Actualitate

Castelul Teleki din Comlod intră în reabilitare cu fonduri europene

A fost dat ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea Castelului Teleki din Comlod, comuna Milaș, proiect în valoare totală de 51,4 milioane lei, a anunțat Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Prin investiția cu bani europeni prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 se vor face lucrări ample de restaurare, consolidare, protecție și conservare pentru a pune în evidență valoarea acestui castel reprezentativ pentru barocul transilvănean.

Valoarea totală a proiectului este de 51.412.720,69 lei. Contribuția CJ: 2% din valoarea eligibilă (671.572 lei).

Proiectul cuprinde: a) amenajarea unui spațiu cultural, multifuncțional în clădirea castelului, prin lucrări de restaurare, revitalizare, consolidare si valorificare durabilă, b) refuncționalizarea subsolului și a parterului, c) refacerea șarpantei şi a învelitorii, d) modernizarea, reabilitarea, restaurarea şi/sau conservarea elementelor arhitecturale valoroase, e) restaurarea tuturor componentelor artistice din metal, stucatură etc., f) eliminarea cauzelor şi degradărilor de fizica şi biologia construcției, g) înlocuirea şi modernizarea instalațiilor, utilajelor şi echipamentelor sanitare, electrice, termice şi ventilare, instalații de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu, instalații de stingere incendiu, h) lucrări de creșterea confortului, eficientizarea energetică şi reducerea consumurilor de utilități. 

Totodată, se va realiza sistematizarea pe verticală, precum şi amenajarea spațiilor exterioare adiacente. Se dorește amenajarea unui spațiu în care să se poată organiza diferite evenimente. Se va planta vegetație nouă care va pune în valoare grădina exterioară. Este prevăzut iluminat exterior şi iluminat arhitectural al castelului.

Vechiul castel, construit în 1756 în stil baroc, mai are are și astăzi blazoanele primelor familii care au locuit aici, Wesseleny și Daniel. Acestea au fost realizate de Anton Schuchbauer, unul dintre cei mai importanți sculptori din Transilvania la acea vreme. În secolul al XIX-lea, castelul ajunge la familia Teleki, în urma unei căsătorii, iar în 1951 este naționalizat. Mult mai târziu, în 2008, a intrat în posesia Consiliului Județean. Fără bani pentru reabilitare, în 2015, autoritățile au scos la vânzare castelul, la prețul de 110.000 de euro, dar fără succes. Obiectivul a fost pus în siguranță și în conservare în 2020 de către CJ.

Etichete

20 comentarii

  • Foarte frumos,nu lasati sa cada sa se imprastie asemenea frumuseti create cu multa truda,ce este la Comlod si unde este acest Comlod? Ce o sa facem la Comlod?

    10
    58
  • Un candidat la președinție a zis ca Romania NU are nevoie de fonduri europene!

    Va traduc eu ce a vrut sa spună!
    UE dă bani pt proiecte inutile in loc sa dea bani pe proiecte de care au nevoie oamenii!
    Eu vreau bani pt Piața Agroalimentară și UE îmi dă bani pentru piste de biciclete

    Eu vreau bani sa imi iau o locuință și eu dau bani sa punem felinare noi pe strada, sa schimbăm pavajul care a fost schimbat nu demult, în timpul primarului Crețu …. .
    Deci, de astfel de proiecte UE nu am nevoie!

    65
    17
    • Adriane, UE da fonduri pentru proiectele pe care le depui.
      Faptul ca noi depunem proiecte dupa cat de mult parandarat pot genera, nu dupa utilitate, asta nu e vina UE, e vina preiubitilor conducatori.

      64
      1
    • Constient sau nu, faci oricum servicii unei puteri inepte, unei nomenclaturi imbecilizate. La noi toate proiectele finantate, indiferent de sursa, sunt total inutile pentru ca din ele se poate fura iar cand se vor executa proiecte utile, vor fi facute atat de prost incat nu se vor putea exploata.

      55
      2
  • Dar la castelul din posmus reabilitat de aceiași firma de casa cine credeți ca merge ?
    Doar ei și sleata lor, mai scot ochi câteodată cu o serbare.
    Asta este prioritatea nr 1 și asfaltarea drumurilor de pădure sa poată transporta gașca mai ușor leme si sigur nici nu măsoare nimeni lungimi, lățimi, calitate.
    Trăiască nasu mare.

    60
    1
  • Dacă Gloria Dumitra tot are secţie de Golf şi la conacul grofilor de la Posmuş nu au reuşit să facă terenul de gol atunci să facă un teren de golf la Comlod acolo pot să meargă să joace golf fătălăi pensaţi că acolo nu-i vede nimeni şi nu mai râde nimeni de ei.

    52
    1
    • Îmi pare rău, în context, personal nu sunt de acord.
      E vina celor care nu știu să propună alte proiecte și să le operaționalizeze, nu a comunităților care încearcă restaurarea, înfrumusețarea monumentelor și au dezvoltat o expertiză care dă și rezultate.
      Azi am citit despre puștiul care în 2019 LA 12 ANI a construit un reactor de fuziune nucleară în camera de acasă.
      https://www.youtube.com/watch?v=Wh5TUlzBwLw
      Jackson Oswalt
      Copilul a bătut cohorte de fizicieni.
      Ideea e informația este peste tot.
      Să lăsăm cei care se ocupă să construiască și pasionați de subiecte , să construiască.
      Așteptând și aruncând vina tot timpul la alții..nu e o rezoluție.

      6
      44
  • Monumentele de genul castelului Teleki reprezintă o ancoră în istoria colectivă actuală care nu poate fi concepută fără trecut.
    Și e bine să fie renovate, întreținute și utilizate din simpul motiv pentru că reprezintă vizual o parte rădăcinile istorice ale națiunii.
    Fac parte din narativul creator și organizatoric al societății de azi.
    Dacă strămoșii au reușit la vremea lor să se organizeze și să construiască bijuterii arhitecturale, să țină pas cu celelalte națiuni, să facă planuri de clădiri, să găsească fondurile și materialele necesare, ce împiedică națiunea de azi să construiască lucruri mai futuriste, cu materiale și concepte mai moderne , să inglobeze mai multă inteligență, care să folosească colectiv, să fie un motiv de mândrie.
    Că vorbim de Castelul Teleki, Catedrale Neamului, de Casa Poporului , de Pentagon, sau mai nou de complexul militar chinez ce va fi de 10 ori mai extins decât contrapartida americană ,de insulele lor artificiale în jurul Taiwanului, toate sunt construite în aceiași ordine de exprimare a capacității de creație colectivă de planificare și mai ales de implementare operaționalizare a unor capacități. Competiții.
    Ai nevoie de bani, de oameni care sunt capabili să planifice o lucrare, să întocmească un deviz, de meșteșugari și constructori, electricieni, bucătari etc.. e un ecosistem o rețea umană care e capabilă să se mobilizeze ca să atingă un rezultat notabil la nivel vizual.
    Publicul are nevoie de repere vizuale în istoria lui colectivă ..și cine nu grijește rațional acest trecut suveran, riscă să piardă istoria în defavoarea altora (cum de altfel s-a întâmplat oarecum ironic cu castelul Teleki care e o creație a orânduirii maghiare în Transilvania, sau cu orașele burg )..Dar aceste simboluri pot fi recuperate într-o istorie colectivă reală , fără a aneanti identități trecute ,sau superiorități aparente..de o manieră factuală.
    Bistrița e la bază ca și oraș atestată în istorie printr-o clădire de inspirație franciscană..spune mult despre perioada respectivă. Iar acest fapt istoric, poate fi acceptat simplu, nu șters, istoria e evolutivă la nivel de națiuni și popoare, unele supraviețuiesc , altele dispar, altele se reinventează.
    Castelul Teleki va folosi prin activități, pentru copii și iubitorii de universal, cei care vor să-și lărgească orizonturile personale. Va putea să atragă turiști și capital la nivel local, ajutând dezvoltarea comunității, micilor întreprinzători care vor sesiza oportunitatea în servicii de cazare , hrănire și divertisement.
    Uitați-vă la Festivalul de la Mera de exemplu. Organizatori care creează comunități, aduc oameni din exterior, plătesc bilete, trăiesc colectiv momente. Nostalgia poate fi monetizată.

    9
    51
    • Păi nu prea sunt bijuterii arhitecturale mai degrabă arată ca niște grajduri de la CAP.

      50
      4
  • E ciudat, în loc să se încurajeze și vorbească pozitiv despre expertiza unora de a atrage și valorifica fonduri europeene , se dă cu tunul în ei.
    Păi fraților, fondurile erau accesibile și publice
    Ce împiedică pe mulți să aibă un proiect să se țină de el și să implementeze schimbarea dorită prin -noi înșine-.
    Bariere birocratice? Corupție?
    Denunțați-le pe etape ajunși în momentul de confruntare și impas..dar a da vina pe alții tot timpul și nu face ceva concret devine un pic insutenabil.
    Cel mai bun mijloc de a demonstra că ești mai bun decât alții e în acțiune individuală și implicare colectivă.E un gen de blestem de a nu recunoaște aportul celorlați. Trecuți sau prezenți.

    7
    44
    • Problema este că sunt experți doar a atrage fonduri europene pentru lucruri total inutile pentru care şi noi trebuie să coparticimpăm cu mulți bani, bani care se pot folosi în lucruri strict urgente că noi suntem în curu gol însă ne trebuie conace şi stadioane de fotbal aiurea.

      46
      3
    • Fondurile nu erau accesibile nici publice in sensul ca ar fi fost accesibile si altora. CJ Bistrita Nasaud a avut o felie din alocarea de fonduri pentru reabilitarea patrimoniului cultural. CJ si nimeni altcineva. CJ prin seful sau a ales grajdul asta fara nicio valoare arhitecturala, culturala sau patrimoniala. Nu putea sa ia nimeni altcineva fondurie alea. Seful de la CJ putea sa aleaga sa reabiliteze bisericile rurale sasesti. A ales grajdul asta in care baga 25:000 de euro pe metru patrat construit. Doar el stie de ce. Aranjamentul se face de jos in sus, programatic. Seful de la CJ e si seful Agentiei care a facut Programul Regional si a decis ca mizeria de la Comlod e proiect european legitim. Pentru asta Seful de la CJ l-a promovat pe Seful de la Agentie Ministru Finantelor si i-a pastrat si locul cald cand se va termina ministeriatul. Va face probabil si o receptie cu chef la Comlod la revenirea acestuia. Si neaparat o sfestanie ca ala e si popa.

      12
      28
  • 51 milioane de euro??? Pentru hidoșenia aia??? Noi chiar am înebunit? Oricâte fantezii aristocrate medievale ar avea unii, dar urîțenia aia de tristă amintire de pe vremea ocupației Austro-Ungare chiar nu merită 2 bani. Construcția aia nici când a fost nouă nu a fost frumoasă și nu a avut nici o valoare arhitecturală, seamănă cu un bloc al CAP-ului de pe vremea lui Ceașcă.

    49
    7
    • Dano, dai pe afara de prostie si lipsa de scoala. Mergi madam la mol sa iti satisfaci setea de frumos si respectul fata de istorie. Care medieval, coana, e din baroc! Care ocupatie Austro-Ungara? Repetentia geme in mneata.

      2
      11
  • Este un demers benefic pentru județ, în special pentru localitate și mă gândesc ca o să fie o capodoperă arhitecturală și peisagistică dacă costul total al renovării e 10 milioane €, pe când cei de la Leroy Merlin construiesc un hypermarket de bricolaj cu doar 5 milioane €

    5
    37
    • Da ar fi util să facă un teren de golf la Comlod altfel canci vizitatori lafel ca la Posmuş.

      25
      1
    • Ce sumă sa adunat anul trecut din vânzarea de bilete la conacul din Posmuş ?
      Suma adunată din bilete cât la sută a amortizat din toţi banii cheltuiţi la Posmuş ?

      36
  • Eleganta si domnia unde au trait grofii Transilvaniei este parte a istoriei acestei tari.
    Acele familii de mari intelectuali maghiari au lasat lucruri interesante pentru aceasta tara.
    Ele trebuie salvate chiar daca unor analfabeti functionali romani veniti de la roaba, teleguta sau caruta nu le convine.Cui nu-i place istoria, artele , biologia, geografia sa semene malai si sa tina capre ca si asta este ceva bun ,dar sa nu mai semnalizeze prostia pe internet.
    Ei trebuie lasati in plata Domnului .

    4
    32
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.