Actualitate Recomandări

Cartierul tinerilor, rămas cu 500 de loturi pentru case. Cristian Niculae: Nu mă las și voi realiza acest proiect

Cartierul de case pentru tineri, prevăzut a se amenaja în zona străzii Livezi din spatele Liceului Tehnologic Agricol, va avea, în prima fază, 500 de loturi disponibile pentru familiile care vor să își construiască o casă. Primăria Bistrița așteaptă zilele acestea avizul Ministerului Educației pentru a putea demara Planul Urbanistic Zonal, iar după ce acesta va fi gata, tinerii își vor putea concesiona teren pentru 49 de ani.

”Din septembrie 2018, facem schimb de documentații cu Ministerul Educației pentru a obține terenul pe care să ridicăm cartierul pentru tineri. Ultima problemă care a apărut a fost legea sau ordonanța prin care suntem obligați să asigurăm 10 hectare de teren în extravilanul orașelor pentru practica agricolă a elevilor. Noi am avut 32 de hectare de teren asigurat pentru practica agricolă și nu s-a făcut nimic pe el. Am înțeles că este o lege, înțeleg intenția ministrului Daea de a reprofila România pe agricultură și sunt de acord cu asta. Sunt însă trei luni de când proiectul nostru privind cartierul tinerilor s-a poticnit, dar nu doar acolo. Ni s-au cerut toate avizările și documentațiile din lume, dar suntem la capăt. Am făcut dezmembrări, alipiri, mi-au cerut inclusiv documentația pentru ce au ei acolo, documente pentru sala de sport, autorizația de construcție, mi-au cerut să intabulez eu terenurile lor ca să fie siguri că rămân ei cu terenul respectiv și e trecut în Cartea Funciară. Am făcut toate demersurile posibile, dar a durat foarte mult. Am trimis documentația și așteptăm avizul Ministerului Educației. Mi-au promis că, într-o săptămână, am avizul. Sper ca săptămâna viitoare să am acest aviz și să pot demara PUZ. Avem bani prevăzuți pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ). În cel mai scurt timp după obținerea avizului de la Ministerul Educației – fiindcă, în rest, avem toate avizele și paraavizele posibile – voi demara realizarea PUZ, vom urbaniza acel teren și vom scoate la concesionare acele loturi. Nu vom mai avea 32 de hectare, ci 23 de hectare. Nu va fi loc de 700 de case, ci de 500. Rămân acele 10 hectare Liceului Agricol și, dacă vedem că proiectul este de super succes și mai avem nevoie de loturi, iar ei nu îl folosesc, le vom cere și acel teren. Până la urmă, terenul este al municipalității, îl au doar în administrare cei de la Liceul  Agricol. Să nu înțeleagă cumva cetățenii că noi luăm ceva de la Liceul Agricol. Terenul este al nostru, doar l-am dat în administrare în urmă cu 30 și ceva de ani. Nu au făcut nimic pe el. Acum rămân cu 13 hectare pentru că au trei hectare pe care se află clădirile, dependințele și ce mai au acolo, au trei hectare pe care își fac practica agricolă. De mulți ani lucrează doar pe trei hectare. Acum, în plus, le-am mai lăsat 10 hectare. Deci în total rămân cu 16 hectare”, a explicat viceprimarul Cristian Niculae.

El a adăugat că își dorește ca ”Liceul Agricol să se dezvolte, să revină iar la numărul mare de elevi pe care îl avea odată”: ”Acum are 400 de elevi, înainte avea 800. Îmi doresc să ajungă să ocupe toate sălile de clasă și să pregătească oameni calificați care să muncească în agricultură. Eu cred că viitorul României are legătură cu agricultura și toate sectoarele ei. Nu cred că România trebuie să se bată în construcții de mașini cu Germania și SUA la nivel mondial. Noi cred că putem hrăni o mare parte din Europa”.

În ce privește soarta cartierului de case pentru tineri, viceprimarula  adăugat: ”Este un proiect la care țin foarte mult, am să mă bat să îl realizez. Am muncit foarte mult la această documentație. Se așteaptă foarte multă după aceste avize fiindcă sunt oameni în ministere care se tem să semneze. Am pierdut aproape un an de zile, dar nu am renunțat la acest proiect. Vreau să îi anunț pe tineri că nu mă las și voi realiza acest proiect și abia aștept să văd acest cartier al tinerilor înfăptuit”.

În luna mai a anului trecut, Cristian Niculae a anunțat că, în următorii ani, ”700 de familii din Bistrița vor avea posibilitatea să-și construiască o casă întrucât se va dezvolta un nou cartier al Bistriței, un cartier modern, unde comunitatea și natura vor fi puse pe primul plan, un cartier cu toate utilitățile necesare, cu multe spații verzi, cu o zonă de case bine gândită, cu străzi, cu grădiniță, cu locuri de joacă și teren de sport, cu locuri pentru magazine, cu linie de transport public. Toate acestea pe un teren în zona străzii Livezi (n.r. – în spatele Liceului Tehnologic Agricol, se ajunge de pe centură – intersecția străzilor Tărpiului, Drumul Cetății și Livezi). Obiectivul nostru este de a-i determina pe tineri să se stabilească în Bistrița, să-și întemeieze familii, să-și construiască locuințe, să muncească în Bistrița”.

Cristian Niculae a detaliat: ”Vom concesiona loturi de teren de 300 mp și 500 mp, care se vor acorda la cerere tinerilor sub 35 de ani care au un loc de muncă stabil în Bistrița. Aș fi vrut să extindem limita de vârstă la 40 de ani, dar conform legii tânăr înseamnă până la 35 de ani. Aceasta este limita și pentru locuințele ANL pentru tineri. Am studiat mai multe variante pentru locație și am decis să facem aici deoarece este un loc foarte frumos, plan, ușor de urbanizat și sistematizat, iar după realizarea străzilor și a celorlalte facilități, care vor fi făcute de Primărie cu bani de la bugetul local, această suprafață ne permite să alcătuim 700 de loturi, 60% de 500 mp și 40% de 300 mp, pentru că vor fi probabil și tineri care vor dori loturi mai mici. Acest proiect nu este unul de ajutor social, ci unul pentru tineri întreprinzători, dinamici, care doresc să pună umărul la dezvoltarea orașului și să aducă plusvaloare”.

Alte condiții: ”Vom concesiona aceste loturi de teren pe perioada maximă legală, 49 de ani, cu posibilitatea de a o prelungi cu încă jumătate din perioada maximă, deci 73 de ani vor putea folosi aceste terenuri în concesiune. Vom da posibilitatea celor care își construiesc casă să cumpere aceste terenuri de sub case, dar doar după zece ani de la data concesionării pentru a evita eventualele speculații imobiliare. Am gândit un set de condiții pentru ca aceste terenuri să nu fie ocupate și nefolosite, adică să ia teren și să nu facă nimic. Cei care vor concesiona teren vor fi obligați ca în maxim doi ani de la data concesionării să intre în posesia autorizației de construcție și în maxim cinci ani de la data respectivă să fie finalizată construcția, cu recepția finală efectuată. Voi propune Consiliului Local o taxă încurajatoare de concesionare, foarte mică, 300 lei/an pentru loturile de 300 mp și 500 lei/an pentru loturile de 500 mp. Spațiile verzi vor fi suplimentate de fiecare curte, vom impune ca pe loturile de 500 mp să fie minim 100 mp de spațiu verde, iar pe cele de 300 mp – minim 50 mp de spațiu verde. Cred că este un proiect frumos, la care vor accesa foarte mulți tineri”.

28 comentarii

  • Super ! Așteptăm cu interes finalizarea proiectului. Poate fi un impuls pentru tineri și nu numai să rămână in Bistrița .
    Spor la treabă!

  • La PSD proiectele mari raman la faza de planse si desen tehnic . Acum , fara buget si fara fonduri europene , primaria se chinuie sa dea salariile celor 890 de angajati . Despre investitii doar minciuni si promisiuni : polivalente , stadioane , cartiere pentru tineri . Posibil sa reuseasca sa mai aduca niste veverite , mai mult nu se poate .

    • investitiile se vad in fiecare zi! orasul arata mult mai bine si incepem sa ne mandrim cu el, oriunde mergem in tara sau in lume. in loc sa criticam, eu as zice sa ne aratam sustinerea si sa contribum cu ce putem la realizarea proiectelor intreprinse de administratie

    • Văd multa invidie domnule Florean aici!
      Nimeni nu va reuși sa facă nici măcar jumătate din ce se face și s-a făcut pt acest oraș! Niciunul din PNL! Sunteți tare in gura la postările Dvs de pe Facebook și in comentarii pe articole, in rest…! NIMIC!

    • Florean…..la PNL e foame de bani, e foame de bani tata. Stim bine ca PDL actualul PNL nu a facut nimic cat a fost la primăria orașului.Foamete mare Florene ?

    • Mircea, Nemer, Alibec… sunteti toti pupatori de c… r uri pesediste? intreb doar..

  • Beteag la cap omul! Omul visează cartiere si cai verzi pe pereți! Fa omule bun drumurile si utilitatile in Unire, Slatinita, Sigmir lasă poveștile legate de cartierele noi. Iar vorbești la viitor de ce vei face ?!

  • Este important sa ne gandim in permanenta la proiecte de viitor, care ne vor afecta calitatea vietii in bine(zic eu). Aveti toata sustinerea noastra!

    • Ba Ferry, cum iti afecteaza calitatea vietii un cartier construit in cea mai aglomerata zona? In mod NEGATIV!
      Nu e destul ca stau masinile 40 de minute sa coboare Tarpiului, nu e destul de aglomerata centura, hop cu inca 500 de masini.
      Ferry nu judeci nici tu nici asta cu campania!

    • Ferry, cata calitate vei avea cu inca 500 de masini la ore de varf pe Tarpiului si centura?

  • Am si eu un set de intrebari pentru d-nul din poza , de ce strada Cerbului a fost razuita pe laterale de o luna ?
    Pentru a usura scurgerea apei de ploaie?
    Strada Victor Babes ( de altfel o strada fara probleme, legate de asfalt ) sta razuita de 3 saptamani, nu are primaria bani pt asfaltare?
    La fel si strada de la tribunal ,pe langa apa , tot razuita de ceva vreme, tot neasfaltata. De altfel o strada pe care poti sa-ti exersezi maiestria in a ocoli capacele de canal.
    Primaria a facut strada falezei, pe care apa dupa fiecare ploaie nu se scurge, ci ramane pe strada, iar in imediata apropiere se afla o strada de pamant ,intr-un cartier construit de multi ani.Asta urmeaza si cu cartierul din minunata expunere, ca fi construit si nu va avea canalizare, sau strazi asfaltate , iar locatari vor fi fericiti sa palteasca taxe si impozite .primariei.
    Apropo de constructii , in 20 iunie anul1954 se inaugura podul prieteniei de la Giurgiu, construit in 2 ani si jumatate (pod rutier , feroviar ), noua in anii 2000 cat ne-a trebuit pentru podul inclinat,al Berariei ?
    In acelasi ritm se va construi in continuare cu acesti mandri conducatori.

    • felicitari, sunteti primul cetatean al urbei care s-a prins de intentia primariei…primaria vrea ca in fiecare primavara sa decapeze lateralele fiecarui drum pentru realizarea rigolelelor de coelctare si dirijare a apelor de plaoie in scopul evitarii inundatiilor nedorite de doar unii cetateni…si asta se va face in fiecare an pana se ajunge la o adancime corespunzatoare debitului apelor de ploaie furnizat de busu!

    • Idei excelente pentru dezvoltarea urbană a Bistritei ! Vă felicit d-le viceprimar Cristian Niculae și vă doresc multă putere ca sa reușiți să realizați tot ce aveti in plan.

    • Super idee, tineri au nevoie de sprijin, dar în primul rand sa asigurați și locuri de munca, mai ales pentru cei din domeniul IT-ului .Sa aveți mult succes! !!!

  • Oamenii ăștia nu au nimic in cap. După ce primarul Cretu a lăsat Statiunea Pomicola Bistriţa fără câmpurile cu livezi experimentale, viceprimarul Niculae, acest neica-nimeni a pus gand rău terenului Liceului Tehnologic Agricol, una din cele mai vechi scoli de profil din Ardeal care anul viitor va aniversa 150 de ani de existenta. După cum se ştie, Forumul Universităţii Săseşti din Sibiu hotărăşte, la 12 decembrie 1868, ridicarea a trei şcoli de agricultură în Transilvania, dintre care una să se înfiinţeze la Bistriţa. Aceste şcoli aveau drept scop să instruiască tinerii agricultori saşi, cu noile descoperiri europene în domeniul culturii plantelor şi creşterii animalelor, după sute de ani de agricultură tradiţională. Asadar, şcoala de agricultură Bistriţa si-a deschis porţile la 15 aprilie 1870 si de atunci functionează fără întrerupere.
    Revenind la subiect, conform Legii nr.57/2019, Art. 312. – Liceele tehnologice cu profil preponderent agricol care nu au în proprietate sau în administrare ori în folosință terenuri agricole în extravilan primesc în folosință, prin grija Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, o suprafață de minimum 10 ha, în echivalent arabil, pentru constituirea lotului didactic experimental. Asta nu inseamna că intreaga suprafață de 32 hectare, aferentă Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, nu ar putea sa ramană in administrarea scolii pentru scopuri didactice, fiindcă legea stabileste că e vorba de MINIMUM 10 hectare, fara sa precizeze vre-un plafon maxim.
    Cu prilejul inaugurării Clădirii Laboratoarelor de la Academia de Agricultură din Cluj în octombrie 1932, Regele Carol II spunea în discursul său un mare adevăr: „Nu trebuie să uite nimeni – fie profesor, fie student, că oricât ar învăţa în laboratoarele care se găsesc între aceste ziduri, laboratorul cel mai spornic şi cel mai bun în pământ este”.

  • pt toti betegii care vad mari realizari in bistrita si l ling in dos ,va intreb fain,ce s a facut ma asa remarcabil in acest oras populat cu tarani si neamuri proaste?in afara de faptul ca privatul isi trage tot pe pf si cretu ridica din umeri si l trimite la aquabis?
    case pt toti care nu si permit,pe credite luate de la banci,la munca mujicilor si apoi lux, ca vine criza si o vindeti si pe mamaia din mormant.
    se umple orasul de ghetouri cu asa zise case pe 200 m 2 cu cacastoare in curte.

    • Ba frate da ce activ este PNL, USR, sper sa nu ajungeti in veci la primăria orașului.

  • Grija mare la scoaterea din circuitul agricol a terenului extravilan !
    Legea e aceeasi si pentru badea Ion si pentru maria sa ,
    viceprimarul Bistritei !
    Nu forțați legea ca pe urma iar va smiorcăiți ca vine “statul paralel” si va pune cătușe !

  • O idee care ne arată că nu ne-am îndepărtat deloc de comunism.
    Ideologia respectivei orânduiri a intrat în gene până la al 7-lea neam (prost).
    Statul nu trebuie să facă, pe bani publici , locuințe sociale, pentru persoane apte de muncă.
    El să asigure doar locuințe de necesitate, pe durată provizorie , celor care dintr-un caz fortuit au ajuns fără acoperiș.
    Cei apți de muncă să-și facă/să-și cumpere sau să-și închirieze locuințe de pe piața liberă.
    Locuințele să le facă dezvoltatorii/investitorii privați, firmele (ca locuințe de serviciu), etc., dar nu statul – dezvățând astfel și de puținul chef de muncă, pe multă lume.
    Nu vedeți eșecul unei astfel de politici la blocurile ANL de peste tot.
    Dezastru, stricăciuni, comportări antisociale, sfidare, mizerie, lene, greață.
    Bleah !

  • Bine spune cel ce se semneaza cu „sfatu prietenesc” este interzisa scoatere terenurilor pasune sa fanat din circuitul agricol , numai in conditiile cand se reda aceiasi suprafata in alta parte.
    Intrebare, tinerii psna la 35 de ani au bani sa-si faca case ?

    • au o laie,se baga n credite sa se fuduleasca ca stau la casa,totul e pe consum ,visul american.

  • Asta face cartiere noi si strazile sunt pe nicaieri. Ati interzis parcarea pe Aleea Salciilor ca ati avot o sesizare de la un nebun. Unde vreti sa parcheze oamenii masinile? Sa le urce la balcon? Auzi la el, viseaza noi cartiere. Rezolvati urgentele. Numai gura e de voi

  • Basini electorale.. bai nea wanabi. s-au saturat ai tai de tine… mai ai vreo luna – doua in calitate de candidat… dupa aia nu mai auzim de tine.. ca oricum ne-ai terminat!! pare-se ca pesedeul cauta candidat la postul de primar… ca-s pe farasul politicii !!! asa ca, nicusor tata… lasa-ne si du-te!!!! unde o intarcat mutu iapa!

  • un tampitel…astia ca tine au ingropat pesedeul…idiotule…de la niculae la dancila..toti cretinii au ajuns in fruntea tarii..si-au facut-o praf…..Pare-se ca asta e nivelul pesedeului actual ,,supt” dragnea….proiecte fantasmagorice..praf in ochii fraierilor…Problema e cind un cretin le realizeaza, gen partie de schi ,si toate alea de supt bani publici..Normal ar fi ca dupa alegeri in toamna sa raspundeti cu averile..pentru toate excrocheriile si hotiile comise!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS