Cultură

”Castel viu: artă și comunitate la Posmuș”

În perioada 24-30 iulie, are loc Școala de vară ”Castel viu: artă și comunitate la Posmuș”, o săptămână intensă, de activități cultural-educative, organizate la Castelul Teleki din Posmuș.

Activitățile fac parte din proiectul cultural ”Castel viu“, care își propune să aducă comunitatea locală mai aproape de Castelul Teleki, recent restaurat, astfel încât acesta să devină parte integrantă a vieții comunităților rurale, unde este situat.

Toți localnicii din Posmuș, respectiv din comuna Șieu, alături de participanții la evenimente, cât și publicul larg, sunt așteptați să descopere magia castelului seara, când vor avea lor proiecții de filme (un film de animație, un documentar și o comedie). Filmele vor fi proiectate cu sprijinul Institutului Francez din România (Cluj-Napoca), respectiv al regizorului Dan Curean.

Joi este o seară specială – de la ora 20.30, toată lumea este așteptată la un eveniment cu muzică, dans și bucate locale, numit ”Noi din Posmuș, noi în Posmuș”. Participanții se bucură de un moment artistic oferit de muzicianul satului, Ban Kalman, împreună cu Anghel Urs & Călin Dumitrean. Sunt invitați și dansatorii Ansamblului Măgura Șieului. Surpriza evenimentului va fi degustarea prăjiturilor locale, preparate de gospodinele din Posmuș.

O categorie aparte sunt activitățile dedicate exclusiv localnicilor: ateliere de teatru, film și dans pentru copiii și seniorii din Posmuș, care se vor desfășura dimineața, în fiecare zi a școlii de vară. Atelierele de teatru și film sunt concepute pentru a le oferi copiilor din comunitatea Posmuș și Șieu o experiență versatilă, creativă și educativă prin intersecția dintre arte și joc. În timpul atelierului de film, copiii vor fi invitați să se joace cu imaginile fotografice și filmate și, cu ajutorul lor, să spună povești despre lumea care îi înconjoară. Atelierul de dans modern contribuie la dezvoltarea capacității de coordonare și relaționare. Atelierul pentru seniori este menit să creeze, împreună cu studenții implicați, o întoarcere în timp prin care vârstnicii satului vor explora istoriile locale, narându-și propria viață.

În ultima seară a săptămânii, pe 30 iulie, participanții și facilitatorii atelierelor vor prezenta publicului realizările lor, după cele 5 zile de activități, într-un eveniment deschis publicului.

În cadrul Școlii de vară vor avea loc prezentări și discuții cu profesioniști din domeniul culturii, educației, administrației publice și mediul de afaceri. Acestea sunt programate de la ora 15.00, în fiecare zi, începând cu ziua de marți.

Proiectul este organizat de Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru Patrimoniul Bistrițean și este finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR).

1 comentariu

  • Așa frate! Cu 5 milioane de euroi l-ati facut camin cultural. Urmeaza nuntile. I-o zic că s-a meritat. Are balta peste!

    4
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.