Actualitate

”Casa cu Lei” s-a reinventat odată cu expoziția ”Tomagraph” a Anei Toma, artist vizual

Centrul de Artă Tradițională ”Casa cu Lei” găzduiește, timp de șase săptămâni, expoziția ”Tomagraph” a Anei Toma, artist vizual și editor cu preocupări în zona graficii, a instalației, a fotografiei și a scenografiei care, din 2008, se implică în desfășurarea unor evenimente cu profil cultural din București și din țară.

”Cred că e o premieră pentru Bistrița și mă bucur că orașul este beneficiarul unui astfel de experiment artistic. Ana a avut patru expoziții personale, la București, la Timișoara, la Sângeorz-Băi și acum la Bistrița, sunt aceleași lucrări, unele s-au adăugat pe parcurs, dar întotdeauna expoziția pare cu totul alta pentru că Ana are știința de a transforma orice spațiu străin într-un spațiu personal și mi se pare că aici, la Casa cu Lei, a reușit să facă dintr-o proprietate a orașului o proprietate a ei. Timp de 6 săptămâni e Casa cu Lei și cu Ana. Să ne uităm așadar pe afiș să vedem cât durează expoziția și să ne propunem să revenim cât mai curând, a doua și a treia oară. Este o artistă atât de completă încât este imposibil ca, la prima vedere, să o deslușim în totalitate”, a spus artistul vizual Ion Barbu.

”Ne-am dorit să se reinventeze Casa cu Lei, să fie un spațiu pentru expoziții ale tinerilor. Ne dorim să fie un program, i-am spus noi, atelier. Tomagraph este prima expoziție. Un motiv în plus să vină Ana Toma cu o expoziție la Bistrița este acela că ea este din Bistrița, a expus în altă parte, mai puțin acasă. Și atunci cred că trebuia să spargă gheața ea și să avem această expoziție spectaculoasă, mai ales că ultimele expoziții pe care le-a avut în țară au fost primite extraordinar de bine. Merită să vedem și ce se lucrează în ultima perioadă pentru că, în artele plastice, tinerii îndrăznesc mai mult, sunt mai apropiați de experiment, iar experimentele de acum vor deveni poate arta clasică de mai târziu. Cred că e impostant să deschidem această ușă spre tineri”, a spus istoricul de artă Vasile Duda.

În opinia sa, vizitatorul acestei expoziții nu trebuie să privească doar obiectul, ci să fie atent la mai mulți factori, cum ar fi expresivitatea, lumina, umbra: ”Sunt acele fragmente din realitate pe care artista le aduce în expoziție. Poate vom fi tentați să căutăm titlul obiectelor, dar nu trebuie căutat aici. Aici, la Ana Toma, trebuie să citim cartea de poezii ilustrată de acea lucrare și atunci să căutăm să înțelegem atmosfera și ce a căutat să transpună într-un limbaj vizual artista după ce a parcurs volumul pe care l-a ilustrat. Un volum de poezii e titlul unui obiect din această expoziție”.

Ana Toma ne-a mărturisit că, de fiecare dată când expune, îi place să intervină în spațiu: ”Majoritatea lucrărilor au ca destinație copertă de carte, de revistă sau afiș. În general, sensul fiecărei lucrări este descusut după lectura cărții. Așa că, în momentul în care sunt expuse, chiar dacă nu au fost create să fie expuse, ele capătă noi sensuri în absența textului, deși ele pornesc de la textele pe care le ilustrează. Pot funcționa de sine stătător sau împreună cu o carte, de exemplu. V-aș invita să le descoperiți relaționate cu lucrările apărute la Casa de Editură Max Blecher, pe care o conduc alături de scriitorul Claudiu Komartin”.

Ana Toma, fiica profesoarei Camelia Toma, cea care a condus trupele de teatru ”Corint” de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” și ”Anonymus” – din care au făcut parte deținuți de la Penitenciarul Bistrița – a reușit să-și emoționeze peste măsură mama. ”În momentul în care lumea a început să mă identifice ca fiind mama Anei Toma m-am simțit desăvârșită”, ne-a spus Camelia Toma.

Expoziția poate fi vizitată până în data de 28 februarie 2023, la ”Casa cu Lei”, str. Nicolae Titulescu nr. 8, Bistrița, de luni până vineri, între orele 9.00 – 16.00

Evenimentul este susținut de Primăria Municipiului Bistrița prin Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”. Parteneri: Casa de Editură Max Blecher, Trupa de teatru Corint, Casa de Vinuri ZAIG, Fundația Miron Duca, Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” Bistrița.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.