Cultură

”Eminescu și noi” la Palatul Culturii Bistrița

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată la Palatul Culturii prin lansări de carte și revistă, conferință-dialog și concerte camerale, evenimente organizate de Primăria Bistrița și Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” sub genericul ”Eminescu și noi”.

Duminică 14 ianuarie, vor avea loc o serie de activități culturale: lansări de carte și revistă, o conferință-dialog cu tema ”Eminescu și noi”, precum și un concert cameral în interpretarea violonistului Claudiu Hontilă, a pianistului Lucian Dușa și a tenorului Eugen Raita.

Luni 15 ianuarie, vor urca pe scena Palatului Culturii, pentru un concert liric: Cătălina Mihăilă (actriță), Daniela Păcurar (soprană), Crina Cristurean (soprană), Ioana Popa Felea (soprană) și Santha Huba Jozsef (pian).

Evenimentele vor avea loc de la ora 18.00, iar intrarea este liberă.

Din anul 2011, ziua naşterii ”poetului naţional şi universal” Mihai Eminescu, 15 ianuarie, a devenit Ziua Culturii Naţionale. În 15 ianuarie 2024 se împlinesc 174 de ani de la naşterea ”Luceafărului poeziei româneşti”.

2 comentarii

  • Motto:

    „Văd poeți ce-au scris o limbă, ca un fagure de miere
    Cichindeal gură de aur, Mumulean glas cu durere”

    (Mihai Eminescu- Epigonii)

    Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 – 1889). Ziua Culturii Naționale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010.

    Nu întâmplător am început cu 2 versuri din poezia lui Mihai Eminescu – Epigonii care fac trimitere la poetul român Mumulean.
    Este vorba despre poetul Barbu Paris Mumuleanu (1794 – 1836), cel care în „precuvântare” (prefață) la volumul său de versuri intitulat „Caracteruri”, apărut la 1825, scria urmatoarele:
    „Să luăm numai acelea cuvinte care ne vor fi de lipsă de la greci şi de la latini , iar cele slavoneşti vorbe şi ziceri , câte sunt dulci la auzul nostru şi câte sunt prea de obşte în norod, să le întrebuinţăm , iar câte sunt numai în gurile celor învăţaţi şi câte sunt aspre de fărâmă limba şi dinţii noştri, să le lăsăm”

    Din pacate, nici astazi nu mai stim să vorbim româneste. Limba română este agresată de tot mai multe neologisme inutile. Se foloseşte excesiv englezescul „HUB” desi există românescul „centru”. De asemenea se exagerează cu termenul englezesc de „DRAFT”, desi avem cuvinte românesti precum ciorna, plan, schiță. In ultima vreme se folosesc unele sintagme ciudate precum „Cloud guvernamental” care provine tot din engleză (cloud= nor). In româneste există expresia „nor de puncte” care se referă la o reprezentare grafică a unui mare număr de date posibil de interpretat prin identificarea de relații sau repartiții mai mult sau mai puțin omogene, care pot corespunde aplicării unei distribuții normale (curba lui Gauss). Prin extensie, s-a ajuns la conceptul de „Cloud computing” care se refera la domeniul computerelor și informaticii, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să trebuiască să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii. Asadar, „Cloud computing” înseamnă gestionarea bazelor de date, în sensul înmagazinării, regăsirii, prelucrării si prezentării informatiei. Inconvenientul major al sistemului „cloud computing” se referă la probleme de confidențialitate, deoarece furnizorul de servicii poate accesa oricând datele din cloud. Si exemplele ar putea continua.

    6
    1
  • „Ca să-ți dai seama de nivelul culturii generale a unei nații, trebuie să vezi ce idoli are.” spunea Mihai Eminescu.

    Care mai este azi nivelul culturii generale a nației 🇷🇴?
    Ce (in)cultură generală mai au românii și tinerii români (sau,oricum, majoritatea lor) ?!😏
    Cu” idolii” „iubiți ” și promovați azi,gen: bloggeri, vloggeri și influenceri, cocalari si maneliști, unntold-isti și
    Trash -song-isti, trendsetteri; vloggerite vulpițe și „influencerițe botoxate și cu”substanțe psihoactivate” ….etc… si vai de noi!

    Numai un miracol Divin ne mai poate salva că nație și răsturna aceste false și total- greșite „valori „.
    –-
    *Sursa: „Ca să-ţi dai seama de nivelul culturii generale a unei naţii, trebuie să vezi ce idoli are.”citatepedia.ro|index

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS