spații pentru circulație auto, pietonală și velo, mobilier urban, panouri de informare, adăposturi, pergole, grupuri sanitare, spații pentru depozitare și întreținere, locuri de joacă pentru copii.
Dacă prețul plătit pentru acest stadion este DEMOLAREA STADIONULUI DIN PARCU MARE atunci mai bine să nu-l facă deloc. 🤑
Construirea TRIBUNEI VEST care să întregească ovalul Stadionului din Parcu Mare visul sportivilor şi sulorterilor Bistrițeni va costa infinit mai puțin decât STADIONUL. FARONIC propus .
În concluzie la mijloc este o ” inginerie finaciarã ” cu parandărãt.
Cât costă să cumperi stadionul Jean Pădureanu?
10 milioane de euro?
Cat costă să renovezi tribuna ?
10 milioane?
Atunci, eu prefer să se bage 20 milioane pe vechiul stadion , decât 64 de milioane pe cel din Unirea.
Și niciodată valoarea bugetată nu corespunde cu valoarea finală. Bugetul este depășit întotdeauna, apar cheltuieli neprevăzute, salarii mărite, inflație etc.
nu o să fie în veci 64 milioane. Da n final ajunge la 75-80 milioane euro.
Cat costă să cumperi și să restaurezi stadionul Jean Pădureanu?
De ce nu spune nimeni, să alegem A sau B, în funcție de preț.
Trebuie inteles ca „comisioanele” de la o suma de 64mio sint mai mari de cit de doar 20 mio, asa ca este clar dece. De sume mari sa poate sifona mai usor ceva pentru buzunare infometate.
80 de milioane de euro? Hahaha, buna gluma. La CNLR s-au dublat costurile, la stadion cred ca o sa ajunga la vreo 200 de milioane de euro.
Pentru ca nu poti compara sala polivalenta din parc cu cea din Unirea. La absolut tot e net superioara si a atras lumea in ea. Exact asa e si la stadion. Acolo se poate mari parcul si folosi pentru diferite evenimente.
Banii vin de la CNI asa ca calmati-va.
@anonim, Există o mică mare diferență nimeni nu a fost aşa de tâmpit să vrea să demoleze Sala Polivaletă din Parcu Mare aşa cum tâmpiții vor să demoleze Stadionul.
Anonimule ! Tribunele stadionului actual se pot folosi şi chiar au fost folosite pentru tot felul de evenimente fiindcă au o capacitate mare suficientă pentru Bistrița şi nu Parcu Mare unde nu poți vedea nimic de copaci.
Cei care decid dacă se face sau nu stadion deși avem unul cred că,au interese financiare , să nu spun altfel. De 35 ani în România se continuă cu demolarea și se pune ceva care are soarta pârtiei din dealul cocoșului.Am citit că stadionul va avea zonă pentru VIPURI și loje speciale tot pentru ei.Să nu se amestece cu prostimea.Capacitatea 12.000 locuri ce se vor ocupa de spectatori din județele vecine. Probabil pentru a distruge gazonul se vor organiza spectacole muzicale pentru drogați ca la Cluj.
Afacerea puturoasă numită fotbal nu are ce căuta în mijlocul unui oraş civilizat ca Bistrița . Fotbalul trebuie mutat în afara oraşului pe păşunea Cocoşu la granița cu comuna Livezii.
Din ce am vazut…cofinantarea din bugetul judetului este de aprox 1.000.000 EUR…la banii astia nu cred ca cumparam nici scaunele pentru vechiul stadion….In alta ordine de idei…s-ar putea mari parcul mare…care este neincapator…in special vara
@ Claudiu , Păi în Cocoşu deja există un Stadion de Fotbal cel din imagine de ce ne-ar trebui un Mega Stadion dacă nici măcar cel existent nu se umple niciodată ?!
Va fi o nouă pârtie de schi însă enorm mai scumpă.
Traiasca noul stadion din Unirea !!! ar fi o investitie buna pentru sport, asa cum s-a procedat si cu noua Sala Polivalenta ….
Trăiască şi înflorească Republica Socialistă România şi conducătorul ei iubit R Moldovan.
Ce vrei să spui cu “Sala polivalentă din Unirea este o investiție bună”?
Cine o folosește în afară de Gloria 2018?
Ai văzut cumva Specisl Olimpics adică persoane cu handicap?
Ai văzut cumva ca fac sport acolo pensionari?
Sălile trebuie construite pentru sportul pt toți, pensionari, copii, persoane cu handicap, badminton, atletism, baschet, karate, tenis de masă, concerte, etc.
Sălile trebuie folosite de dimineață ( până seara , de către bistrițeni, care fac sport de plăcere, fără a se gândi la câștigarea de competiții.
Unii stau pe bancă și bârfesc, alții merg la pescuit, alții joacă fotbal în sală.
Câte ore pe zi este deschisă publicului larg Sala din Unirea?
Un exemplu de cum trebuia gandita sala sau macar sa se apropie (macar asa din departare) de primul loc ca profitabilitate între sălile multifuncționale din România.:
https://www.economica.net/btarena-cea-mai-mare-sala-multifunctionala-din-romania-a-realizat-in-2023-venituri-de-peste-7-milioane-de-lei-si-un-profit-de-23-milioane-de-lei_737177.html
Este normal că BTarena are profituri mari fiindcă este amplasată cu cap în mijlocul oraşului Cluj Napoca nu la mama sărăpania la marginea oraşului la granița cu comuna Livezile.
La noi, când se face ceva, nu se face fiindcă trebuie cu adevărat, ci se face pentru a putea ciupi ceva . De aceea nici nu se fac lucruri cu adevărat serioase și necesare , la care să fim foarte atenți la deviz, prețuri, etc, ci lucrări generale – drumuri, șanțuri, stadioane, săli de sport, regularizări de albii, etc – la care nimănui nu-i pasă cât costă , înafara celor care calculează % și firmelor de casă ce primesc lucrări neexigente.
În orașul și în județul ăsta există opoziție?
Care este părerea PNL? Dar a USR, dar a AUR?
Nu se poate mai oameni, ca NIMENI sa nu zică nimic, și să-l lase pe Radu Moldovan să facă ce vrea!!!
Am înțeles ce vrea PSD, dar celelalte partide ce vor? Sunt de-acord sau nu?
Ca nu am auzit pe nimeni sa îl contrazică pe Bossuk din Chintelnic.
Și atunci de ce am vota alte partide, dacă nu propun altceva?!
Adrian C….mi-ar placea sa te vad la sala de sport de dimineața până seara practicând toate sporturile înșirate de tine mai sus …se pare că ești un mare sportiv… In devenire…
Pentru ca vorbea cineva de săli polivalente.
Sălile polivalente sunt construite cu scopul de a asigura practicarea sportului de către LOCUITORIi orașului!
Nu e nevoie de tribuna mare, pt ca nu e important sa se uite cineva la tine cand joci badminton.
Sălile sunt folosite de dimineață până seara de către locuitori.
Luni:
08- 10 Liceul cu program sportiv Fotbsl
10-12 pensionari joacă badminton
12-14 persoane cu handicap psihic fotbal
14-16 ——-
16-18 handbal copii 6-8 ani
18-20 atletism (săritura cu prajina)
20-22 fotbal amatori 40+
Marți
Football, badminton 40+ (bărbați și femei)
Din păcate sălile de sport din România și stadioanele, NU sunt construite pentru cetățenii orașelor
Păi sala ai polivalentă este construită aiurea fix dean pixu că din oraş nu poate ajunge acolo aşa departe nici-un copil nici-un pensionar ce să spunem imposibil de persoanele cu handicac . Este construită pur pentru străini ( lotul gloriei este compus aproape complet din străine ) şi baronii VIP-uri bugetare locale pe banii noştri.
Nostalgia este una si investițiile in viitor alta. Realizarea parcului spotiv este o gândire logică pentru dezvoltarea orașului.
Felicitări pentru cei ce se gândesc pentru generțiile care se vor bucura de baye sportive la nivelul secolului 21
Chiar aşa acest stadion la ce este bun ?
Chiar aşa la ce foloseşte ?
Comuniștilor parveniți, să nu uitați de lojele VIP, ăsta-i idealul vostru de cizmari și tractoriști. Iar plebea să se uite pe la geamuri, dă-o-n …colo !
Păi Stadionul deja existen lângă Aerodrom cel din poza din articol ce are de ce nu este bun că nu se umple de spectatori niciodată ?!
Au făcut un eşec de Stadion şi ca urmare acestui eşec vor să facă unul şi mai mare chiar lângă cel eşuat ce logică mai este şi asta ?@
Ştie cineva în ce Sală de Sport din Bistrița pot să mă duc să joc volei ?
🏟🏉🏈 Pentru copii şi tinerii din oraş este necesară construirea în mijlocul oraşului pe Strada Drumul Cetății acolo unde a fost LDP a Stadionului de Rugby. Nu este mare lucru nu trebuie construită o meganomaliei de Stadion ca cel din Unirea, sunt suficiente doar terenul de iarbă naturală ( nu este necesar gazon ) jucătorii de rugby nu sunt balerine pot juca în orice condiți, nişte vestiare cu duşuri, o cameră de forță şi pentru spectatori câteva rânduri simple de tribună nu le trebuie loje şi alte bazaconi fiindcă nu sunt fătălăi şi cam asta este tot. Ce este aşa de greu ?
Oameni care locuies în partea de nord a oraşului nu au nici-un Stadion nici-o bază sportivă. Stadionul de pe Drumul Cetății este numai bun pentru ei că şi ei sunt cetățeni ai oraşului şi ei plătesc taxe şi impozite şi ei o să voteze şi s-ar putea să fie nevoiți să voteze cu altcineva care le va face acest stadion.
În cartieul Subcetate nu este nici-un teren de sport .
A fost un teren de fotbal pe care se jucau copiii însă şi acesta a fost desfințat la cererea unui babalâc care a pretins culmea că îl deranjează copiii care se joacă când doarme el.
Pentru noi cei din Subcetate ar fi foarte bine să se facă un Stadion acolo pe Drumul Cetății deoarece acolo nu va deranja pe nimeni în plus acolo vor putea veni şi cei din Cartierele: Cuza Vodă, Goldiş, Brâncoveanu, Aurel Vlaicu, Soarelui, Compozitorilor şi altele.
Spor la lucru !
Voi cum credeți că se umple orășelul Bistrița de vile, aere de Monaco și Jeepuri?
Dacă nu ați realizat până acuma e te vezi din Bugetul României!!!
Și iar verde foaie lată,
Săracă țară bogată,
Săracă țară furată,
Mai și cânți, trasă pe roată…
Arată superb Aerodromul din fotografie.
Amărăştenilor lăsați gălăgia că Stadionul nu se face pentru voi ci pentru barosani cu burtă .
Amplasament cu cântec. Comparând pozele ataşate la acest articol se poate vedea că o parte din proiectul stadionului interferează cu Aerodromul. Terenul Aerodromului nu aparține Consiliului Județean de acea şi actualul stadion din aceea locație are un colț ciuntit findcă nu aveau dreptul să construiască pe terenul altcuiva. Terenul Aerodromului nici măcar nu apaține Primăriei Bistrița.
Nu se pot face nici măcar expropieri findcă expropierea se face pentru o utilitate publică ca Autostrăzi , Apă – Canal, Spitale . Pentru Stadion adicã pentru distracție nu se pot face expropierii. Aşa că proiectul stadionului poate fi atacat uşor în instanță şi procesul poate dura an de zile în care toate construcțile vor fi blocate. Statul are cei mai nepregătiți jurişti şi de aceea pierde procese pe bandă rulantă.
Avem chiar la noi la Bistriița nişte antencedete de aceeaşi speță cu Stadionul propus , unul este Sala Polivantetă din Parcu Mare care prin anexe sa extins şi pe o porțiune de teren care nu-i aparținea . Acest lucru ulterior sa dovedit a fi un coşmar birocratic imposibil de rezolvat din această cauză nu a putut să fie tranferată nici cãtre Primărie nici către Consiliu Județean.
https://timponline.ro/ce-se-intampla-cu-sala-polivalenta-de-langa-parc-din-pacate/