Social

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Bistrița, de 70 de ani în sprijinul seniorilor

Seniorii care fac parte din Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (C.A.R.P.) Bistrița, organizație care împlinește astăzi 70 de ani de la înființare, pot primi cu titlu de împrumut, de opt ori mai mulți bani decât suma cu care au contribuit la fondul social, bani pentru care achită o dobândă de 12% pe an și pe care îi pot rambursa în 48 de luni.

De asemenea, pentru o contribuție lunară de 5 lei primesc ajutoare nerambursabile o singură dată pe an fie pentru compensarea biletelor de tratament, spitalizare sau recuperare (în total 60 de lei) dacă au o vechime în organizație de cel puțin un an, fie pentru proteze dentare, auditive sau oculare, fie pentru operații (între 100 de lei și 250 de lei în funcție de vechimea în CARP), ajutoare în bani, maximim 400 de lei pentru situații deosebite, sau pentru deces (între 150 de lei și 1800 de lei în funcție de vechimea în organizație, suma maximă fiind acordată celor cu o vechime de 26 de ani).

C.A.R.P. Bistrița vine în sprijinul persoanelor aflate la vârsta a treia și prin activitățile pe care le organizează. În ultimii ani s-au organizat între 10 și 15 excursii anuale la care au participat sute de membri care au văzut, unii pentru prima oară, Transfăgărășanul, Transalpina, Cheile Bicazului, Defileul Jiului, al Oltului, cetățile Suceava, Făgăraș, Brașov și Sighișoara, salinele Turda, Cacica, Praid, mănăstiri și monumente din toată țara.

Pentru pensionarii cu venituri mici se organizează anual excursii gratuite în care li se asigură și masa de prânz.

Președintele actual este Adrian Burzo (foto) care, în 2022 a fost cooptat în Consiliul Director – organnul executiv al Asociației, iar în aprilie 2023 a preluat funcția după ce, la Adunarea Generală de anul trecut, fostul președinte col. (r) Iorgu Haidău s-a retras.

”Domnul col. (r) Haidău a fost 9 ani președintele C.A.R.P. Bistrița și a făcut lucruri foarte bune. Când am venit aici, am găsit o situație foarte bună. Asociația funcționează pe str. Lupeni nr. 15, o casă mare. Personalul are experiența lucrului cu pensionarii. În 2022 a fost achiziționat un nou soft pentru evidența membrilor care creează condițiile desfășurării activității în alt mod. Și eu încerc să facem lucruri pe care membrii noștri le solicită. Am fost în excursii, am organizat diverse activități la clubul asociației și am văzut că au o mare bucurie și se simt foarte bine când au ocazia să se întâlnească, să iasă, să vadă lucruri noi. Am fost într-o excursie de trei zile până la Dunăre. Am fost pe la mănăstirile de pe Valea Oltului și am făcut și o plimbare cu vaporașul pe Dunăre. A fost un traseu foarte frumos, am văzut Defileul Jiului, Dunărea, peisaje foarte frumoase. S-au creat niște momente frumoase. Din primăvară, am început la sugestia unei doamne seri de dans, apoi am organizat o serbare câmpenească în Schullerwald la care așteptam 50 de persoane, dar au venit o sută. A fost foarte plăcut, doamnele au gătit la ceaun. A fost multă bucurie și satisfacție. Genul acesta de activități merită să-l mai facem”, a spus Adrian Burzo pentru Timp Online.

El a explicat că seniorii care aderă la C.A.R.P. Bistrița încep prin a constitui un fond social, mai precis depun niște bani și, pe măsură ce trece timpul, fondul se dezlvotă.

”La un moment dat, membrul respectiv poate lua un împrumut carte poate fi de 3 ori, 5 ori valoarea fondului social cu o dobândă modică. Rambursarea împrumutului se face într-o perioadă de 12-24 de luni. Suma maximă care poate fi împrumutată este de 30.000 de lei care poate fi rambursată în 48 de rate cu giranți pensionari și un membru angajat al familiei. Membrii C.A.R.P. contribuie cu minim cu 1% din pensie sau din valoarea salariului minim pe economie. Apoi, membrii mai plătesc o contribuție de 5 lei, din care se constituie fondul de întrajutorare. Din acest fond, 95% merge spre ajutoare nerambursabile cum ar fi cele pentru compensarea biletelor de tratament în stațiuni, pentru proteze auditive, oculare, dentare, ajutoare ocazionale pentru situații deosebite, iar 5% pentru susținerea activităților social-culturale”, a mai spus Adrian Burzo.

Acestea din urmă sunt organizate de regulă la inițiativa membrilor care își doresc să petreacă timp împreună unii cu alții și să facă diverse activități. În afară de excursii, seri de dans și serbări câmpenești, va mai fi și organizată și o activitate împreună cu Liceul de Servicii Bistrița în care să se lege legături între generații.

”Liceul are două laboratoare de patiserie și ne-am gândit să împletim cumva generațiile și să organizăm un eveniment în care să vedem cine face cele mai bune plăcinte, bunicile sau nepoatele. Vom organiza acest eveniment în octombrie împreună cu un grup care e receptiv la astfel de activități. Ne gândim și la un bal al pensionarilor, probabil undeva în luna ianuarie 2025. Ideea e că membrii noștri sunt foarte dornici să participe la activități, să se întâlnească, să socializeze, să se bucure de această parte a vieții și noi răspundem solicitărilor pe care le au”, a adăugat președintele C.A.R.P. Bistrița. .

Dacă la sfârșitul anului 2008, în evidențele Asociației erau 7378 de membri, iar la final de 2019, înainte de pandemie, erau 11675, la sfârșitul anului 2023 erau 10.833 de membri. Pandemia le-a curmat viața la 557 de membri care au decedat în 2021.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (C.A.R.P.) Bistrița s-a înființat în 11 august 1954 de către 53 de pensionari fondatori. Din 1995, organizația este membru în Federația Națională ”Omenia“ din care fac parte cele 126 de Case de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din toată țara.

În 2015, la congresul Federației, președintele C.A.R.P. Bistrița a devenit membru în Comitetul Director al Federației ”Omenia”, funcție reconfirmată în 2023. C.A.R.P. Bistrița administrează un fond social de peste 20 de milioane de lei. VeniturileC.A.R. P. Bistrița realizate din dobânzile la împrumuturile acordate, contribuțiile lunare și dobânzile obținute prin plasarea sumelor disponibile la instituții bancare au crescut de la un an la altul prin atragerea de noi membri.

Consiliul Director este format din: Adrian Burzo – președinte, vicepreședinte – Simona CIndrea, membri: Iorgu Haidău, Attila Zoltan, iar membri supleanți: Irina Orza și Eugen Crișan.

Angajații C.A.R.P. Bistrița sunt: Cristiana Barna – secretar, Ștefania Huciu – contabil, Valeria Burzo – referent, Lenuța Olinca – contabil subcentre, Andreea Mureșan – casier principal, Liliana Morozan – casier, delegați la subcentre: Ana Harosa, Iuliana Moișan, Victoria Drăguș, Georgeta Cozac, Dănuța Mareși, Iuliana Ciceu, Elena Beșa, Florica Hogi, Teodora Simionca, Nastasia German, Elena Resiga, Lenuța Borgovan, Maria Horvat, Rozalia Orosz, Georgeta Magherușan, Valer Stupinean, Mărioara Echim, Angela Mălășincă și Elena Pușcaș – îngrijitor clădiri.

La mulți ani cu multă sănătate tuturor!

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.