Social

Castelul din Posmuș, inaugurat în prezența vicepremierului Kelemen Hunor și a miniștrilor Culturii și Investițiilor

Castelul Teleki din satul Posmuș, comuna Șieu, monument istoric de importanță națională construit după anul 1746, a fost inaugurat oficial în urma restaurării și reabilitării cu 25.570.231,36 lei (5,2 milioane euro) fonduri europene, guvernamentale și județene (18.512.874,83 lei bani europeni, 2.831.380,86 lei de la Guvern, 435.597,05 lei din bugetul Consiliului Județean pentru cheltuielile eligibile și 3.790.378,62 lei pentru cele neeligibile).

La eveniment au fost prezenți vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, alături de președintele CJ Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, prefectul Mica Oprea, parlamentarii Daniel Suciu, Bogdan Ivan și Ioan Deneș, primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, primarul Bistriței, Ioan Turc, primari din județ, șefi de instituții.

IPS Andrei – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat, alături de un sobor de preoți, o slujbă de binecuvântare.

”Mă încearcă un sentiment de emoție având în vedere că se redă viață acestui monument arhitectonic, unul dintre cele mai frumoase castele din România, cu o istorie lungă. Este un moment de sărbătoare. În 2012 am găsit la CJ un proiect prin care acest castel urma să devină pensiune. Castelul se degrada și într-un final am găsit finanțare prin POR, cu cofinanțare de la Guvern și din bugetul CJ, care a salvat acest minunat castel. Lucrările arată foarte bine, avem în final o bijuterie. Castelul va trece în administrarea Complexului Muzeal, va fi deschis publicului și va fi un real punct de atracție turistică. Toate spațiile sunt amenajate pentru a găzdui un centru cultural”, a spus președintele CJ Radu Moldovan.

”Județul Bistrița-Năsăud se dezvoltă vizibil și foarte coerent. Grija și preocuparea pentru patrimoniu sunt foarte importante. Indiferent cui a aparținut acest castel și ce transformări s-au petrecut în timp, este reconstruit, renovat și are o nouă destinație, o destinație nobilă și extrem de importantă: centru cultural, centru de creație, un loc pentru oamenii iubitori de cultură. Nu se pot șterge istoria, memoria, trecutul, cultura. Felicitări că ați salvat o bucățică din trecut, o parte din istoria noastră”, a afirmat viceprim-ministrul Kelemen Hunor.

”Este o investiție minunată, felicitări. Aici vedem un foarte bun exemplu pentru alte județe. Autoritățile locale înțeleg că fără cultură lucrurile celelalte nu pot avea trăinicie”, a spus ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

”O bogăție, o bijuterie adăugată patrimoniului județean. Orice valoare culturală, tradițională, trebuie pusă în valoare. Consiliul Județean Bistirța-Năsăud, care ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește absorbția de fonduri europene, a reușit să implementeze proiecte de consistență pentru dezvoltarea viitoare a județului”, a menționat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. El a postat apoi pe Facebook: ”Sub privirea stejarului! Ar fi mare păcat să nu valorificăm creaţia culturală românească, prin care putem consolida imaginea României viitorului de destinaţie culturală cu obiective şi atracţii turistice de valoare universală. Astăzi, o oază de cultură și de dezvoltare a sinelui, pentru toate generațiile care îi vor trece pragul, a prins viață în Bistrița-Năsăud. Felicit autoritățile locale din Bistrița-Năsăud pentru importanța pe care o acordă valorilor spirituale, dovadă că au inclus mai multe proiecte pentru finanțare prin PNRR, în cadrul apelului destinat rutelor turistice și culturale. Cetatea Medievală Bistrița, Castelul Arcalia, Biserica Evanghelică Herina, ansamblul Bisericii Evanghelice C.A. Jelna sunt doar câteva dintre ele. Pentru cine are răbdare și construiește cărămidă cu cărămidă, fără compromisuri și fără să sară etape, rezultatele vor dăinui, iar martor este timpul. În curtea Castelului Teleki era un stejar din 1406, care a văzut mulți politicieni intrând pe poarta castelului. Tot el știe să ne spună și după câți a rămas ceva”.

Proiectul ”Reabilitarea şi restaurarea castelului Teleki din localitatea Posmuş” a fost derulat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud prin Programul Operațional Regional. Lucrările, începute în 2019, au fost executate de firmele Euras Satu Mare, Utilitas Cluj-Napoca plus subcontractantul Lucicor Prod și au cuprins lucrări de consolidare (fundații, ziduri, planșee, bolți, șarpante), izolații, înlocuirea învelitorilor și a sistemului de conducere a apelor pluviale, canalizarea acestora; dezafectarea instalațiilor, introducerea de instalații noi, refacerea finisajelor, înlocuirea pardoselilor, înlocuirea tâmplăriei, restaurarea componentelor artistice din piatră, fier forjat. Principalele destinații ale spațiilor, amenajate pentru a găzdui un centru cultural, vor fi acelea de spații expoziționale, ateliere participative de creație artistică și etnografică, spații pentru conferințe cu tematică cultural-artistică, spații muzeistice.

La castel are loc Festivalul ArtCast Teleki, organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud prin Complexul Muzeal, care propune vizitatorilor artă, film, muzică, produse locale, degustări de vinuri, ateliere de creație, mașini de epocă, expoziții, artă culinară și diverse modalități de a petrece timpul liber. În materialul următor puteți face turul virtual al castelului, descoperi istoria lui și vedea programul festivalului:

7 comentarii

  • Ți se face o greață vecină cu gălbănarea văzând câtă falsitate se ascunde sub așa-zisele bune intenții.
    Aiurea, s-au cheltuit milioane, ca să vină înalt prea sfinția sa (care are jumătate de normă la CJ) plus 2-3 miniștri și alți bugetari plătiți bine, cum altfel, din bani publici, să-și piardă vremea pe o construcție bugetofagă ce va sta mai mult închisă sau ”închiriată” tot de instituții publice , pentru a-i face oarece venit.
    Asta în timp ce la țară sunt școli cu buda în curte, nu sunt medici, farmacii, la orașe nu sunt creșe și grădinițe suficiente , sunt școli care funcționează după amiaza, la policlinică te programezi după ce mori, pensiile conduc la sinuciderea celor care nu sunt membri în organizația de seniori a PSD.
    Țară, țară, vrem normalitate !
    Nu cumva , vreun ministru a crezut că este la inaugurarea vreunei cripte, a vreunei capele grofești ? !

    4
    4
    • Asta e ,,normalitate”.Mai mult de jumatate din cei prezenti care isi dau ochii peste cap de admiratie sunt urmasi de țarani romani care pe vremea grofilor erau in afara ,,uniom triorum natiorum”,segregare care si dupa ce a fost abolita a fost practicata din obisnuinta.Dar intr un fel meritam ce ni se intimpla ca le dam cu fruntea in buric la toti .Altfel nu suntem cool.

      3
      2
  • In anul 1945 castelul devine C.A.P. cu grija pardidului comunist. Astazi urmasii comunistilor vin si il modernizeaza si care tot in grija statului ramane. Festivitatea de inaugurare este organizata exact ca-n vremurile de inceput ale comunistilor… preotii au facut pomenirea lui Teleki

  • Au facut pomenirea unei importante familii TELEKI de la care voi ciobanii care comentati total aiurea va puteti bucura din plin dupa restaurarea facuta de administratia romaneasca.
    De aceea TRANSILVANIA este exceptionala si face cu ochiul turistilor tocmai ca exista castele facute de unguri.
    Deci familia TELECHI merita si o pomenire .
    Nu uitati bai necititilor ca REGELE CHARLES al treilea are fundatii si proprietati in Transilvania si ca nimeni altul mult mai mult ca voi , iubeste Romania si mai ales Transilvania pe care o ridica in slavi.
    Voi carcotiti si improscati continuu cu noroi pe cine apucati.

    2
    5
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS