Cultură

Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu, deschisă oficial

Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu de pe Bd. Independenței nr. 24 din Bistrița, imobil construit în 1912 în care a trăit ultimii ani de viață fratele poetului național Mihai Eminescu, Matei Eminescu, și reabilitat printr-o investiție de 8,5 milioane lei din bugetul Consiliului Județean, și-a deschis porțile.

Inaugurarea Casei Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu, la care au participat oficialități locale, oameni de cultură și reprezentanți ai Bisericii a început cu o slujbă de binecuvântare oficiată de IPS Andrei – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și PS Benedict Bistrițeanul – Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, urmată de vernisajul expoziției ”Biblioteci verticale” a sculptorului Liviu Mocan, simpozionul ”Biblioteca Tezaur: Colecții și Colecții speciale”, lansarea de carte ”Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Album retrospectiv”, prezentarea proiectului editorial al Bibliotecii Județene, iar după-amiază concertul ”De la tradiție la patrimoniu”, susținut de Ansamblul ”Dor Românesc” la Centrul Cultural Dacia.

”Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu, însuflețită de cărți și oameni care prețuiesc cultura. O inaugurare așa cum se cuvine pentru o construcție unică în România, o casă a marilor scriitori. O clădire etalon care adăpostește un tezaur cultural atât prin colecția de carte veche (cea mai veche fiind o Biblie din 1475), cât și prin cele peste 14.000 de file de manuscrise ale marelui Nicolae Manolescu. Mulțumim IPS Andrei și PS Benedict Bistrițeanul pentru binecuvântarea acestui frumos loc. Așa cum ați spus, între cult și cultură este o legătură indisolubilă. Mulțumim sculptorului, pictorului și artistului vizual Mirela Trăistaru pentru realizarea cu migală și pricepere a elementelor decorative, picturile de pe fațadă și coloristica pastelată. Felicitări managerului Bibliotecii Județene, Ioan Pintea, și tuturor celor care v-ați implicat în însuflețirea acestei perle arhitecturale. Păstrăm istoria, schimbăm viitorul”, a menționat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.

În această casă construită în 1912 a locuit, între anii 1924-1929, ofițerul Matei Eminescu, fratele mai mic al lui Mihai Eminescu, aceasta fiind locuința de serviciu a cumnatului său, subprefectul Alexandru Pălăgieșu. Ea a fost restaurată și adusă cât mai aproape de aspectul original în ceea ce privește elementele decorative, picturile de pe suprafața fațadei, dar și coloristica pastelată recomandată în urma studiului stilistic și istoric. 

Lucrările de reabilitare au fost realizate din bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, valoarea investiției fiind de 8.567.733,46 lei, Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu fiind în administrarea Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”. Imobilul va găzdui evenimente culturale, prezentări, conferințe, lansări de carte și va avea și funcție muzeală și de arhivă, fiind amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme și cărți (Eugen Lovinescu, Ion Marin Sadoveanu, Nicolae Manolescu, Andrei Mureșanu, Liviu Rebreanu, George Coșbuc, Ion Pop Reteganul, Veronica Micle etc.). Casa Colecțiilor va adăposti peste 22.000 de volume din patrimoniul Bibliotecii Județene, unele dintre ele fiind de o valoare inestimabilă.

Compartimentare: Demisol – 2 săli de lectură, biroul bibliotecarilor, sală patrimoniu, o cafenea cu acces direct din exterior, spații tehnice și un grup sanitar. Parter – încăperile au fost transformate în săli de expunere și de păstrare a colecțiilor speciale a donațiilor de manuscrise / documente culturale / literare (sala George Coșbuc, sala Liviu Rebreanu, sala Andrei Mureșanu / Ion Pop Reteganul, sala Mihai Eminescu / Veronica Micle, sala Nicolae Manolescu). Mansardă – o sală multifuncțională pentru evenimente culturale – prezentări, conferințe, lansări de carte, vizionări, colocvii, expoziții etc. 

2 comentarii

 • Biserica si statul intotdeauna au convietuit bine impreuna…. sunt aceeasi dar cu tinuta diferita. Au grija unii de alti de zeci de ani si totul merge perfect.

  8
  2
 • SOS fosta Biblioteca Judeteana de pe str. Garii.
  Merita si acest imobil stralucirea de altadata.
  Nu demolati cladirea !!!
  Somez Primaria sa nu dea acest aviz criminal !
  Este o sacrilegiu fata de cultura locala sa demolezi un fost TEMPLU al cartii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS