Modernizarea Casei Scriitorilor de la Valea Vinului, un proiect pentru care s-au obținut bani europeni, are undă verde din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 3, însă în anumite condiții.
Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a decis, în ultima ședință din decembrie 2023, să dea viz favorabil proiectului ”Extinderea infrastructurii de agrement prin modernizarea și extinderea centrului de agrement Casa de Creație Literară și Artistică de la Valea Vinului” însă cu anumite condiții.
Potrivit autorităților locale, proiectul a primit undă verde pentru finanțare din partea Agenției de Dezvoltare Nord-Vest în luna iulie a anului 2023 în cadrul apelului POAT 2014-2020 domeniul de investiție ”Centre de agrement, baze turistice, tabere școlare”.
Conform scena9.ro, Primăria Rodna a obținut o finanțare de 200.000 de euro prin Programul Operațional de Asistență Tehnică (POAT) pentru studiu de fezabilitate și proiectare și a încheiat un contract de prestări servicii cu ARHICRIS LOGISTIC SRL, firmă acreditată pe monumente istorice. Faza de studiu de fezabilitate a fost realizată în schimbul sumei de 55.000 de euro.
Intenția ar fi să se facă aici un centru de creație pentru copii merituoși, un loc unde cei cu rezultate bune la școală vor putea beneficia de tabere gratuite.
Casa Scriitorilor de la Valea Vinului a reintrat în patrimoniul comunei Rodna în 2022 după demersuri lungi. S-a făcut atunci curățenie și au fost montate camere de supraveghere.
Clădirile situate în localitatea Valea Vinului au aparținut Casei Regale. În anul 1900 a fost construit Hotelul Băilor, după modelul unor vechi hoteluri elvețiene, însă după ce regele a fost forțat să abdice, scriitorul Mihail Sadoveanu, în calitate de președinte al Societății Scriitorilor, a transformat acest hotel într-un loc de creație și odihnă pentru scriitori. Aici și-au găsit inspirația și au scris Liviu Rebreanu, George Coșbuc, Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, dar și Ana Blandiana, Andrei Pleșu, Hortensia Papadat-Bengescu sau Alexandru Mitru, însă după Revoluție clădirile au fost abandonate.
Clădirea este monument de categoria B.
Pe portalul Consiliului Județean, la capitolul Proiecte integrate, capitolul 3 – Amenajarea și dezvoltarea integrată a zonei turistice Sângeorz-Băi – Munții Rodnei apare și proiectul ”Reabilitarea centrului de creaţie a Uniunii Scriitorilor de pe Valea Vinului, construire noi centre de creaţie artistică în izolare (spaţiu izolat – oportunitate), tabere educative, centre de cercetare şi reproducere a biodiversităţii, ferme de creştere a animalelor cu blană preţioasă”.
La subcapitolul ”Valorizarea spaţiului adiacent unităţii montane înalte cu diferite grade de izolare (Valea Sângeorz, Valea Vinului, Valea Blaznei şi Valea Someşului Mare) prin activităţi economice specifice, culturale, sociale, de turism, etc. este trecut un buget estimat de 50 milioane de lei.
Încă o locație pentru politruci sa aibe unde petrece
Cu amantele.!!!!!!
A început campania electorală și firesc manipulările? Poate cineva să ne spună ce bani s-au dat și pentru ce anume, în cazul ”Casa Scriitorilor” de la Valea Vinului, BN, Rodna? Să știe și cititorii, nu?
Firma arhicris este firmă abonată la contractele cu primăriile … Totul se face în cunoștință de cauză, cu respectarea tuturor intereselor legale, desigur.
Nu-i prost cine cere 55.000 euro pe un studiu de fezabilitate la o casă dărăpănată unei firme specializată pe patrimoniul propriu. Dar cel care dă, da !
Nelule, tu te exprimi ca și ca și Donald Trump ; propoziție, punct. Propoziție punct, propoziție punct.
Nu știu dacă e bine, cred că nu e bine!
Probabil ca ar trebui să scriem fraze lungi, să nu înțeleagă meni ce spunem!