Cultură

Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu, pe ultima sută

Avansează vizibil lucrările de reabilitare a clădirii de pe Bd. Independenței care va deveni Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu, în administrarea Bibliotecii Județene. În imobilul respectiv a trăit ultimii ani de viață fratele poetului național Mihai Eminescu, Matei Eminescu.

Perla arhitecturală construită în anul 1912 va găzdui evenimente culturale și va avea funcție muzeală și de arhivă, ținând în grijă exemplare valoroase de carte de patrimoniu, spune președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.

În Casa Colecțiilor vor fi amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme şi cărţi care au fost donate Bibliotecii Judeţene (Eugen Lovinescu, Ion Marin Sadoveanu, Nicolae Manolescu etc.). Clasicii literaturii române, născuţi în judeţul Bistrița-Năsăud (Andrei Mureşanu, Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Ion Pop Reteganul, Veronica Micle etc.) vor avea şi ei săli în care le va fi expusă opera. Instituţia va fi nu doar o bibliotecă înzestrată cu colecţii personale de carte şi manuscrise, în care se va putea cerceta (elevii şi studenţii având oportunități pentru a elabora lucrări de specialitate), dar şi o instituţie ce va fi integrată în circuitul turistic, astfel încât toţi cei interesați să poată intra în contact cu colecțiile și documentele de patrimoniu expuse aici.

Clădirea este destinată unei biblioteci specializate, cu săli de expoziţii, săli de cercetare, colecție de carte veche, o secție de carte nouă (istorie literară, lingvistică etc.).

Așadar, la început de toamnă sunteți așteptați într-una dintre cele mai frumoase case ce adăpostește comori între coperți.

În această casă a locuit, între anii 1924-1929, ofițerul Matei Eminescu, fratele mai mic al lui Mihai Eminescu, aceasta fiind locuința de serviciu a cumnatului său, subprefectul Alexandru Pălăgieșu.

3 comentarii

  • Clădirea este intr_adevăr superbă, merita renovată dar putea primi o destinație mai de mileniul al III_lea, in pas cu interesul generației tinere. Acum când printr_un click poți consulta documente din biblioteci din lumea întreagă cine va intra într_un „sanctuar” să se documenteze?
    Ce o poate face de interes ar fi activitățile culturale de calitate. Altfel…. păcat!

    10
    9
    • sigur va fi destinata unor activitati culturale moderne, de calitate….. trebuie sa ne gandim si la aceia care desi putini totusi iubesc cultura, si le place sa intre intr-o astfel de locatie. Este SUPERBA!! Felicitari Consiliului judetean si celor care stiu sa faca lucruri frumoase, si nu le lasa in paragina cum sunt casele primariei de pe centru…..mai mare jena!

  • Cu adevarat la cati analfabeti functionali sunt printre noi, dai un click si descoperi urgent cum sta treaba. Era mai bine pentru ei un bar si o terasa cu bericica si cafei. La ce este buna cartea daca avem Tik. – TOK.?

    8
    7
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS