Actualitate

Mult a fost, puțin a rămas. Vești bune pentru Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”

Lucrările de reabilitare a corpului A al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” vor fi finalizate anul acesta, anunță primarul Ioan Turc, potrivit căruia și municipalitatea are obligația de a face anumite lucrări de sistematizare.

”Se vor finaliza lucrările la Colegiul Național Liviu Rebreanu. Primăria Bistrița trebuie să facă o serie de lucrări de sistematizare, obligație pe care o vom îndeplini în cele mai bune condiții”, a spus primarul într-o emisiune la AS TV.

În toamna anului trecut, inspectorul școlar general Cristian Nicula anunța că termenul de încheiere a lucrărilor este luna martie a anului 2024.

”Au fost niște lucrări neprevăzute, cu infiltrații în subsol. E mai complicată reabilitarea unei clădiri mai vechi, dar stadiul lucrărilor este unul destul de avansat”, a explicat inspectorul general Cristian Nicula.

Lucrările de consolidare și modernizare a Corpului A al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, investiție de 37.984.146,49 lei, sunt realizate cu bani de la Compania Națională de Investiții (CNI). Potrivit proiectului, pe lângă reabilitarea Corpului A, toate cele 28 de săli de clasă vor fi modernizate în totalitate, urmând să fie dotate cu mobilier modern și sisteme audio-video. 

Potrivit unor fotografii postate pe Facebook de președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, filiala Bistrița-Năsăud, Cristian Roth-Gros, piatra de temelie a Gimnaziului Evanghelic, actualul Colegiu Național ”Liviu Rebreanu”, a fost pusă în 1908, în urmă cu 115 ani. Până în 1911, acesta era situat într-o clădire din piața centrala, în imediata apropiere a bisericii evanghelice. Această clădire a fost vândută în anul 1900 primăriei orașului și a fost cumpărat terenul actual al colegiului, iar în 1911 a fost inaugurată clădirea principală a Colegiului, situată pe Bulevardul Republicii.

După unirea Transilvaniei cu România de la 1 Decembrie 1918, Gimnaziul Evanghelic a rămas o școală particulară, condusă de Biserica Evanghelică, dar s-a supus legii învățământului din România. În 1920 a devenit obligatorie predarea limbii române și a limbii franceze, alături de științele naturale, matematica și limba germană.

Legea adoptată în 1928 – Legea pentru organizarea învățământului secundar – se aplica atât școlilor de stat cât și celor particulare. Ciclurile de învățământ secundar erau: cel inferior (clasele I, II, III) și cel superior (IV, V, VI, VII).

Cedarea Transilvaniei de nord către Ungaria, impusă de Dictatul de la Viena din 1940 a afectat toate școlile din regiune, inclusiv pe cele evanghelice. Activitatea a fost cu atât mai mult afectată de război, un număr mare de elevi și profesori fiind concentrați pe front. În martie 1944 activitatea Gimnaziului Evanghelic a fost întreruptă, în clădire fiind organizat un spital militar.

După încheierea războiului, activitatea școlilor germane din România s-a restrâns semnificativ, numeroase clădiri fiind cedate altor școli. În Bistrița s-a reînființat în 1945 Liceul “Alexandru Odobescu”, care a primit clădirea fostului Gimnaziu Evanghelic. Tot aici a funcționat între 1945-1948 Gimnaziul de fete.

Activitatea liceului s-a desfășurat apoi în conformitate cu Legea învățământului din 1948, pe model sovietic, apoi în conformitate cu legile din 1968 și 1978.

În clădirea fostului Gimnaziu Evanghelic a fost organizată Școala medie mixtă nr. 1, prin unirea Liceului “Alexandru Odobescu” cu Liceul teoretic de fete.

În 1953 Școala Medie se numește din nou liceu. În 1965 devine Liceul real-uman nr. 1,  iar în 1971 își schimbă denumirea în Liceul de matematică-fizică “Liviu Rebreanu”.

După revoluția din decembrie 1989 unitatea de învățământ își ia numele Liceul Teoretic “Liviu Rebreanu”, iar din 1999 se numește Colegiul Național “Liviu Rebreanu”.

Învățământul în limba germană a fost întrerupt după război și reluat la începutul anilor 1950. Plecarea din România a majorității sașilor a dus la întreruperea lui în 1981. A fost reluat în anul școlar 1997-1988, în prezent existând o clasă cu predare în limba germană la toate nivelurile.

Conducerea școlii a fost asigurată până în 1945 numai de directori de naționalitate germană, iar din 1945 de directori de naționalitate română.

11 comentarii

  • O generație întreagă de liceeni va termina liceul în anul acesta fara sa fi intrat in cladirea monumentală a Liceului. Acum 115 ani cladirea a fost construită în 11 luni. Acum în conditiile în care contractul de finantare a fost semnat in 2020, a fost nevoie de 5 ani de zile ca să inlocuiasca invelitoarea si să dea cu var pe pereti. Un monument al nesimțirii, indolenței și dezinteresului. Constructorul a fost interesat numai sa umfle devizele, facandu-se ca lucrează, iar Primaria în calitate de beneficiar, n-a facut niciunfel de diligențe pentru finalizarea lucrarilor la termen. Ce să stie domnul primar despre ce a insemnat pentru toti absolventii de Liviu, cei patru ani petrecuți in salile înalte de clasă și holurile largi în cladirea demnă de o universitate, în care elevii se simteau într-un templu a orașului, al stiintei și al moralei. Nu l-a interesat si nu i-a interesat pe toti cei implicati care au tratat santierul ca pe o vaca de muls ignorand totat interesul public. Anul trecut se implinea termenul din contract. Cu sau fara infiltratii. Beneficiarul a mers pe burta si s-a facut ca uita, multumit ca s-a inlocuit gardul. Vai de ea lume!

    101
    5
    • Durata de reabilitare, renovare, studiu de fezabilitate, licitatii, etc.etc.confirmă încă o dată impotenta clasă politică care conduce orașul, să dureze această lucrare atâta timp e chiar strigător la cer, au început cu gardul care l-au reabilitat de-o nesimțire grosolană nu au îndreptat stâlpii, parcul d-nului Gubeș l-au kilărit într-un hal fără de hal cred că de frica gurii d-nului Bălan nu l-au ras cu totul, sunt curios care e cheltuiala finală la tot circul ăsta, Rușine la toți cei responsabili!

      20
      1
  • Amintesc bistritenilor dar mai ales factorilor de raspundere ca o serie intreaga de elemente de arhitectura din tabla galvanizata s-au dat jos de la acoperisul cladirii si chiar daca sus acoperisul este finalizat nu s-au mai pus la loc aceste decoratiuni.
    La o asemenea importanta cladire istorica nu este voie sa nu se refaca aceste piese decorative.
    Il rog mult pe distinsul nostru bistritean CRISTIAN ROTH GROSS sa verifice si sa vada ce se intampla .

    32
    14
  • Bistrițenii nu merită să aibă lucruri frumoase tradiționale, clasice, istorice pentru ca nu le apreciază.
    Chiar ieri citeam un comentariu care a primit zeci de (+ 👍), și care spunea ca ar trebui făcută parcare în Piața Mică și în Parcul Mihai Eminescu!
    Ăștia sunt în stare să demoleze Colegiul National Liviu Rebreanu, Clădirea Bibliotecii Județene, Casa de Cultură a Sindicatelor si sa facă 🅿️.
    Uneori am impresia ca “sunt mai străin ca-n orice colț de lume” pe Timponline și ca bistrițenii de azi, nu au nimic în comun cu bistrițenii cu care am copilărit și crescut eu în anii ‘80).

    49
    35
    • @ adrian Ce are sula cu prefectura niciun bistrițean nu dorește să demoleze ce spui tu excepție face clădirea Bibiloteci asta din cauza că fosta proprietară a fost lacomă și a cerut prea mult pe ea și cei ce vor să o demoleze nu sunt Bistrițeni ci sunt Clujeni și nu vor să facă parcare acolo ci un bloc.
      În Eminescu deja sunt două parcări nu sunt clădiri de clasice valoroase acolo , cele două parcări trebuie unite și făcute acolo o parcare etajată care se deservească atât Centru Vechi cât și Liceul Liviu Rebreanu, Policlinia, Poliția, Magazinul Măgura etc……

      25
      12
    • @ac: 🙂
      „Bistrițenii nu merită”…
      Ei,ce să zic?!
      Cine ești d_ta sa judeci asta?
      Până și tanti aia din reclamă de-si vopsește părul…zice „cu loreal! Pt ca Merit”.
      Meritam lucruri frumoase,doar sa avem grijă de ele,apoi.

      15
      9
  • ADRIAN C.
    aici pe acest minunat online sunt cativa comentaci care stau doar la raca si nu au nimic comun cu frumosul nostru oras.
    Comenteaza in stilul toxic doar si urmaresc pe altii vorbind numai de rau cu ura viscerala.
    Ei nu vad ca se imbolnavesc de la marea poluare auto si o dau zilnic cu ce stiu mai bine sa se distruga cat de tare parcurile, scuarele etc.
    Desi am explicat ca vor exista la posta Veche suficiente parcari ei o tin inainte cu demolarile .
    Amintesc din nou cate locuri vor exista.
    1. Avem deja in Eminescu 104 locuri trasate la sol care se elibereaza dupa ora 16.
    2.Am negociat acum un an cu Parintele Paroh de la biserica Romano-Catolica unde se fac inca 100 locuri cu iesire pe Lupeni
    3. Avem 50 locuri la sol in spatele salii Omnia tot pe Lupeni.
    4.In Piata Centrala raman locurile marcate deja inca vreo 70.
    5.Se face o noua parcare etajata pe str. Carpati cu intrare de pe str.Rodnei.
    6. Primaria poate cumpara si terenul din fata Trezoreriei unde se poate amenaja o parcare supra-terana mai mica de vreo 50-70 locuri.
    Mai este nevoie de disparitia unui parc gata amenajat scutit de lege cum e cel din Eminescu ?

    20
    37
    • Bălane dacă rămâneai la Liceul Liviu Rebreanu poate mai era cum era așa acum iar ai dat cu bota în baltă !

      38
      10
  • Bistritene.
    Asta-i parerea ta de neavizat .
    In ce ma priveste pot sa dau chiar si cu bota-n balta ca am timp , insa dau la pescuit si in nici un caz nu stropesc pe nimeni si nici pe mine.
    Hai noroc !

    15
    31
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.