Actualitate

CAS: Modificări privind acordarea concediilor medicale. Situația cardurilor de sănătate

Președintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan, a explicat ce modificări au fost aduse normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

”Practioc s-au pus de acord niște chestiuni din norme cu Codul fiscal, cu reglementările europene și s-au rectificat niște formulări ambigue. Medicii aveau dreptul să dea concedii medicale până la 30 de zile punct, neținându-se cont că o lună poate avea 31 de zile. S-a modificat, 30-31 de zile în funcție de câte zile are luna respectivă. Persoanele care merg în străinătate la tratament sau sunt însoțitoare ale unei persoane la tratament au dreptul la concediu medical care se eliberează de către medicul specialist sau CAS pe întreaga perioadă în care a stat acolo, nu mai sunt limitați de zilele de concediu din legislația română vizavi de diversele afecțiuni, nu mai sunt limitați de maximum 90 de zile concediu medical care se poate acorda fără avizul comisiei de specialitate, nu mai sunt legați nici măcar de maxim 183 de zile de concediu medical într-un an fără să treci în etapa obținerii pensiei de boală. Sunt o categorie aparte acum, câte zile stau la tratament în străinătate atâtea zile de concediu medical primesc în România. Concediile medicale se dau în ziua în care se întâmplă conultația sau externarea, sau în 24 de ore de la momentul respectiv, în alte cazuri în maxim 90 de zile, spre exemplu afecțiuni oncologice sau aparat gipsat, în cazuri în care pacientul nu poate veni să i se dea concediu medical. Nu s-a modificat declarația care se depune pentru a fi cuprins în sistemul de concedii medicale. S-a formalizat o adeverință care exista și înainte. Și înainte trebuia să duci la medic de la angajator o adeverință cu zilele de concediu medical pe ultimele 12 luni. Peste 90 de zile nu-ți poate da nici medicul specialist concediu medical. Adeverința asta s-a eliberat și înainte de către angajator, care o scria cum credea că sună bine. Acum s-a formalizat, practic această adeverință este un formular care se regăsește și pe site-ul CAS, o poate descărca oricare angajator. Nu e nimic nou, doar s-a formalizat o chestiune care se făcea în nenumărate feluri”, a spus ea într-o conferință de presă.

Camelia Ilișuan a precizat că a crescut numărul bolnavilor de cancer și de diabet zaharat. Față de 836 respectiv 7.852 de persoane care au beneficiat de tratament în 2012, anul trecut numărul a fost de 1.010 respectiv 9.203, ”o situație îngrijorătoare”.

Cheltuielile au depăşit anul trecut 212 milioane lei, iar veniturile din contribuţii au fost de 125 milioane lei. Din cei 258.473 asiguraţi din judeţ, 111.396 sunt plătitori.

În cazurile obişnuite, medicul curant din spital eliberează certificatele de concediu medical numai în ziua externării pacientului. Potrivit unui ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în situaţia în care certificatul de concediu medical se eliberează în data de 1 a lunii cu durata de 30/31 de zile, medicul curant poate elibera certificatul de concediu medical pentru perioada 1 – 30/ 1 – 31 a lunii respective. În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30/31 de zile calendaristice până la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, arată ordinul.

Totodată, la externarea din spital, medicii pot acorda concediu medical de la una la şapte zile calendaristice, iar în cazuri speciale, cu aprobarea medicului-şef de secţie, până la maximum 21 de zile calendaristice.

Asiguraţii care îşi pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în altă ţară în interes de serviciu sau în interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, în baza unor acte doveditoare traduse şi autentificate, mai spune ordinul comun.

Certificatele se pot elibera retroactiv de către medicii curanţi, în termen de maximum cinci zile de la data obţinerii avizului de la direcţiile de sănătate publică, prevede ordinul pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 60/32/2006.

Utilizarea cardului național de sănătate a început la data de 01.05.2015, dată la care, din totalul de 218.474 carduri tipărite pentru județul Bistrița-Năsăud au fost distribuite către asigurați prin Poșta Română un număr de 204.066 carduri și returnate către CAS BN un număr de 14.408 carduri. Până la data de 31.12.2015 s-au mai tipărit un număr de 23.673 carduri din care 2.394 carduri duplicat, pentru asigurații care au declarat pierdute cardurile, au returnat cardurile ca fiind defecte sau au returnat cardurile cu inscripționări eronate.

La data de 31.12.2015 situația cardurilor de sănătate se prezenta după cum urmează: 231.967 carduri tipărite din care 2.394 carduri duplicat, 15.410 carduri returnate de Poșta Română, 6.678 carduri returnate și distribuite de CAS BN direct către asigurați, 467 carduri predate către medici de familie, 8.265 carduri rămase nedistribuite la CAS BN, 82 de carduri refuzate de asigurați din motive religioase sau de conștiință

În perioada 01.01.2015-31.12.2015 s-au solicitat un număr de 3.160 de carduri duplicat. În aceeași perioadă au fost eliberate 3.242 de adeverințe de asigurat de înlocuire a cardului, pentru asigurații care au returnat sau refuzat cardul național de sănătate și pentru asigurații care au solicitat eliberarea cardurilor duplicat.

1 comentariu

  • In cazul in care certificatul medical a fost eliberat la o luna de zile de la externarea dintr-un spital din strainatate. Asta nu respecta art 32. Ce se poate face?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS