Social

Cât câștigă și ce drepturi au românii care muncesc în agricultură, în Germania

Oamenii din Bistrița-Năsăud care vor să plece în Germania la cules de fructe sau legume de sezon trebuie să știe că au unele drepturi salariale, dar nu numai, pe care angajatorii sunt obligați să le plătească, informează Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud.

În Germania există un salariu minim obligatoriu, de 12 euro brut pe oră, valabil pentru toţi cei care lucrează în agricultură. Munca poate fi plătită în acord (după cantitatea recoltată), dar salariul brut nu poate fi însă în niciun caz mai mic de 12 euro pe oră. Prin salariu brut se înţelege acel salariu din care se reţin anumite sume (cotizaţii, impozite etc.) şi din care rezultă apoi salariul net, primit ”în mână”.

În ce privește cazarea, cei care pleacă la muncă în Germania trebuie să știe că angajatorul are voie să reţină din salariu cheltuielile de cazare, însă trebuie să îl informeze în scris pe muncitor înainte de a începe activitatea. Există și posibilitatea să se semneze un contract de închiriere, în care sunt specificate toate aceste cheltuieli de cazare. Este valabilă regulă și cu masa.

Dacă salariul este mai mic de 1340 euro, patronul nu are voie să reţină aceste cheltuieli direct din salariu.

Salariile se plătesc cel târziu la sfârşitul lunii următoare celei în care s-a prestat munca. Toate orele de muncă prestate trebuie plătite. În spaţiul de cazare, muncitorul are dreptul la o casetă/seif pentru păstrarea banilor şi a altor lucruri de valoare. Este posibil ca angajatorul să plătească salariul la sfârşitul sezonului, dar, în aceste condiții, trebuie cerut un stat de plată parţial în fiecare săptămână sau cel târziu la sfârşitul lunii lucrate.

Timpul de lucru regulamentar în agricultură este de 48 de ore pe săptămână şi şase zile. Legea prevede un repaus de 11 ore între două schimburi. Până în limita unui timp de lucru de 10 ore pe zi se pot presta şi ore suplimentare. Orele suplimentare trebuie plătite. Timpul necesar deplasării de la o parcelă la alta se consideră timp de lucru şi trebuie plătit ca atare.

La 12 zile lucrate, muncitorul are dreptul la o zi de concediu. Concediul de odihnă se poate lua pe durata şederii în Germania sau la sfârşitul acesteia. Cererea de concediu se depune la patron. Dacă nu se aprobă concediul, patronul este obligat să plătească la sfârşitul activităţii pe lângă salariu şi zilele de concediu.

În cazul în care ai un contract de muncă în Germania pe o perioadă de peste 70 de zile, patronul trebuie să te înscrie la asigurarea de sănătate şi asigurările sociale.

Din acest moment vei fi asigurat medical în Germania. Spune-i patronului să-ţi dea dovada că eşti asigurat!

Plata salariului poate fi revendicată oricând, chiar dacă angajatul a fost concediat sau nu a avut un contract de muncă scris. Pentru cazul în care va fi nevoie să dai în judecată angajatorul, ar fi bine să ai un contract de muncă în scris. Cere-i patronului să-ţi dea un contract de muncă în scris, în care să fie notate cele mai importante condiţii de muncă. Patronul va trebui cel puţin să te informeze în scris la începutul activităţii câte ore pe săptămână vei lucra şi cât timp va dura contractul de muncă. În cazul în care patronul îţi va reţine din salariu cheltuielile de cazare şi masă, va trebui să te informeze în scris despre aceste reţineri.

Verifică dacă patronul a semnat contractul de muncă!

Important! Nu semna documentele pe care nu le înţelegi! Nu semna în alb pe diverse acte, chitanţe sau alte hârtii! Fotografiază toate documentele pe care le semnezi şi cere să ţi se dea o copie, scrie CJP Bistrița-Năsăud.

Potrivit unor anunțuri postate în mediul online, în această perioadă se caută muncitori cu experiență pentru ferme de vaci din Germania, care le oferă și cazare, respectiv un salariu de la 2100 euro brut (1500-1600 net) cu contract de muncă. Se lucrează 8 ore pe zi, iar o zi este libera într-o săptămână.

De asemenea, se caută muncitori pentru cules broccoli, conopidă sau ridichi, plătiți cu 13 euro brut/oră.

4 comentarii

  • Articole de presă, coerente și utile!
    Leoni face concedieri, oamenii sunt săraci, agricultura de subzistență e distrusă urmează cât câștigi și cum muncești în agricultura din Germania.

    În imaginea atașată cred că e o seră pentru legume, nu e o fabrica de avioane
    Noi de ce nu avem măcar una în județ,așa pentru timpuri dificile unde ar putea munci sute de oameni?

    20
    1
  • Totusi sint ceva greseli, probabil introdus de la intermediar de locuri de munca de la care aveti informatiile pentru articol.
    Salarul minim brut este la 12.41€ acum si va fi 12,82€ din janurie 2025.
    Orele lucrate nu au voie sa depaseasca 48 de ore in medie de 3-4 luni. Orele lucrate normale totusi sint limitatela 35-40 de ore ce depinde de firma unde lucrati.
    Oricum timpul peste 40 de ore trebui achitat cu tarif mai mare, cea ce depinde de contract. Asa ca nu recomand sa semnati un contract care nu plateste mai mult pentru ore peste 40.
    Ziua de lucru cu norma de 12 ore este interzis. Exista totusi contracte care permit, dar media de ore lucrate pe saptamana maxima nu trebuie sa fie 60 sau 72.
    Cu alte cuvinte daca vi sa ofere un loc de munca care depaseste orarul, care nu prevede bonus la ore peste 40, care impune 48 sau chiar mai multe ore sau la care nu primiti nici contract si nici siguranta de asigurari de sanatate, pensie, acidente de munca si altele, nu va bagati in aventura!

    16
  • Dl.Born,cu tot respectul, va informez ca romanii care muncesc în patria dvs. muma,nu prea pot face figuri ,ca să ma exprim asa.Intermediarii care I duc la munca în Germany, au grija sa selecteze lucrători cu puține cunoștințe juridice în domeniu.Daca ridici pretenții au grija ca să nu mai mergi la lucru acolo.Stiu caz concret în care omul nu a putut merge la lucru când a vrut angajatorul Neamț din motive obiective,după care angajatorul nu l a mai luat în ferma…!@@

  • Țepele nu le dau nemții, ei se țin de cuvânt, românii sunt cei care îi execută pe români. În condițiile în care, la nemții de la Leoni se câștigă 500-600 euro/lună, în Germania câștigi cel puțin dublu, prestând muncă necalificată. De lucru încă este peste tot, dar pentru unii e mai simplu să trăiască pe ajutor social. No, numa zîc.

    13
    3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.