Cât de bine este corelată oferta universităților cu extensii în județ cu piața muncii

Holistic

Două licee din Bistrița și Năsăud, dar și extensiile din Bistrița ale universităților din Cluj-Napoca scot pe bandă rulantă absolvenți care nu pot fi absorbiți de piața muncii. Vorbim despre cei care au urmat profilul pedagogic la Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud sau la Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” Bistrița și de licențiații care s-au pregătit, la Năsăud, să devină profesori pentru învățământul primar, sau la Bistrița să devină profesori de Geografie și Educație Fizică și Sport.

Inspectorul de resurse umane Marcel Ivan a declarat pentru Timp Online că atât pentru posturile de învățători, cât și pentru cele de educatoare, concurența a fost foarte mare. La examenul de titularizare au concurat câte o sută de candidați pe patru locuri.

”Anul acesta, am avut absolvenți de la două clase de liceu pedagogic. Din ce știu eu, cele două licee care școlarizează elevi la profilul pedagogic au avut discuții la ISJ când au solicitat aprobare pentru clase, însă universitățile își fac strategia după cum cred. Pe site-ul ISJ BN este o secțiune dedicată mobilității și acolo sunt afișate toate posturile. Se poate vedea și statistica de anul acesta. Și la învățătoare, și la educatoare au fost peste o sută de candidați la patru posturi titularizabile de  învățători și alți peste o sută la patru posturi de educatori. Eu însă nu le pot da sfaturi celor care se înscriu la facultăți”, a spus Marcel Ivan.

Reamintim că 80% din posturile didactice din județ sunt ocupate de titulari, respectiv sunt peste 2900 de titulari și peste 3500 de posturi  în anul școlar 2019-2020.

Dacă absolvenții de Geografie și de Educație Fizică și Sport pot să se angajeze și în alte domenii decât învățământul, în schimb cei care urmează profilul pedagogic la nivel liceal sau universitar au opțiunile limitate.

Următoarele repartiții pe posturile vacante din școli încep în 22 august. AICI lista catedrelor vacante.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.