Stabilirea prețului de referință al masei lemnoase pe picior, aprobarea prețurilor de valorificare directă a lemnului care se recoltează din fondul forestier proprietate publică a municipiului Bistrița, precum și aprobarea volumului care se va recolta, cantitatea și destinația lemnului care poate fi vândut direct, pentru anul 2025, se află pe agenda Consiliului Local în ședința din 29 ianuarie.
În proiectul de hotărâre se arată că:
”Fundamentarea acestor prețuri ține cont de piața lemnului și de prețurile practicate anterior de Ocolul Silvic al municipiului Bistrița R.A., ocoalele silvice limitrofe și de administratorul majoritar la nivel național – Regia Națională a Pădurilor. În acest sens, Ocolul Silvic al municipiului Bistrița RA, în calitate de administrator al fondului forestier proprietate publică a municipiului Bistrița, a analizat evoluția prețurilor de valorificare a masei lemnoase pe picior, în cursul anului 2024, prețurile de pornire la licitații, atât cele practicate de OSM Bistrița RA cât și alte ocoale silvice care administrează fond forestier proprietate publică, prețurile de adjudecare (în măsura în care există astfel de date) precum și prețurile de referință aprobate de RNP (acesta fiind cel mai mare administrator de păduri).
În urma analizei s-a propus ca prețurile de referință al masei lemnoase pe picior să fie apropiate de cele aprobate pentru anul 2024, ajustările fiind făcute doar pentru: speciile valoroase – cireș, paltin, frasin (în minus), întrucât cerința acestui sortiment este foarte redusă, prețurile prevăzute anterior de către OSM Bistrița R.A. fiind mult peste cele practicate de RNP; rășinoase (în plus) pentru ajustarea sortimentelor subțiri; carpen și alte diverse tari (în minus) pentru sortimentele groase, solicitarea acestora fiind în mare măsură pentru foc.
Prețurile de referință propuse pentru anul 2025 sunt similare cu cele ale Regiei Naționale a Pădurilor si ale Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură.
În ceea ce privește aprobarea prețurilor de valorificare a materialelor lemnoase din pădurile proprietate a municipiului Bistrița, în anul 2025, prin vânzare directă către populație, instituții publice, persoane fizice autorizate ș.a., se propune o creștere a acestora, fundamentarea deciziei având în vedere următoarele: toate ocoalele silvice limitrofe OSM Bistrița, precum și toate Direcțiile Silvice prin ocoalele silvice RNP, practică prețuri semnificativ mai mari la valorificarea directă; prețurile de vânzare directă trebuie corelate cu indicatorii de performanță impusi de către autoritatea tutelară a ocolului silvic și respectiv cu îndeplinirea obligațiilor rezultate de cele trei axe de dezvoltare: mediu, social și economic; prețurile combustibililor, a salariului minim garantat în plată, a materialelor și serviciilor ce pot influența direct prețul de cost; prețurile practicate pentru vânzarea directă a materialului lemnos trebuie să satisfacă atât impunerile de natură economică și în special de eficiență economică cât și cele sociale, care trebuie să determine asigurarea cu lemn pentru încălzire a locuințelor populației locale, în cantități suficiente și la prețuri suportabile fară a atenua funcția de baza a pădurilor și sustenabilitate activității silvice pe perioada medie și lungă; ținând cont de faptul că asigurarea lemnului pentru încălzirea locuințelor valorificat prin vânzare directă se asigură în majoritate din faza “drum auto”, din speciile de bază: gorun, fag precum și cele de amestec și ajutor: diverse tari, ponderea cea mai mare având-o fagul, fundamentarea prețurilor a pornit de la specia fag. În ansamblu, prețurile de vânzare directă a materialelor lemnoase către populație, instituții etc., propuse a se practica în anul 2025, sunt corelate cu piața lemnului“.
În ceea ce privește aprobarea volumului de masă lemnoasă care se va recolta în anul 2025 și cantitatea și destinația materialelor lemnoase care pot fi vândute direct, Ocolul Silvic al municipiului Bistrița R.A. propune un volum de recoltă de 10.519 mc de masă lemnoasă, din care produse secundare (inclusiv accidentale 2) – un volum de 1.403 mc, iar produse principale (inclusiv accidentale 1) – un volum de 9.116 mc.
Modul de valorificare propus: 2.385 mc valorificați din faza “picior”, 6.063 mc din “apropiat”, 2.071 mc din “fasonat”, iar destinația masei lemnoase: 3.784 mc – populației locale, 150 mc – instituțiilor publice, 200 mc – nevoi locale, 6.385 mc – agenților economici.

10500 mc lemn inseamna 30 de hectare pădure , la media naționala de 340mc/ha.
Un hectar de pădure , în funcție de specie , absoarbe anual între 30-80 tone de praf , fixează 8-10 t. de CO2, produce și degajă 8-10 t. de oxigen.
Înmulțiți toate astea cu 30 de hectare , suprafața propusă spre tăiere doar în acest an , și veți vedea ce înseamnă tăierea a 10500 mc lemn , pentru sănătatea orașului .
Stiind ca peste 60 % din venitul obținut din tăiere se duce doar pentru plata salariilor angajaților Ocolului Municipal , te întrebi cu ce mai rămâne orașul după afacerea asta ?
Interesant ar fi să vedem facturile emise de Ocol , câți șefi din primărie , câți politicieni au cumpărat lemn de foc și la ce preț ?
Cine profită din acesta afacere în care , în mod clar , orașul și bistrițenii nu au decât de pierdut ?
Domnilor consilieri , e vremea să apărați interesul cetățenilor , a celor ce v-au votat , faceți-o !
https://timponline.ro/ocolul-silvic-al-municipiului-bistrita-cheltuieste-aproape-cat-produce-cei-mai-multi-bani-se-duc-pe-salarii-foto/
Sunt resurse regenerabile care,îngrijite și exploatate cu responsabilitate contribuie din plin la progresul societății umane.
Cheia succesului este dată de menținerea echilibrului între funcțiile pădurii și durabilitatea exploatări lemnului.
Nu există case fără lemn și nu poate fi imaginată o lume fără păduri.
Ca să plătești 720 lei pentru 1 MC lemn de foc la drum auto, este aberant. De fapt ceea ce se întâmplă în silvicultura din România este strigator la cer. Ce sa ne mai miram dacă de 25 ani pădurile sunt la cheremul politrucilor. Mergi prin pădure și te împiedici permanent de arbori cazuti lăsați sa putrezească și tu vii cu o nesimțire de neimaginat și ceri 150 euro pe un MC de lemn de foc, în pădure?
Românie, ai ajuns pe mana talharilor!
In strada daca a ajuns pe mana talharilor !
Cand ECOLOGISTII au organizat actiuni cu pancarte in fata Prefecturii din Bistrita ati venit doar 10 cetateni.
Daca tinerii si voi cei multi stati pe terase si la caldurica normal ca talharii sunt liberi la jafuri.
Valabil in toata Romania .
În stradă pentru cine, pentru ce?
Să-i facem deputați și senatori pe toți activiști de mediu?
Oricum, în patru ani, Trump îi aduce cu picioarele pe pământ și pe așa ziși ecologiști.
Balane, tu ai propus in trecut ca in Romania sa nu se mai taie niciun copac timp de 20 de ani. Am ajunge sa importam 100% din lemn la preturile duble/triple si ghici la ce ar recurge lumea…la plastic, deci ciuciu eco. Atata va duce capul pe tine si pe ecologistii tai tacaniti. Fara lemn taiat, fara gaze, fara nuclear, fara hidrocentrale. Inapoi la case din chirpici, fara curent electric si deplasare cu calul sau cu caruta in cel mai bun caz. Ma bucur ca a venit Trump si ca primul lucru a fost sa scoata SUA din orice acord de mediu falimentar din punct de vedere economic. Asa ar trebui sa facem si noi si sa redeschidem toate termocentralele, sa finalizam toate hidrocentralele, sa construim altele si sa ne extindem si pe nuclear.
Bălane nu te-ai întrebat niciodată de ce unde mergi tu toată lumea evită să meargă ?!
Te mai costa 1400 de lei transportul pe raza municipiului Bistrita….
Nu ar fi mai bine ca pădurile din jurulul orașului să nu se mai exploateze?!
Așa , am putea beneficia cu toții de aer mai curat și de mai multe zone de recreere. Chiar dacă în timp se vor regenera, totuși nu se poate compara o pădure cu arbori maturi, cu un lastariș care va fi pădure, în adevăratul sens al cuvântului, doar peste zeci sau sute de ani de acum.
Bine că mai vind lemne să își facă salariile.Macar sa se întrețină singuri
Locuiesc in mun. Bistrita, cartier Slatinita. Nu am gaz. Ma incalzesc cu lemn, ca nu am alta posibilitate financiara. Eu inteleg respectul fata de natura, dar pana nu vom avea alternative suntem nevoiti sa taiem padurea. Pentru subzistenta, nu pentru fite.
În 2021 se plătesc 45000 lei studiu pentru introducerea gaze la Slatinita.Au trecut 4 ani și nici nu se mai vorbește de gaze la Slatinita , lumea tot cu lemne cumpărate cu bani mulți.A trecut primarul turc cu t mic ca rata prin apa prin.Primaria Bistrita ,incapabil și iresponsabil .
Și în pădurea de la ieșire din Sigmir, pe partea dreapta…Ras. Dacă mai punem la socoteală că aceste păduri, din județ sau chiar din tara, după ce sunt tăiate la ras, unele mai au și șansă să fie păscute de oi sau vaci. Deci regenerare, ioc.
Bistrița este un oraş vai de curul lui nu are nici-o resursă.
Singura resursă sunt pădurile naturare care încă o înconjoară dacă le furăm şi pe acestea rămâne vai de capul nostru de tâmpiți ce suntem.
Hotie hotie și iar hotie
Și mai au și prima de pensionare de zeci de mii de euro și salarii de jaf