Actualitate Recomandări

Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu, de pe Bd. Independenței, prinde contur

(FOTO-VIDEO) Lucrările pentru reabilitarea clădirii de pe Bd. Independenței nr. 24 Bistrița și realizarea Casei Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu de către Biblioteca Județeană sunt în plină desfășurare. În imobilul respectiv, care este în plin proces de restaurare, a trăit pentru o bună perioadă fratele poetului naţional Mihai Eminescu, Matei Eminescu.

Clădirea este destinată unei biblioteci specializate, cu săli de expoziţii, săli de cercetare, colecție de carte veche, o secție de carte nouă (istorie literară, lingvistică, etc.).


”O perlă arhitecturală construită în anul 1912, care va găzdui evenimente culturale și va avea funcție muzeală și de arhivă, ținând în grijă exemplare valoroase de carte de patrimoniu. O clădire a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, de care are grijă Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc”, prin managerul acesteia, Ioan Pintea, unde vor fi amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme şi cărţi care au fost donate Bibliotecii Judeţene (Eugen Lovinescu, Ion Marin Sadoveanu, Nicolae Manolescu, etc.). Clasicii literaturii române, născuţi în judeţul Bistrița-Năsăud (Andrei Mureşanu, Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Ion Pop Reteganul, Veronica Micle, etc.) vor avea şi ei săli în care le va fi expusă opera. Instituţia va fi nu doar o bibliotecă înzestrată cu colecţii personale de carte şi manuscrise, în care se va putea cerceta (elevii şi studenţii având oportunități pentru a elabora lucrări de specialitate), dar şi o instituţie ce va fi integrată în circuitul turistic, astfel încât toţi cei interesați să poată intra în contact cu colecțiile și documentele de patrimoniu expuse aici. Așadar, la finalul anului, vă așteptăm la un eveniment de excepție, într-una dintre cele mai frumoase case ce adăpostește comori între coperți. Continuăm să ne protejăm patrimoniul și elementele de identitate locală, transformând clădirile istorice în case de întâlnire a culturii, creativității, oamenilor și lucrărilor valoroase”, spune președintele CJ Radu Moldovan într-o postare pe Facebook.

(Foto-Video: Facebook CJ BN)

1 comentariu

  • O astfel de PERLA arhitecturala este si cladirea fostei Biblioteci Judetene de pe str. Garii cu aspect de cazino lasata de izbeliste.
    Saptamana trecuta la subsol cineva a dat drumul la apa sa se inunde si sa se degradeze si mai tare.
    Il rog tare pe RADU MOLDOVAN sa se implice si aici sa faca ceva util cu acest spatiu deosebit.
    Nu BLOC cu 8-10 etaje cum se doreste.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS