Municipalitatea transmite în administrarea Consiliului Județean o suprafață de teren de 700 mp, în vederea construirii unei case tip familial pentru punerea în aplicare a unor modalităţi alternative de ocrotire a copiilor aflaţi în centrele de plasament din Bistriţa-Năsăud.
Terenul respectiv, proprietate publică, se află în strada I. Pop Reteganu nr. 38.
Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului pentru perioada 2014-2020 prevede închiderea instituțiilor de tip vechi și dezvoltarea de servicii comunitare. În acest sens, între Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bistrița-Năsaud și Fundația Hope & Homes for Children (HHC) România s-a încheiat o convenție de colaborare.
Se urmărește realizarea a trei case de tip familial, fiecare având o capacítate de 14 locuri, obligație asumată de Fundația HHC România. Pentru două din cele trei case, Primăria Năsăud a pus la dispoziție un teren, iar pentru construirea celei de-a treia case de tip familial municipalitatea va ceda și ea o suprafață.
”Din cei 57 de copii ocrotiți în centrul de la Năsăud, 26 de copii au părinți cu domiciliul în Bistrița și localitățile învecinate, aceștia fiind de vârstă preșcolară (3), școală primară (6), gimnaziu (4) și liceu (13). Din cei 26, 12 vor părăsi în 2016 sistemul de protecție a copilului. Astfel, 7 vor fi reintegrați în familia biologică sau extinsă, pentru 2 dintre aceștia se va dispune încetarea măsurii de protecție, deoarece au peste 18 ani și nu mai urmează o formă de învățământ la zi, pentru 1 copil se va propune modificarea măsurii de plasament la asistent maternal profesionist, iar 2 tineri vor fi admişi într-un centru destinat adulților cu dizabilități, urmând să rămână un numar de 14 de copii, aferent unei case de tip familial. Tot în urma evaluărilor efectuate, din cei 31 de copii care au părinți domiciliați în Năsăud și localitățile din proximitate, în cursul anului 2016 vor părăsi sistemul de protecție 3 copii (1 va fi reintegrat în familia biologică și pentru 2 se va revoca măsura de protecție deoarece vor împlini 18 ani și nu doresc continuarea studiilor), urmând să rămână un număr de 28 de copii, aferent a două case de tip familial. O casă de tip familial amplasată în municipiul Bistrița ar facilita mult reluarea relației cu familiile copiilor, ar ușura procesul de integrare în comunitate a acestora”, arată CJ într-o adresă către municipalitate.
Casele de tip familial oferă un mediu construit pe modelul familial aflat în apropierea sau în comunitatea de origine a copiilor.
Fundaţia Hope and Homes for Children România a investit peste 100.000 de euro în construirea a două case de tip familial la Teaca. Casele construite de Fundaţia HHC sunt dotate cu mobilier, obiecte sanitare, aparatură electrocasnică şi alte utilităţi pentru ca locatarii să ducă o viaţă cât mai apropiată de mediul familial.
Foto arhivă: casă tip familial la Teaca
Cum adica . Este o casa normala!
ce naste din pisica soareci manca…
credeti ca astia vor platii impozite mai mari decat copii mei care nu au acces la asa „gratuitati”????
buna ce pot face sunt mama si ma doare de fata mea cea mare care face pe 1 iulie 23 ani este batuta de creinul ala care sta ala nu pot sai pronunt numele nu mai lucreaza face foame cu copii fata este internata in spital la bistrita cu cea mica va rog ajutati-ma cu un sfat ce pot face ?