Actualitate

Casetele care protejează containerele cu gunoi menajer vor fi reparate și se vor distribui cartele

Operatorul de salubritate Supercom va repara încasetările distruse, va monta pe ele sisteme de securizare, iar prin asociațiile de proprietari/locatari vor fi distribuite și cartelele cu care vor avea acces la containerele cu deșeuri menajere doar locatarii de la blocuri arondați unei platforme, a declarat noul director al ADI Deșeuri, Cristian Niculae.

Întrebat dacă merită să se facă aceste lucrări în condițiile în care se intenționează schimbarea sistemului de colectare, Cristian Niculae a răspuns: ”Este obligatoriu pentru că sunt cumpărate. Nu mai avem ce face. Câtă vreme ai cheltuit niște bani publici pentru o investiție trebuie să o duci la capăt”.


El a menționat că actualul sistem de colectare a deșeurilor va mai fi utilizat cel puțin un an. ”Pe sistemul actual vom mai merge cel puțin anul acesta și anul viitor până vom putea achiziționa platformele îngropate prin POIM”.

”Am solicitat operatorului încă de când am venit la conducerea ADI Deșeuri să repare toate aceste încasetări, să pună la dispoziție cartele și să le predea asociațiilor de proprietari/locatari. Eu cred că lucrurile greșite trebuie reparate. Din păcate, se observă foarte bine că aceste containere supraterane sunt vandalizate foarte ușor. Din discuțiile pe care le-am avut cu operatorul săptămâna trecută, cartelele pentru aceste încasetări vor fi distribuite în cel mai scurt timp locatarilor din asociațiile de proprietari. Există un sistem achiziționat pentru folosirea acestor cartele care se montează pe aceste încasetări. Dacă încasetările sunt vandalizate, nu veți folosi cartela, dacă sunt în stare bună, o veți folosi. Deocamdată am cerut operatorului să le repare cele stricate, să monteze acele sisteme de securizare a acestor încasetări, așa cum e prevăzut în Caietul de sarcini la achiziția lor. Vor fi montate și camerele de luat vederi. Anul viitor în anul aprilie-mai vor fi montate și ele. Acesta este termenul realist pe care îl avansez”, a mai spus el.

Supercom a început să amplaseze în martie 2020 în zona blocurilor 900 de încasetări pentru deșeuri menajere, însă unele nu au rezistat nici măcar o săptămână. La vremea aceea, ADI Deșeuri a spus că se va realiza arondarea blocurilor de locuințe la fiecare platformă, astfel încât numai acei locatari să aibă acces.

”Containerele negre de 1,1 mc care sunt destinate deșeurilor menajere vor fi încasetate, accesul se va face electronic, fiecare locatar arondat la respectiva platformă va primi un card cu care va deschide ușița pentru a depune deșeurile menajere. În zonele de blocuri, deșeurile reciclabile se vor depune în continuare la containerele semiîngropate existente. Unde nu există platformă se va înființa platformă nouă”, a spus la vremea aceea fostul director al ADI, Pavel Plăian.

Conform sursei citate, la punctele gospodărești de la blocuri sunt, de regulă, trei containere pentru deșeuri menajere în care oamenii pot depune gunoiul selectat în baza taxei de salubrizare deja plătită.

”În baza taxei de salubrizare achitată deja, cetățenii au accces gratuit, de regulă, la trei containere amplasate în punctele gospodărești. În unele locuri s-ar putea să fie patru dacă sunt arondate mai multe blocuri. După ce acestea se vor umple, va mai fi unul suplimentar în care se va putea depozita și doar accesul la acel container se va taxa. Să nu înțeleagă oamenii că trebuie să țină gunoiul în casă (până se umple o pungă de 60 de litri ca să nu fie taxați suplimentar -n.r). Nu! Gunoiul se poate duce la cele trei containere, iar pe al patrulea va scrie mare Container suplimentar care generează costuri suplimentare, iar toate acestea se întâmplă în condițiile în care operatorul vine și ridică cele trei containere conform programului de colectare. Să nu credeți că noi așteptăm să se umple cele trei containere, s-ar putea să nici nu fie nevoie de depozitarea gunoiului în containerul suplimentar”, au mai spus cei de la ADI Deșeuri.

Toate aceste informații urmau să fie tipărite și distribuite oamenilor odată cu acele cartele despre care s-a spus că vor fi distribuite îân aprilie 2020, dar nu s-a întâmplat așa.

Etichete

8 comentarii

  • Credeti ca Supercomul va vutea repara vreodata cat sunt in stare tiganii sa strice? Ce face Politia, ca au salarii babane toti?

  • Degeaba le repara și ne dau cartele. Vor fi stricate in câteva zile de cei care caută prin gunoaie. Pana nu se rezolva problema lor, sunt doar bani aruncați pe apa sambetei

  • Da , cred ca ,,anul viitor in ANUL aprilie -mai” vor fi montate si camere si camere de supraveghere ! Daca tot e ,,sa duci la capat” o investitie in care s-au cheltuit bani publici , capatul ar trebui sa fie numai atunci cand investitia a fost amortizata !

  • Întrebat dacă merită să se facă aceste lucrări în condițiile în care se intenționează schimbarea sistemului de colectare, Cristian Niculae a răspuns: ”Este obligatoriu pentru că sunt cumpărate. Nu mai avem ce face. Câtă vreme ai cheltuit niște bani publici pentru o investiție trebuie să o duci la capăt”.
    ADI a decis amplasarea și cumpărarea încasetărilor fără să-i fi cerut nimeni, fără ca nimeni să fi fost consultat, pe banii cetățenilor, pentru colectarea cărora a impus la nivel județean taxe prin aparatul de partid și de stat PCR-PSD. O investiție care n-a funcționat niciodată, arată cum arată și sta pe domeniul public fără nici o bază legală. Acum sunt prinși în propria incompetență și impostură.
    Încasetările au apărut în urma abandonului de către operatorul de salubritate – firma de casă a PSD – a sistemului cu containerele semi-îngropate pentru depozitarea gunoiului menajer. Și acelea investiții publice. Pentru folosirea acestora operatorul trebuia să investească în mașini cu braț macara, să plătească șoferi autorizați și să golească mai des conteinerele. A fost mai ușor ca aparatul de partid și de stat dirijat de la județ să transfere alte cheltuieli de investiții în spatele populației, investiții care la rândul lor să fie apoi abandonate. Singurul lucru la care se pricep este irosirea fără măsură a banului public de investiții fără sens.
    Este rețeta administrației PSD: cheltuieli de investiții fără cap, cât de multe și cât de scumpe fără nici o preocupare ca acestea să funcționeze vreodată sau să întoarcă niște beneficii cetățenilor. Doar baronii locali se vor da rotunzi în continuare pentru cheltuirea până la capăt a banilor publici în timp ce își ung caviarul pe felia de pâine prăjită.

  • De aia nu-i ajungem niciodata pe altii , pentru ca din timp in timp stricam tot ce avem in speranta ca ce vom avea va fi mai bun. Am spus de nenumarate ori ca sistemul actual nu este cu nimic mai rau decat alt sistem dar este PROST GOSPODARIT. Atunci cand s-a facut probabil ca era printre cele mai performante (altfel nu se dadeau bani europeni) dar la acea data era un singur operator care putea sa-l deserveasca , avand utilaje si acei saci speciali. Sistemul se potrivea manusa pentru dotarile pe care le avea Vitalia (parca asa se numea firma din Bucuresti) .Din pacate , in timpul transportului , acea firma amesteca deseurile colectate mai mult sau mai putin selectiv. Nu cetatenii erau vinovati pentru ce se intampla ci decidentii locali. Acum se procedeaza cam tot asa . Se doreste un anumit operator care va avea utilaje specializate pentru a se extrage gunoiul din acele containere asa zise subterane care au totusi si o parte supraterana.Asa e in Romania , in majoritatea domeniilor. Functia se „fabrica” dupa insusirile „personajului”, nu se cauta personajul care sa corespunda functiei.In cazul de fata sistemul se „fabrica” pentru un anumit operator care „sa mulga” multi ani de-acum , ce este de muls. Trebuie sa fii nebun , cretin , rau intentionat ca sa abandonezi un lucru pe care-l ai , dar nu stii , nu poti sau nu VREI sa-l utilizezi eficient. Nimeni din lumea asta care are minte mai multa decat o curca nu poate spune ca actualele containere din zonele de blocuri nu se preteaza pentru colectarea selectiva a fractiilor uscate . Fara metale , desigur , pentru ca acestea vor fi colectate de cine se ocupa de asa ceva si nu trebuie sa-si faca probleme d-l Nicolae. Cat despre fractiile umede acestea se pot colecta in containerele metalice supraterane (existente) cu conditia ca acele fractii sa fie transportate zilnic la groapa de gunoi amenajata la Tarpiu. Daca se doreste sa se satisfaca o anumita „gura politica” nu am nimic impotriva ca pentru fractiile umede sa se faca containere supterane dar care sa poata fi deservite de orice operator care participa la licitatie. D-lor nu va legati de containerele semiingropate care se pot utiliza inca multa vreme in deplina siguranta. Banii publici trebuie bine chivernisiti! Imprejmuiti punctele de colectare . Puneti camere video. Instruiti cetatenii la fata locului. Verificati daca au inteles . Aplicati amenzi daca sunt rau intentionati. Cu acelasi dezinteres si bune intentii , al D-vs. Leo.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS