Actualitate Social

Castelul Teleki din Comlod va fi vândut la licitaţie. Un investitor s-a arătat interesat să-l restaureze

Consiliul Judeţean va scoate la vânzare, prin licitaţie publică deschisă cu strigare, Castelul Teleki din Comlod, comuna Milaş, monument istoric de valoare naţională şi universală din grupa A, cumpărătorul având obligaţia protejării acestuia conform legii, să îl restaureze şi să îl redea circuitului turistic.

CJ va aproba în şedinţa din 27 mai preţul de pornire la licitaţie, de 493.780 lei (echivalent a 111.945 euro), stabilit conform raportului de evaluare întocmit de către evaluatorul autorizat SC Grand Cora SRL. Suma obţinută din vânzare va intra în bugetul CJ.

”Castelul este monument istoric de importanţă naţională, cu o valoare arhitecturală reprezentativă pentru barocul transilvănean. Având ca punct de plecare interesul manifestat de un potenţial investitor prin adresa din 22.04.2015 pentru restaurarea şi repunerea în circuitul turistic al imobilului, considerăm oportună şi deplin justificată abordarea unei acţiuni concrete de implementare a unui astfel de proiect. Intrucât Consiliul Judeţean nu dispune de capacitatea financiară de a susţine în perioada imediat următoare o astfel de investiţie şi analizând variantele juridice posibile, s-a identificat ca şi soluţie viabilă vânzarea imobilului prin licitaţie publică deschisă, cu asigurarea condiţiilor privind transparenţa decizională, tratamentul egal pentru toţi ofertanţii, libera concurenţă, publicitatea naţională şi internaţională. Prin înstrăinarea monumentului istoric se urmăreşte asigurarea măsurilor financiare necesare pentru protejarea, restaurarea, punerea în valoare a monumentului istoric şi integrarea lui social-economică şi culturală în viaţa colectivităţii locale. Viabilizarea economică se referă în primul rând la valorificarea potenţialului castelului de a fi un punct de atracţie pentru turiştii veniţi în zonă şi la maximizarea influenţei sale de stimulare economică asupra întregii zone prin valorificarea forţei de muncă disponibilă, a factorilor de mediu şi relief, a poziţionării într-o arie protejată cu un fond cinegetic recunoscut şi pe traseul Mocăniţei Transilvaniei. Totodată, se urmăreşte din punct de vedere economic şi financiar generarea unor venituri suplimentare pentru bugetul judeţului, atât sub forma indirectă a taxelor şi impozitelor suplimentare încasate ca urmare a implementării unei investiţii ferme, cât şi sub forma directă a preţului de vânzare. Principiul protejării şi conservării unui monument istoric promovat prin lege va defini acceptarea oricărei oferte investiţionale, viitorul cumpărator având obligaţia să întreţină monumentul istoric, să nu facă nici o intervenţie fără avizele prealabile impuse de lege, să asigure paza, consolidarea, restaurarea şi integrarea clădirii şi a destinaţiei acesteia într-un circuit funcţional adecvat”, se arată în proiectul CJ.

Castelul de la Comlod se întinde pe o suprafaţă de 7.843 mp şi are un regim de înălţime beci (3 camere) + parter (14 camere).

Anul acesta, CJ a trecut Castelul Teleki de la Comlod din domeniul public în domeniul privat al judeţului ”pentru identificarea unei soluţii viabile de valorificare şi repunere în circuitul turistic şi cultural”.

Castelele de la Comlod şi Posmuş au aparţinut familiei nobiliare Teleki şi sunt monumente istorice din secolele XVII – XVIII. Ele au fost preluate de CJ în 2008. Ambele sunt într-o stare avansată de degradare. În 2013, o companie britanică specializată în restaurare şi constuirea de clădiri istorice a depus la registratura Consiliului Judeţean o solicitare prin care îşi manifesta intenţia de cumpărare sau concesionare a Castelului Teleki din Comlod, în vederea renovării complete a clădirii şi deschiderii unei şcoli cu regim de internat şi cu tabără de vacanţă pe timpul verii, pentru copii cu handicap.

Foto: arhivă

2 comentarii

  • Castelul nu mai arata asa. Acoperisul s-a prabusit demult.Si tavanul si pardoseala. Gaura din mijlocul cladirii e pana in beci.

  • Castelul Teleki din satul Comlod face parte din cele 11 castele din județul Bistrița-Năsăud declarate monumente istorice de către Ministerul Culturii din România (cod LMI BN-II-m-A-01631). Castelul din Comlod are avantajul ca se afla pe traseul strabatut de Mocăniţa Transilvaniei care de 1 Mai 2015, a fost pusa in circulatie pe linia ferată ce leagă Teaca de Râciu. Lucrările de reabilitare ai celor 35 de kilometri de cale ferată s-au încheiat la începutul acestui an.Linia ferată cu ecartament îngust Râciu-Teaca străbate şapte localităţi: Râciu, Sânmartinu de Câmpie, Crăeşti, Milas, Orosfaia, COMLOD şi Teaca. In apropiere de Comlod,traseul traverseaza padurea deasa de foioase, prin superbe tuneluri de vegetatie. Asadar Castelul Comlod ar putea primi dupa reabilitare o destinatie turistica.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS